30 September 2012

Jenama

Jenama ni merupakan suatu kuasa ekonomi yang kuat.

Bila nak beli ubat gigi, orang mungkin cakap, "aku nak pergi beli Colgate," padahal dia pergi beli ubat gigi jenama lain. Begitu jugak, kadang-kadang orang cakap, "aku nak pergi beli Maggi," sedangkan dia beli mi segera jenama lain. Penjenamaan yang berkesan sampai tahap orang menggunakan jenama tu sebagai kata ganti kepada objek yang dirujuk.

Mungkin sebab tu bila kita dapat tahu somebody tu kerja doktor, engineer, peguam, akauntan - kita rasa kagum. Sebab nama pekerjaan tu digambarkan sebagai kerjaya yang hebat. Biar doktor tu jenis yang lousy sekali pun sampai orang yang sakit tak boleh tidur sebab accident motor dia bantai prescribe midazolam sampai kawan tu ketagih sampai 4-5 tahun (midazolam tu bahan psikotropik yang menyebabkan ketagihan), atau pun peguam tu asyik kalah kes, kita tetap anggap dorang ni hebat. Sebab mentaliti orang sekeliling menganggap kerjaya macam tu hebat.

Itulah hidup.

28 September 2012

Air yasin

"Ni air yasin,buat berkat untuk ambik PMR nanti," Pijoy, member aku masa sekolah dulu bagi tau aku masa aku lepak dengan dia, Boy, Star & Belit kat snooker club, 10 tahun lepas.

"Ko percaya benda-benda macam ni?" Aku tanya balik. Separuh tergelak.

"Kau ni, fikir balik-balik ikut teori je," Belit tegur aku.

Bukan aku tak percaya pada doa, qada', qadar, tawakal dan semua konsep dalam Islam pasal takdir dan masa. Cuma aku terfikir, Cina yang kafir tu makan babi, elok je boleh dapat result gempak dalam exam. Jadi minum air yasin ni nanti, boleh bagi effect apa-apa ke bila nak jawab exam?

Aku tak cakap la macam tu kat depan kawan-kawan aku tu. 

Bila tertengok iklan kismis minda yang dah baca dengan ayat Al Quran, air Za'faran dan macam-macam la benda-benda pelik ni, aku pun terfikir. Kalau betul nak dapat berkat, jangan la doakan makanan tertentu je. Baca Al Quran kat kismis je, atau air je. Apa kata kalau tiap kali nak makan, depan rezeki tu doa kat Tuhan mintak la apa-apa pun. Tak payah la sampai kita bacakan surah Yasin pada air, mee kari, nasi ayam atau kuey teow kung fu yang kita nak makan tu. Waktu makan tu waktu senang, waktu kita dapat rezeki. Tuhan dah cakap dah kalau kita ingat Dia masa kita senang, Dia akan ingat kita masa kita susah. 

Bukan masalah baca Yasin atau baca doa. Cuma masalah konsep kaedah berdoa tu yang membuatkan aku rasa pelik. Tah la.

27 September 2012

Pelangi dan nafiri



Lihat alam sekitar yang mencabar mata,
akal mu yang sempurna ciptaan yang Esa,
pancaindera di kurnia kenalilah warna,
pelangi indah berspektra simbulkan Nirwana,
awan perak bergantungan hanya menunggu masa panggilan tuhan,
Kenalilah hatimu persoalan penuh jitu
ibadah perjanjian mu satu demi satu
dosa noda kelabu hentikan kau perlu
agar kedua duniamu merdu bak perindu,
Neraca timbangan amalmu titian penentu
Mari dekatkan hatimu
mari sujudkan jasadmu
pada yang Satu.
Jasadmu meronta dengan dosamu
janjimu menjunjung titah yang Satu

(Belantara - Pelangi dan Nafiri)

Bab muzik ni, aku rasa aku lagi dekat dengan band rock/metal takpun band lagu puisi (macam Kopratasa atau Rausyanfikir) berbanding dengan kumpulan nasyid.

Bukan bermaksud aku ni anti kumpulan nasyid. Raihan, Rabbani, Hijjaz, pastu ada la dua tiga kumpulan lagi macam Zikraa, Diwani yang aku rasa selesa dengar. Bila masuk geng-geng nasyid yang pakai baju Melayu, pakai ketayap tapi bawak lagu jiwang aku dah rasa macam nak bakar je stage time dorang perform. Kalau nak jadi popular, nak cari awek tudung cun, tu korang punya pasal ah tapi bila korang gunakan nasyid untuk puaskan kehendak nafsu korang melampau la weh! Korang dah calitkan nama buruk kat movement nasyid yang aku hormat. Apa beza korang dengan band boy yang jual muka je, gila glamour, gila tangkap gambar tepi kolam renang untuk majalah?

Aku rasa lirik lagu Belantara kat atas tu lagi Islamik dari lirik band nasyid jiwang.

(lama dah aku geram hal ni. tapi tak teringat nak tulis. hari ni langsai dendam aku).

