29 November 2012

From Inderapura to Darul Makmur - book review oleh oghang Pahang


Sebenornye buku ni dah lama keh beli. Keh beli buku ni sebabnye keh ni oghang Pahang, walaupun kat atas IC keh kat tengah-tengah nombor IC tu nombor 14. Agoknye pasel nombor 14 tu la keh mintak biasiswa Yayasan Pahang tak dapat, mintak duit masuk universiti pun tak dapat. Tapi setakat ni takde la bercadang lagi niat keh nak ngaku yang keh ni oghang KL. Tapi hok peliknye, keh cari kat kedai buku belah-belah Pahang ni tak terjumpe pun buku ni. Buku ni keh beli mase keh kerja kat Sarawak dulu. Bale betei kedai buku kat area Pahang ni, deme ingat oghang Pahang tak gheti bace buku bahase omputeh ape?

Buku ni Farish Noor tulih, oghang Penang kot kalau keh tak silap. Tak kisah la sape pun hok tulih, asalkan oghang tu jenih ade reputation, dan buat mengaji pasal dalam bab-bab hok die nak tulih tu, takde masalah. Farish Noor lecturer sejarah, banyak dah mengajar & tulih artikel dalam jurnal. Jadi keh anggap dia ni oghang hok jenih ade kredibiliti la, dan isi buku ni kire bulih pakai, kalau tak semua bab sebahagian la. 

Rasenye tak ler payoh ngat nak faham Deconstructive ni maksudnye, tiap-tiap penulisan sejarah hok yang dah didokumenkan dikaji, ditafsir dan dikupas semula dari segi maksud dia, dari segi motif. Sebagai contoh la, katekan la dalam buku tulih Ibrahim Yaacob tu tali barut Jepun. Kite kaji la balik tiap-tiap artikel & dokumen yang dikatekan bukti Ibrahim tu tali barut, pastu tengok pulok sape hok tulih gitu. Kite bace pulok artikel lain yang ade buat kajian pasal sebab musabab die dituduh gitu, begitu la lebih kurang. Senang cerite lebih kurang la macam pembacaan kritis, atau pun critical appraisal.

Dalam buku ni nanti kalau deme bace, ade 5 bab kalau tak silap. Tiap bab tu ade la dicerita pasal maklumat sejarah-sejarah yang ahli sejarah dulu tulih dan berkait dengan perkembangan tamadun kat Pahang ni. Dapat la sape2 hok bace buku nih deme akan bace bukan setakat sejarah pasal Pahang je,tapi ade jugak ceghita pasel perkembangan kat negara-negara, kerajaan yang duk dekat dengan Pahang pastu camne gaye setiap ceghita dengan perkembangan kat tempat-tempat lain tu bagi effect kat Pahang.

Bagusnye buku ni dari satu bendenye, tiap-tiap catatan sejarah yang berkait dengan Pahang tu diulas & dicabar, bukan setakat diterima bulat-bulat. Jadinye oghang yang bace tu dapat tengok perspektif baru pasel catatan sejarah yang dah ditulih tu. Sebagai contoh, Hugh Clifford yang pernah jadi residen Pahang dulu, banyak berceghita pasel oghang Melayu Pahang. Dia kabor oghang Pahang ni pemaleh, bodo, jahat, kuat cemburu dan macam-macam lagi la. Pade hal bende tu ditulih untuk justify penjajahan omputeh ni dekat Pahang ni dulu. Bapok jahatnye Clifford ni, tapi disebabkan ghamai oghang Pahang tak tau, itu la agoknye ade sekolah menengah kat Lepih tu oghang bagi nama sempena nama dia ni. Baler-baler..

Tapi lepas bace buku ni start dari bab 3 ke atas, penulisan pasal sejarah tu dah tak fokus ngat ke Pahang. Mula dah start ceghita pasel sejarah Malaya ni secara total, tak berfokus kat Pahang dah. Keh tak tau la ngape, mungkin sebab Farish ni doh mue doh nak tulis pasel Pahang sebab tak banyak reference, atau sebab die maleh doh nok bace articles yang betul-betul fokus pasel sejarah Pahang pasca merdeka, atau pun die takat tulih buku ni sebagai subliminal message untuk ajok oghang Pahang sokong pembangkang mase pilihan raye nanti. Kah kah kah. 

Keh gurau je hok bab pilihan raye tu. 

