14 January 2013

Ego, nafsu dan logik

Manusia ni bila lahir ke dunia akan lahir bersama dengan macam-macam dugaan. Dan kadang-kadang dugaan paling besar bagi kebanyakan orang ialah diri dorang sendiri.

Bagi penganut kitab God Delusion ataupun agama Pastafarian yang percaya pada Flying Spaghetti Monster, manusia ni lahir dengan ego, nafsu dan logik. Aku tak bercadang nak mengulas dari sudut psikoanalisis style Sigmund Freud, cukup la dengan istilah yang mudah - ego, nafsu, logik.

Ramai orang yang waras, boleh berfikir logik, boleh mengatur hidup dengan terurus bila dorang boleh control ego dan nafsu dorang dengan menggunakan logik. Sebagai contoh, Abu sorang laki tak hensem yang sedar diri dia tak hensem, tapi dalam masa yang sama nafsu seks dia kuat. Dia nak dan berkeinginan nak kahwin, ak beromen, nak dapat anak. Tapi dia tak hensem dan takde orang nak kat dia. Walaupun dia bergaji RM6000 sebulan dan ade banyak duit berbanding mat-mat rempit yang tiap-tiap malam bawak awek bonceng kat belakang, tapi tetap takde awek yang minat kat dia. Dia terasa nak ajak awek dan kawan perempuan yang dia kenal untuk kahwin, tapi dia takut kena reject, jadi dia diamkan je. Dalam hati dia rasa nak romen dengan perempuan, tapi dia tak nak merogol orang, sebab dia tak nak masuk penjara. Dia pun tak nak melanggan pelacur sebab takut nanti kena AIDS. Jadi logik yang ade sebagai langkah selamat, Abu pun download klip video lucah & gambar perempuan seksi, dan kemudian tiap-tiap hari dia beronani.

Gaji Abu RM6000 sebulan, tolak installment rumah RM1300 maka gaji dia berbaki RM4700 sebulan. Abu pun berfikir nak tukar kereta Proton yang dia pakai sekarang, nak pakai kereta yang lagi canggih. Kalau beli Honda Civic, kena bayar installment RM1300 sebulan. RM4700 tolak RM13000, tinggal la RM3400. Tapi kalau beli Honda City atau Vios TRD, baru RM900 sebulan. RM4700 tolak RM900, tinggal RM3800. Dari segi logik pakai Honda City atau Vios TRD lagi jimat duit, tapi Honda Civic tu jenama yang melambangkan status anak muda berkerjaya yang hebat. Duit insurans pun hebat jugak bila kena renew roadtax kat hujung tahun. Maintenance lagi, tambah pulak Honda ni cilakenya setiap 5000 km dah kena servis. Jadi mana lebih penting, menggunakan logik untuk memilih kereta yang menjimatkan belanja atau pilih kereta yang ada style, dan menonjolkan diri sebagai sorang yang bukan loser?

Jawapan untuk konflik macam yang dialami oleh Abu tu ade jawapan yang tepat. Setiap orang boleh bagi jawapan, tapi logik ni tak ubah macam graf markah SPM, boleh dianjak ke kiri ke kanan. Logik kadang-kadang bersangkut dengan moral, moral pulak ada macam-macam tafsiran. Disebabkan kelemahan ni lah turunnya Zabur, Taurah, Injil, Al Quran, suhuf. Ada rasul, nabi. Mengekang nafsu dan ego ni peperangan yang terus berlanjutan walaupun semua rasul dan nabi dah takde, walaupun sekarang tinggal Al Quran je yang tak berubah isi kandungan.










12 January 2013

Revolusi

Orang Perancis buat revolusi untuk gulingkan raja yang zalim. Akhirnya dorang dapat negara republik.

Fidel Castro buat revolusi untuk halau imperialis Amerika. Akhirnya Cuba merdeka daripada Amerika tapi dijajah oleh Castro.

Malaysia...orang Malaysia penakut. Takkan ada revolusi kat Malaysia. BN confirm menang jugak pilihanraya nanti.

Aku rasa aku patut join Pemuda UMNO kot pasni. Senang dapat projek, dan senang nak projek dengan anak dara orang. Amacam?