29 March 2015

Takdir pertemuan dan perpisahan

Takdir manusia dengan manusia yang lain ni,tak ubah macam garisan-garisan yang diukir dengan kalam.

Kadang-kadang dua garis bertemu pada satu titik silang, kemudian berpisah,bawa haluan masing-masing.

Ada juga dua garis bertemu pada satu titik silang,kemudian bercantum menjadi satu.

Ada garis yang bertemu pada satu titik silang, kemudian berpisah, kemudian bertemu semula, dan berpisah semula.

Ada garis yang selari, tak bertemu sampai infiniti.

Ada yang bercantum di titik silang, bercantum menjadi satu buat seketika tapi akhirnya berpisah juga.

Tak kira la garis siapa pun yang bersilang dengan garisan hidup kita, sama ada kemudiannya bercapah berpisah, atau akhirnya bersatu dengan garisan hidup kita, masing-masing dipertemukan dengan kita atas tujuan yang tertentu. Ada sebab tertentu. Sebab sifat sia-sia tu mustahil bagi Tuhan, dan mengingkari zat ketuhanan kalau kejadian tu berlaku dengan sia-sia.

Mudah cerita, different people were going to provide us different things in life. Macam tu la.

Jadi bila dah faham hakikat takdir pertemuan dan perpisahan tu macam ni, tak ada apa yang nak dikesalkan tiap kali kita berjumpa atau berpisah dengan orang lain.

1 comment:

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)