30 December 2012

Nota Kecil XV

1. Rumah

- Alhamdulillah setakat ni, urusan yang sedang berjalan lancar lagi.

- Bila 'beli' rumah yang dalam pembinaan ni, panjang doa yang nak dibaca. Salah satunya, kena doa supaya developer tak lari.

- Kelebihan buat camni, sekurangnya sedar diri sikit. Hamba kena selalu jaga hubungan dengan tuan.

- Muqasah tu ape?

2. Sambung belajar

- Lepas bekerja dengan bos & kawan sekerja yang majoritinya Melayu, kesimpulannya, kat mana-mana pun, kalau dah Melayu tu, Melayu la jugak.

- Melayu mid class ni kebanyakannya tak boleh duduk diam kalau tengok orang Melayu lain progresif sikit daripada dorang. Panas buntut, senang cerita.

- Padahal korang yang bodo tak pandai rancang masa depan. Dah tua bangka baru nak jadi ambitious, bila tengok orang muda yang pandang ke depan, korang pun jealous.

- Bangang nak mampus. Pergi mampus la korang.

- Kejap, ape kaitan dengan aku yang nak sambung belajar?

3. Jodoh

- Pertama sekali, kena belajar terima hakikat.

- Orang lawa jodohnya orang handsome. Orang pandai jodohnya orang cerdik. Orang kaya jodohnya orang berada. Orang yang pakai Bell & Ross jodohnya orang yang pakai Omega, macam Anwar Ibrahim.

- dah boleh terima hakikat tu, bertaburanlah kamu kat atas muka bumi ni mencari jodoh kamu.

4. Bad habits

- Jangan mula buat benda jahat. Kalau tak payah nak berenti.

- 2013 ni aku taknak join kawan-kawan pergi karaoke dah.

5. Bola

- Mula-mula aku malas nak peduli pasal bola sepak negara ni. Bagi aku bola sepak negara kita ialah Mokhtar Dahari, Awang Mahyan dan Datuk Paduka Ahmad Basri Akil.

- Mokhtar Dahari ngan Datuk Basri dah meninggal. Awang Mahyan dah bersara. Jadi yang tinggal sekarang cuma kenangan. Dan sampah.

- Tapi disebabkan LHDN,terutamanya staf kat Raub yang suka melompat-lompat depan ofis waktu petang dah berjaya mengutip lebih RM120 bilion cukai, nak tak nak aku kena ulas jugak. Sebab duit aku pun menyumbang kepada jumlah RM120 bilion tu.

- Daripada duit cukai tu akan dimasukkan ke dalam Kumpulan Wang Yang DIsatukan. Daripada Kumpulan Wang yang Disatukan tu nanti akan dikeluarkan duit untuk pembayaran geran tahunan pasukan bola sepak kat Malaysia ni.

- Eksperimen, tarik player team lain yang dalam kontrak, masuk team pakai kabel, player manja.

- Dah dapat duit tapi tak nak buat betul-betul, baik bagi duit tu buat projek perumahan rakyat termiskin. Zaman sekarang ni rumah harga makin mahal.

- Korang gaji RM80 000 sebulan. Doktor yang belajar macam nak gila 5 tahun pastu kerja pun macam nak gila kat hospital pun tak dapat banyak tu. Tapi doktor kat hospital tu buat kerja. Korang punya kerja, kena main bola bagi menang. Itu pun payah.

- Bangang.

6. Kerja

- Bagus jugak kerja enforcement ni.

- Dulu kat hospital bila bercakap dengan doktor yang pangkat U54, Jusa boleh je bersembang dalam suasana berhemah. Kita hormat dia, dia hormat kita.

- Kerja sekarang ni, kadang-kadang kena pergi mahkamah jadi pegawai pendakwa @ pegawai penyiasat. Kat mahkamah, kerani yang kerja gred 17 pun kadang-kadang berani nak maki kita.

- Sekali-sekala melihat ragam manusia yang kecik & sombong ni menghiburkan jugak sebenarnya.

- Semoga bahagia dalam kebangangan.

7. 2013

- Aku ingat nak ambik cuti seminggu bersuluk kat Tasik Chini tahun depan. Ade sape-sape nak ikut?

16 December 2012

Adagio



Daripada duo Secret Garden.

Dah tua-tua ni macam ni la, dengar Mohram, Kitaro..malas dah nak layan Dimmu Borgir.