Lepas bace buku ni kalau pade pendapat keh ler, secare keseluruhannye pembace dapat perspektif baru la pasel Pahang ni, kalau pembace tu jenih hok mengaji sejarah takat SPM je. Contohnye, deme akan disuakan dengan teori ngape dekat Pahang dulu rancangan Felda mula-mula dibukak, pasel ape dalam filem Sri Mersing hok Nordin Ahmad berlakon dulu tu oghang Pahang ni digamborkan tak ubah macam bangla zaman sekarang sampei oghang Johor pun tak hingin nak bagi anak dare deme kawin ngan oghang Pahang.. Kupasan sejarah dalam buku ni kire memuaskan, tapi kalau ghase maleh ataupun oghang Raub cakap, kalau ghase fakta dalam buku ni doubtful or questionable, deme bace la pulok buku sejarah lain hok ade ditulih dalam rujukan buku ni, tak pun kalau ghajin cari ler deme sendiri kat arkib ke, kat perpustakaan ke.

English level dalam buku ni ghasenye kalau deme blaja kat universiti pastu dapat Muet Band 4 macam keh ni dulu, tak susah pun nak bace buku eneh. Kalau ghase tak faham bukok2 ler kamus, jangan la maleh ngat.

p/s Ayat-ayat dalam book review ni merupakan contoh loghat Pahang. Aku cakap contoh sebab kat Pahang ni kalau lain daerah lain bunyi loghatnya. Sape kabor Pahang takde loghat? Cuma kitorang ni bukan jenis beria nak tunjuk handal kat orang, cukup kitorang cakap camni dalam inner circle kitorang je jadi la. Hehe

23 November 2012

Perbankan Islam

Inilah contoh perbankan Islam.



Pinjam RM185k, bayar balik RM691k.

Pastu dorang upah la ustaz-ustaz kerja kat bank dorang. Sekali sekala ustaz-ustaz ni masuk tv,baca hadis.

Serupa la macam Astro, panggil budak-budak yang belajar agama masuk tv, sape yang boleh tarik duit paling banyak maka dapat la gelaran Imam. Padahal buat kerja macam bomoh tarik duit.

Haram jadah. Sungguh haram jadah.

19 November 2012

Pengalaman

Belajar daripada pengalaman ni..kadang2 kita kena bayar harga yang mahal. tapi hidup memang macam tu. 

Diwajibkan kamu berperang, sedangkan ia yang kamu benci. Boleh jadi sesuatu yang kamu benci itu amat baik untuk kamu dan boleh jadi sesuatu yang kamu sukai pula amat buruk untuk kamu. Allah Mengetahui sedangkan kamu tidak mengetahui. 

Al Baqarah 216 

Pasni bila sampai bab kahwin,aku rasa aku patut ikut suggestion mak aku je kot.

16 November 2012

Hikayat melawan arus yang penuh ranjau

Kisah ni terjadi 10 tahun lepas.

Aku dengan sembilan orang kawan aku kena jumpa Cikgu Hamzah Lasa. Sesi kaunseling, sebab kitorang baru kena libas dengan arwah pengetua.

Kitorang seramai sepuluh orang pun masuk, duduk kat kerusi, tepi meja panjang dalam bilik pendidikan seni. Cikgu Hamzah senyum kat kitorang. Senyum sebagai sorang cikgu, tu yang aku rasa. Bukan senyum sinis atau senyum menganjing.

"Jadi, apa masalah korang..sepuluh orang ni, sepuluh gagak hitam?" Cikgu Hamzah yang start dulu sesi kaunseling.

Kami sepuluh orang ni berpandangan sesama kami. Nak cerita ke tak?

Alkisahnya masa waktu subjek sejarah, ade sorang cikgu sejarah yang merajuk dengan kelas kitorang sebab ade student tak siap homework. Pastu cikgu sains kitorang dapat tau, dia pulak luahkan perasaan. Dia kesian dengan cikgu sejarah tu, dia bercerita pasal cikgu tu dedicated la, bla bla yada yada  kitorang tak patut buat camtu la bla bla. Aku agak, ini macam saje nak buat point ni.

