25 October 2012

Berkadar diri

"Isteri awak nanti minat rumah semi D" bos aku cakap kat aku,satu malam masa kami bersembang kat rumah dia. Aku senyap je.

Bila dia dapat tau aku book rumah teres dua tingkat, sekali lagi dia bagitau. "Kalau standard pegawai, kurang-kurang rumah semi D, atau banglo," 

Dengan gaji aku sekarang ni aku mampu beli rumah teres je. Semi D atau banglo yang berharga sepadan dengan kelayakan loan aku ni, memang payah gila la nak cari. Aku bukan jenis yang nak benda best-best, pastu call mak abah kat kampung suruh gadai tanah untuk aku pinjam duit.

Pada aku takpe la. Aku tau aku mampu beli rumah teres je, aku beli la rumah teres. Bos aku sebulan gaji dah RM8k, mungkin dia melihat berdasarkan kemampuan dia, sepatutnya orang yang bekerja cam kitorang ni patut beli rumah semi D, paling kurang.

Bila aku sedar aku cuma mampu nak beli rumah teres, takkan la aku nak cari isteri yang jenis suka rumah semi D atau banglo. Aku kena la cari isteri yang sanggup tinggal dengan suami kat dalam rumah teres yang kecik.

Dan isteri yang aku patut cari, mesti la jenis yang tak kisah laki dia sekali sekala duk kat kedai minum teh tarik sambil layan Champion League, Euro ataupun World Cup. Jenis yang tak kisah laki dia pakai jeans & t shirt bila keluar gi shopping complex, yang tak kisah laki dia pakai kereta jenama Malaysia.

Ada ke calon isteri camtu? Sebab rasanya penanda aras lelaki yang sesuai dibuat suami bagi perempuan Malaysia sekarang rasanya Aaron Aziz. Kalau camtu....tak kahwin pun takpe la.


21 October 2012

last kopek

Zaman sekarang ni,zaman berhutang.kalau hutang kereta loan smpai 9 tahun,hutang rumah/kedai mau cecah 30 tahun.

Bila jangka masa berhutang tu panjang,tanggungjawab tu kena pegang lama.kena sentiasa bekerja cari duit utk byr tanggungan tu.

Kalau nak bekerja,badan kena sihat.kalau nak badan sihat,kena bersenam,kena berenti merokok,kena control perangai bad temper.

Teori senang je nak tulis.nak practice..kena ada.."keazaman yang tinggi" - buku teks bio form 5.





Last kopek.Duit gaji esok aku tak beli dh benda haram ni.Amin..

20 October 2012

Cermin mimpi



Satu masa dulu, pernah ada rancangan pagi kat TV3 yang berjudul Sekapur Sirih. Antara pengacara popular masa tu Hasbullah Awang, Aziz Desa, pastu ada sorang pengacara perempuan Cina yang aku lupa nama dia. Sekapur Sirih kemudian digantikan dengan Malaysia Hari Ini.

Kalau Hasbulllah Awang terkenal dengan tagline "teropong", Aziz Desa terkenal dengan tagline "cermin cerminkan diri". Lepas tu bila waktu rehat selalunya lagu M Nasir yang kat dalam video atas ni dimainkan.

Lagu kat atas ni agak terkenal gak dulu. Siap ada drama yang bertajuk sama dengan lagu tu, yang plot drama tu berkisar pasal konflik keluarga dan perebutan harta.

Kalau korang takde idea pasal ape yang aku cerita ni, maksudnya korang ni muda lagi. Dan aku dah tua.

16 October 2012

Tiara



Zaman sekolah dulu aku belajar sungguh-sungguh pas dengar lagu ni. Aku tekad tak nak jadi macam watak dalam lagu ni.

Tq M Nasir.

01 October 2012

Serbuan Maut



Filem ni aku tak tau kenapa tak ditayang kat Malaysia. Aku tengok pun versi bluray. Mungkin sebab ganas kot, kalau dapat kat Finas habis separuh kena potong.Serbuan Maut, atau tajuk dalam English berjudul The Raid Redemption dah ditayangkan di US pada 23 Mac lepas.

Simple je jalan cerita filem ni - pasukan SWAT (mungkin nama betulnya Densus 88 kot) kat Indonesia, melancarkan serbuan ke atas sebuah apartment yang dihuni oleh perompak, pembunuh, perogol, penagih dadah dan jugak ade la sorang dua yang baik kot dalam misi untuk menangkap seorang crime lord bernama Tama. Tapi uniknya apartment ni konsep dia macam penjara, ada satu pintu masuk je kalau nak masuk ke dalam dan siap ada cctv control room untuk monitor setiap ruang dalam apartment tu. Pasukan SWAT tu kemudian terperangkap dan seorang demi seorang dibunuh bila dorang berdepan dengan jumlah musuh yang lebih ramai dalam bangunan tu. Tinggal la hero dan beberapa pelakon tambahan yang hidup, kalau semua mati tak jadi cerita la pulak kan.

Dengan penerbitan filem ni, memang nak tak nak kita terpaksa mengaku filem aksi Malaysia ni berada dalam golongan tahap sampah kalau nak dibandingkan dengan filem Indonesia yang satu ni. Babak pertempuran dalam filem ni agak gross, kejam dan tangkas. Special effects yang digunakan dengan bajet yang kecil (lebih kurang RM3.5 juta) nampak berbaloi, dan lakonan para pelakon pun hidup. Dengar cerita para pelakon ni semua berlatih dulu dengan pasukan komando Indonesia (Komando Pasukan Katak - lebih kurang Navy SEAL atau PASKAL versi Indonesia) sebelum menjalani penggambaran.

Kalau bab filem ni mengentengahkan budaya silat, tu aku tak berapa pasti la sebab aku bukan  pakar silat, belajar silat dulu pun setakat buah asas silat cekak je. Tapi memang ada la jugak nampak elemen buah silat tu, cuma sebab versi dalam filem ni laju aku tak pandai la nak pastikan betul ke dorang practice silat, tah-tah dorang guna teknik close quarter combat. Lepas tu komando ni selalunya bila buat serbuan, akan ada control command centre yang menyelaras pergerakan anggota, akan ada sniper team yang back up pergerakan. Ini main serbu je, macam polis biasa. Tapi bab kelemahan ni cuba dicover up dalam plot filem ni - kononnya serbuan tu sulit dan tak mendapat izin daripada pihak atasan polis. 

Dalam filem ni beberapa isu yang boleh penonton belajar ialah, rasuah memang bawak padah. Plan yang cacamarba pun sama jugak. Konflik keluarga pun ada la jugak, spesifik pasal hubungan antara watak hero filem ni iaitu Rama dengan abang dia, Andi yang merupakan orang kanan kepada Tama. Blood is thicker than water, cam biasa la. 

Tapi paling penting pada aku scene awal filem ni - masa Rama solat subuh. Patut kalau filem orang Islam berlakon, scene-scene camni kena ada. Kalau James Hetfield tunjuk dia pakai rantai salib masa konsert, filem Godfather yang ada scene dalam church dalam setiap filem, penghibur, penyanyi atau pelakon Islam pun mesti tunjuk budaya Islam gak dalam aktiviti karier dorang.

Siapa yang minat filem aksi ganas, belilah dvd @ blue ray filem ni. Support Nusantara local film scene.

p/s Blood is thicker than water, and it does dirtier than water. But it will still sterile as long as it stays in vein. Ceh boleh pakai ke falsafah ni?