10 December 2012

Basic

Orang Islam, kalau hidup tu rasa bercelaru sangat, pertama sekali, tengok muka tu dalam cermin. Cukup tidur ke tak. Kusut-masai tak. 

Pastu jawab soalan-soalan ni: Solat 5 waktu tu cukup ke tak. Quran tu bila last sekali kau baca dan telaah terjemahan dia. Ada tak berdoa pada Allah supaya Dia bantu kau menjalani hidup. Solat sunat taubat, sunat tahajjud, sunat hajat buat tak. Macam mana hubungan dengan mak abah kau,kau jaga tak hati mak abah kau, kau doakan mereka tak, kau buat baik pada mereka ke tak. Macam mana hubungan silaturrahim kau dengan adik beradik, saudara mara kau. Ada tak kau sakitkan hati keluarga kau. Ada tak kau mengumpat sesiapa pun. Ada tak kau dengki dengan orang lain. Ada tak perintah Allah yang kau langgar tapi larangan Dia kau buat.

Kalau semua benda kat atas elok-elok je, maka anggaplah kekacauan hidup kau tu ujian Allah.

Socrates

Think not those faithful who praise all thy words and actions, but those who kindly reprove thy faults - Socrates.

Sebab tu aku tak pernah hargai pujian.

08 December 2012

Kerja

Isu pasal kerja ni, dah menjadi concern aku sejak tingkatan 1.

Sebagai anak sulung yang mak abah harapkan supaya aku sentiasa dapat nombor 1 dalam kelas, sentiasa harap aku dapat straight A dalam exam, major goal aku masa belajar ialah sambung belajar kat universiti dalam bidang yang boleh dapat kerja bila habis belajar.

Aku rasa pemikiran aku yang menjadikan soal "kursus yang confirm dapat kerja lepas habis belajar" suatu perkara yang penting sebabnya masa aku darjah 4 sampai darjah 6 negara kita berada dalam kemelesetan ekonomi. Peluang pekerjaan masa tu sangat susah nak diperoleh, ditambah dengan masalah dalaman negara disebabkan pemecatan & kes mahkamah Anwar Ibrahim,tambah pulak dengan gelombang reformasi, suasana dalam negara macam huru-hara sikit. Aku sendiri takut nak membayangkan macam mana agaknya masa depan aku nanti kalau negara berterusan macam tu. 

Cuma masalahnya, masa tingkatan 1 tu aku bercelaru nak fikirkan kerjaya bidang apa yang sesuai dengan minat aku dan senang pulak dapat kerja lepas graduate. Mak abah aku kerja cikgu, dan dorang tak buat kerja selain selain daripada mengajar. Takde buat bisnes ke apa. Jadi mindset dorang mempengaruhi la jugak mindset aku yang pentingkan bidang pengajian yang confirm mudah dapat kerja makan gaji. Langsung tak terlintas untuk jadi entrepreneur ke, usahawan ke, technocrat ke. Akhirnya lepas fikir lama, aku pilih nak ambik law masa universiti nanti.

Tapi cikgu bahasa Inggeris aku bagitau kat aku masa aku tingkatan 3, peguam Melayu dah ramai. Bidang perubatan tak ramai orang Melayu. Kemudian aku buat la research sikit, baru aku dapat tau kalau ambik bidang perubatan, lepas grad confirm kontrak kerja dengan government 5 tahun, pastu baru boleh keluar. Pastu aku terus tukar fikiran untuk ambik medic pulak.

Lepas tu bila zaman matrik, pointer aku tak tinggi. Aku buat kajian balik, tengok kursus ape yang aku boleh dapat dengan pointer aku & in same time boleh dapat kerja lepas grad. Pastu aku pilih farmasi. So, sekarang ni pilihan terakhir lepas matrik tu la yang menjadi. Sekarang ni kalau ikut daftar ahli farmasi kat Malaysia ni, aku ni ahli farmasi yang ke-8617. Tapi sekarang dah ramai, aku rasa dah cecah 10 000 dah kot.

Bila aku terbaca tweet junior aku yang merungut sebab duit tak cukup masa awal-awal bekerja ni sebab gaji tak masuk lagi,dapat pulak posting kat department therapeutic drug monitoring yang mencabar, maka terpaksa la aku ingatkan dia. Ramai lagi graduate yang susah bila start kerja kalau nak dibandingkan dengan dia. Kawan-kawan yang kena hantar ke Sabah Sarawak, yang mencabar dari segi nak mencari tempat tinggalnya, jauh daripada keluarga, payah sikit nak cari makanan halal kat sesetengah tempat. Kawan aku Joe yang kerja sebagai cikgu kat Miri, kena naik Hilux 6 jam baru samai bandar. 