Kebetulan cikgu sains ni ade bagi homework jugak. Lab report. Lab report tu initial rule dia, seminggu pas eksperimen baru hantar. Pastu dia pun mintak la lab report tu. Pasal tak cukup seminggu lagi ada la geng2 yang tak siap lagi. Aku dah siap dah, tapi member mintak tolong nak pinjam, aku bagi la. Bila dah round up semua lab reports, lab reports kitorang yang seramai sepuluh orang takde atas meja. Kitorang dengan naifnya cakap tak siap lagi, pastu tiba-tiba cikgu sains ni macam meroyan.

"Saya dah tak boleh sabar lagi dengan korang semua. Ikut saya pergi bilik pengetua,"

Kitorang ikut la, nak buat ape lagi. Depan pengetua...

"Cikgu, cikgu buat la ape yang patut, saya dah tak reti nak handle dorang ni,"

Pengetua pun suruh masuk.

"Saya taknak tau apa kesalahan yang awak semua buat. Saya nak awak semua berubah,"

Lepas tu kitorang semua kena libas dengan rotan. Kat punggung.

Dah balik dari bilik pengetua, pergi makmal sains semula. Cikgu sains pun cakap,

"Saya nak awak mintak maaf dengan semua cikgu yang pernah ajar awak, especially cikgu sejarah. Kalau cikgu sejarah taknak maafkan awak semua, awak jangan masuk kelas & lab saya,"

Kitorang dah start panas. Bab lab report tu antara kitorang dengan engko,yang kes tak buat homework sejarah tu berlambak budak yang tak buat homework tu kat dalam lab skang. Tapi pasal kitorang dah jadi kambing hitam...

Pastu kitorang pun round la seluruh sekolah, masuk bilik guru semua mintak maaf dengan cikgu-cikgu. Sampai dorang pun jadi pelik. Sampai giliran kena jumpa cikgu sejarah,

"Saya taknak maafkan awak semua dulu. Awak semua balik pastu fikir balik apa yang awak semua patut buat,"

Seharian kat sekolah kitorang demotivated. Tahun tu pulak kitorang ade exam PMR pulak.

Kemudian kitorang dipanggil balik oleh cikgu sains tadi tu. Dia bawak jumpa Cikgu Hamzah. Cikgu Hamzah time tu cikgu tingkatan kitorang.

Dekat 5 minit senyap, last-last aku bukak mulut.

"Tak ada masalah apa pun cikgu. Benda kecik je,tak tau la kenapa nak dibesar-besarkan,"

Cikgu Hamzah senyum semula.

"Korang semua ni lawan arus. Biasa la. Orang-orang yang buat perangai cam korang ni, selalunya kat luar sana, dorang kena ISA. Kena masuk Kamunting,"

"Dah tu kitorang nak buat macam mana cikgu?" aku lupa dah siapa yang tanya soalan tu.

"Korang follow the flow je la. Layankan je." Nasihat Cikgu Hamzah.

Pastu kitorang berborak-borak dengan Cikgu Hamzah, yang aku lupa jugak apa yang kitorang borakkan. Dalam setengah jam atau kurang, kitorang semua pun balik lepas berterima kasih dengan Cikgu Hamzah.

Ape sebab cikgu sains tu buat camtu kat kitorang aku pun tak faham sampai sekarang. Tapi tak kira ape pun intention dia, apa yang dia dah buat tu mengajar aku banyak benda - orang gila kuasa ni macam-macam benda pun sanggup buat, even dengan budak pun sanggup bermusuh. Kemudian cikgu perempuan ni kalau mood swing memang bawak bala. Dan orang yang kuat bodek, hidup dorang takkan menjadi sangat pun. Mungkin still boleh jadi orang,tapi tukang bodek ni hidup dia takkan shining. 

Lepas PMR aku dengan geng-geng gagak hitam berpecah. Ramai yang masuk kelas rancangan khas (KRK) yang semuanya Melayu. Macam UiTM jugak la KRK ni, kah kah kah. Aku pulak apply masuk kelas sains biasa, yang bercampur dengan Chinese, Indian, Singh. Beza antara kelas KRK dengan sains biasa, hampir semua budak Melayu yang dapat 8A PMR masuk kelas KRK. Selain aku, sorang lagi budak perempuan, Hafzan memilih untuk taknak masuk UiTM KRK, ahaha. Campur sekali dengan sorang Chinese girl dapat 8A gak, so kelas sains biasa ade 3 orang jela top scorer time PMR. Kah kah kah. PMR tu senang je, tanda-tanda bulat, kalau betul, dapat la A. Bukan susah pun.

Kemudian pengetua hari-hari masuk kelas sains biasa ni. Tiap kali masuk dia akan promote dua benda: 1) budak bio tukar la ke aliran teknikal, 2) budak melayu dua orang yang dapat 8A tu masuk la KRK. Kah kah kah.

Aku apply masuk kelas sains biasa tu ade sebab. 1st sebab aku menyampah dengan geng-geng kaki bodek dan geng geng pengawas dalam kelas KRK. Geng geng bodek tu semua geng yang join kelas tuisyen cikgu sains. Dendam tahun lepas tak abis lagi oit!. 2nd, aku nak belajar dalam environment yang bercampur kaum, bercampur level akademik. Sebab aku dulu lagi orang sentiasa anggap underdog yang skor bila big exam je, aku rasa aku boleh bawak kawan2 aku, serpihan gagak hitam yang ade tu untuk sama-sama study, sama-sama belajar. Aku nak tunjuk kalau tak join tuisyen lepas kelas dengan cikgu sains pun kitorang boleh skor.

Tapi macam biasa, orang yang ada kuasa ni, dia akan buat apa yang dia nak. Kelas KRK & sains biasa dirombak semula. Kitorang diasingkan mengikut aliran pulak, kelas bio, kelas teknikal. Babi! Kelas bio tu berapa kerat je laki, yang lain semua pengawas pompuan & kaki bodek. Mati la macam mana nak study camni? Memang down betul aku.

Surat tawaran asrama penuh pulak sampai ke rumah. Bila difikir balik battle yang tak ubah macam clash of titan yang berlarutan macam ni, memang aku takkan menang. Akhirnya aku tinggalkan kawan-kawan dan plan aku yang musnah tu. Bersama dengan kenangan.

Cuma aku berterima kasih kawan kawan gagak hitam aku masih ingat kat aku. Time raya jela kitorang jumpa. Sekarang ni boleh kata hampir semua jadi engineer. Alhamdulillah. Cuma bila memikirkan hidup aku yang duduk sorang kat rumah sewa pas balik kerja, main futsal pun dengan kawan tempat kerja, cerita dan kenangan yang dah berlaku tu..sekurang-kurangnya membuatkan aku senyum. Senyum tu penting untuk orang macam aku ni, yang kesunyian & hidup kerap tercorak dengan warna hitam & kelabu.

12 November 2012

Nikotin

Perkara yang mudah nak dimulakan ialah buat dosa dan buat salah. Dan perkara yang susah nak dibuat ialah buat kerja yang dapat pahala dan memperbetulkan kesilapan.

Zaman Jahiliah dulu orang Arab sebagai contoh, mengamalkan cara hidup liar lebih kurang zaman sekarang jugak. Minum arak. Bertelagah antara puak. Kalau bab berkahwin pulak, ada macam-macam jenis perkahwinan pelik-pelik. Contohnya, kalau sorang perempuan tu kahwin dengan lelaki sesebuah kabilah tu, katakanlah suami dia mati, perempuan tu akan jadi hak milik semua lelaki dalam kabilah tu,bermaksud sapa-sapa boleh romen dia, boleh buat dia jadi hamba dan apa-apa jela yang dorang nak buat. Ade jugak yang buat style sorang perempuan main dengan 4-5 orang lelaki sampai la mengandung,pastu bila perempuan tu dah mengandung dia akan cari salah sorang daripada laki-laki tadi, siapa yang sanggup kahwin dengan dia.

Kalau fikir balik, cara hidup hedonistik yang macam tu lebih kurang je macam zaman sekarang, kan? Cuma masa je yang berbeza.

Hidup tak mengikut peraturan ni memang seronok. Yang menyebabkan rasa seronok tu nafsu. Tapi keseronokan tu akhirnya membawa kepada kecelakaan. Minum arak sampai berpuluh tahun, akhirnya lama-lama hati boleh rosak, dapat cirrhosis. Berzina tak tentu hala, boleh dapat penyakit jangkitan seks. Tapi minum arak ni boleh mengkhayalkan, buat orang lupa masalah, dan dalam sesetengah kes membuatkan kita nampak macho. Bila bebas beromen dengan siapa-siapa kita nak, first sekali tentu la rasa seronok. Tak payah kahwin, tak payah nikah, tak perlu pikul tanggungjawab tapi dah boleh rasa keseronokan tu. 