Dan yang paling penting ko dapat kerja dik. Berapa ramai lagi orang yang dah graduate tahun ni tapi tak dapat kerja, menganggur dulu kat rumah (kecuali yang ada inisiatif tak memilih kerja atau berani nak mula berniaga).

Orang Melayu ni, terutamanya golongan muda bila datang bab kerja macam biasa la, mentaliti untuk memilih kerja makan gaji, gaji besar, pakai kereta tu merupakan mentaliti standard hampir semua gen Y Melayu sekarang. Statement ni bukan untuk merendahkan siapa-siapa, ini fakta. Aku punya mentaliti pun macam tu. Macam mana mentaliti macam tu terbentuk, tak lain tak bukan datang daripada didikan orang Melayu la jugak. Kebanyakan budak-budak Cina zaman aku sekolah dulu, dorang lepas sekolah gerenti pergi cari kerja part time lepas sekolah untuk cari duit. Ada setengah kes yang extreme, mak bapak bagi dorang makan waktu breakfast je, pastu duit untuk makan kat kantin sekolah. Nak makan malam dorang kena kerja untuk cari duit untuk beli makan malam.

Dorang diajar hidup susah. Orang Melayu yang sememangnya dulu hidup susah, bila dorang dah ade anak dorang tak nak anak-anak dorang hidup susah. Biasa la camtu. Tapi malangnya kesenangan yang mak bapak bagi kat dorang kebanyakannya menjahanamkan budak-budak tu.

Mungkin generasi Y yang nampak perkara macam ni, bila dah turn out jadi parents nanti, terpaksa la korang buat perkara yang lawan arus sikit dalam mendidik anak-anak. Aku 100% yakin aku tak boleh ajar anak-anak aku untuk cari kursus kat universiti yang confirm dapat kerja lepas grad macam yang aku dah buat, sebab masa depan tu tak tau pulak macam mana nanti. Kursus farmasi sekarang dah berlambak graduates, dulu government absorb 100% graduates tapi setahun dua nanti siapa grad, kena bersaing pulak masa interview untuk dapat kerja. Begitu jugak dengan kursus perubatan, pergigian, cuma kursus yang dua tu mungkin lambat lagi la nak job vacancy untuk capai tahap tepu.

Tapi yang paling penting sebenarnya, adalah untuk mengajar generasi masa depan untuk pilih bidang yang dorang mampu buat sebaik mungkin dengan minat, skill, kemahiran dan kebolehan yang dorang ada. Tak kira bidang apa pun kalau dibuat sebaik mungkin, menjadi jugak. Komitmen dan usaha keras, perkara yang penting untuk majukan agama, negara, diri sendiri & bangsa.

07 December 2012

Jadi kurus.

"Ade certain doktor, dorang memang jenis betul-betul berkhidmat untuk masyarakat. Macam Dr Ratnam kat Mentakab," Bos aku cerita masa kitorang berbincang pasal psychotropic abuse.

Aku pergi buat routine inspection kat klinik Dr Ratnam. Sambil buat inspection Dr Ratnam tegur, dengan cara yang friendly la pada aku.

"You ni badan gemuk la. Kasi kurus sikit la, bahaya," kata dia sambil senyum.

Dapat la aku free consultation hari tu.

Pasni aku kena pergi sambung balik jogging. Kalau doktor yang takde kaitan dengan aku pun show concern pasal kesihatan aku, tak patut kalau aku sendiri buat tak cakna pada diri sendiri.


Baiklah doktor.


Dalam gambar kat atas aku duduk kat kerusi paling kiri. Sebelah kiri aku Aizat,sekarang dah jadi engineer,kot. Pastu Dr Zharif, kerja kat hospital mana aku tak tau. Lepas tu Aliff Farhan, jadi engineer gak kerja kat Bintulu. Yang bibir besar mulut ternganga tu Fikri, anak Dato' Fatah bekas MP Temerloh, sekarang kerja cikgu. Last sekali yang duduk kanan tu Dr Syahmi, sekarang housemen kat Hospital Tengku Ampuan Afzan. Dalam ramai-ramai kat meja tu aku la yang paling gemuk sekarang.

Camne bentuk aku sekarang? Lebih 40 kg daripada berat aku masa gambar tu diambik 8 tahun lepas.