Yang menjadi pengimbang kepada nafsu dalam badan kita ni ialah akal fikiran yang waras.

Bab menggunakan akal yang waras ni aku terpaksa mengaku, dalam bab ni aku pun silap. Silap aku dulu sebab zaman sekolah menengah aku mula rasa seronok bila ada member yang boleh sama-sama berkawan, melepak sama-sama, bergurau dengan cara yang boleh masuk. Sebab zaman kanak-kanak aku takde ramai kawan,bila dah ade kawan ramai time sekolah mula rasa seronok. Disebabkan nak berseronok tu aku pun ikut la jugak sekali hisap rokok. Takde orang paksa pun, aku sendiri yang gatal. Dah habis sekolah menengah rendah stop sekejap sampai habis belajar universiti. Start kerja, boleh pulak start hisap balik. Atas alasan yang sama pulak tu, sebab ikut geng. Bangang tak bangang aku ni.

Nak berenti merokok ni mudah je sebenarnya, kena ada motivasi yang betul. Lepas sign sales & purchase agreement minggu lepas dan lepas memikirkan yang lama jugak aku kena bayar loan yang dekat setengah juta bila campur dengan interest, aku rasa aku patut sangat dah berenti. Kalau badan tak sihat, kena penyakit hardcore macam kanser paru-paru, siapa nak bayarkan hutang aku?

Sekarang ni aku dalam fasa batuk teruk, secondary due to smoking cessation. Aku dah baca kat mayo clinic, batuk teruk ni mungkin berlarutan sampai 2 bulan. Tanda badan dah mula nak sembuh. Harap-harap macam tu la. Doktor yang jawab soalan kat mayo clinic tu cakap mungkin disebabkan cilia, lapisan sel kat paru-paru mula berfungsi semula dan cuba untuk buang keluar semua particle,debu kat dalam paru-paru, tu sebab batuk teruk ni. Harap-harap apa yang doktor cakap tu betul la. Itu je la.

Dalam rokok, tembakau dalam rokok tu dicampur dengan tar untuk membolehkan puntung tembakau tu terus menyala. Tar hitam, yang orang guna buat jalan. Yang tu la aku sedut sampai 20 batang sehari. Gila betul. Harap-harap kalau ade perokok yang membaca ni,bawak-bawak berenti la. Cukup-cukup la jadi bodoh, sampai bila nak merosakkan diri.

09 November 2012

Sempurna

Manusia ni hamba kepada Yang Maha Pencipta. Sebagai hamba kita mungkin ada kehendak kita sendiri, tapi bila jadi hamba, kita kena akur dengan kehendak tuan kita, walaupun kehendak tuan kita tu berbeza dengan kehendak kita. Dan untungnya ada tuan yang bersifat Maha Pemurah dan Maha Penyanyang, kehendak kita boleh diperkenankan oleh tuan empunya badan. 

Jadi itulah hakikat takdir, qada' dan qadar.

Tuhan kita sifat Nya Maha Sempurna. Tapi sempurnanya kejadian seseorang hamba pulak bila hamba tu ada kekurangan yang menjadikan dia sempurna sebagai manusia. Sempurnanya akhlak bila hamba tu berjaya meninggalkan larangan dan mengerjakan suruhan tuan dia. Manakala sempurnanya perjalanan hidup hamba tu bila dia mampu menerima kekurangan diri dan dalam masa yang sama menggunakan kelebihan yang ada untuk meneruskan perjalanan di jalan yang lurus menuju Jannah.

05 November 2012

Wira tak didendang


Memang betul apa yang jadi kat atas tu sebahagian risiko bila bekerja sebagai ahli bomba.

Tapi berapa ramai antara kita yang bekerja makan gaji dengan gaji yang sama dengan dorang, atau dengan bayaran gaji lebih daripada yang dorang dapat? Tentu ramai. Dan adakah kerja kita sampai tahap berguling-guling kesakitan sebab badan terbakar macam kat atas?

Badan dorang terbakar, dalam usaha untuk mencari sesuap nasi. Untuk dorang sendiri, untuk anak isteri, untuk mak abah dorang.

p/s Aku suka lagu-lagu M Nasir masa dia bersama Kembara. Banyak lagu dia zaman tu berkisar pasal golongan marhaen macam orang-orang dalam gambar kat atas.