26 September 2012

Berfikir

I do not fear for the man who thinks, even if he goes astray; that is because he will go back to truth. I’d rather fear for the man who doesn’t think, even if he is guided because he is just like the straw blown by the wind - Sheikh Muhammad El Ghazali

Dalam hidup aku sekarang ni yang bila balik pejabat takde kawan nak berborak, jumpa kawan-kawan kat pejabat je, aku rasa ruang untuk berbincang, berhalaqah tu takde. 

Cuma bila aku menulis sekali sekala kat blog & twitter, ape yang aku tulis tu membantu aku untuk kenal semula diri aku. Banyak kali benda yang aku tulis tu lahir dari sifat logik akal aku yang still lagi waras, bertentangan pulak dengan amalan aku sendiri.

Mudah-mudahan Allah terus tunjukkan jalan kat aku.

25 September 2012

Jadi baik

Nak jadi baik, kena lawan nafsu.

Nak jadi jahat, cuma perlu ikut nafsu.

Kalau dibandingkan melawan dengan mengikut, tentulah melawan lagi susah, kan?

22 September 2012

Katakan padaku

Sajak tulisan Latiff Mohidin. Layan..

Katakan Padaku

katakan padaku
sejak puisi mengalir
sejak langit meratap
mengapa air mataku
terasa baru bagai embun terasa baru?


burung rembang membuka sayap
daun-daun menjadi lebih redup
aku lewat lagi berdayung di depanmu
kau siap lagi berdiri di tebing


semua pepohon menjadi sepohon di sampingmu
semua detik menjadi sedetik di matamu
sungai ini pun terasa betapa gemuruh
menyambut semarak api di bahumu


katakan padaku
sejak malam menjelma
sejak maut menyentuh
mengapa sepi jiwamu
terasa baru bagai pedihku terasa baru?



Dunia

The world is a fine place and worth fighting for - Ermest Hemingway.

Itu kata Ermest, dalam novel For Whom The Bell Tolls. Tapi pada umur 61 tahun Ermest kemudian ambik selaras shotgun, masukkan muzzle ke dalam mulut dan tarik picu. Kepala dia pecah disebabkan peluru shotgun.

Pada masa tu mungkin dia dah rasa letih dengan dunia dia.

21 September 2012

Bangang

Bangang ni maksudnya bodoh.

Masa zaman dahulu sebelum Inggeris datang, ada sorang raja kat negeri Perak yang buat perjanjian dengan Inggeris semata-mata nak jadi sultan. Kemudian ada sorang pembesar lagi kat Negeri Sembilan, buat macam tu jugak. 

Hasilnya habis segala hasil bumi Tanah Melayu ni diambik Inggeris. Sampai sekarang syarikat Inggeris yang ada kepentingan ekonomi bertapak kat sini.

Baca buku Confessions of An Economic Hitman - macam mana tali barut Amerika menjelajah seluruh dunia untuk menawarkan skim penipuan pinjaman dengan Bank Dunia. Akhirnya negara-negara yang kena scam terpaksa menjualkan hasil bumi dorang kat US, akibat tertipu dengan pinjaman bank dunia tu.

Sekarang kat Malaysia datang pulak dalam bentuk lain, NGO yang kononnya melaungkan slogan hak asasi diberi sumbangan duit oleh Amerika.

Ada kapitalis yang saja-saja nak bagi duit sedekah & tak fikir keuntungan daripada duit yang dorang bagi?

Anwar Ibrahim  memang pemimpin berkaliber. Pandai ayat. Sampailah 16 Sept 2008, selepas dia beria-ia gebang kat seluruh dunia Pakatan Rakyat akan bentuk kerajaan sebab ramai calon BN nak lompat parti. Akhirnya dia yang tersungkur, sampai negeri Perak jatuh balik ke tangan BN sebab ramai Adun PKR keluar parti. Sampai dia terpaksa mengaku dia tersilap pilih calon. Akibatnya aku tak percaya langsung kat dia, serupa macam aku tak percaya kat Utusan Malaysia dan TV3.

Aku dah mula tertanya-tanya, PR ni berjuang setakat nak menumbangkan BN atau memang berjuang nak memakmurkan negara dan rakyat? Anwar berjuang untuk rakyat atau untuk jadi PM?

Demokrasi dah mula menunjukkan wajah hodoh.

Pilihanraya akan datang, aku cuma akan sokong calon yang berakhlak baik. Aku takkan sokong mana-mana parti. Kalau kesemua calon kat atas kertas undi tu tak guna, tak berakhlak - aku akan koyakkan kertas undi. Cukup.

Politik negara ni kalau difikirkan, memang boleh buat orang jadi sasau. Mungkin aku kena kerja sungguh-sungguh kumpul duit, pastu migrate ke negara lain. Kat sini macam dah tak ada harapan dah untuk berusaha, hidup & tengok dengan mata sendiri negara berubah menjadi lebih baik.


18 September 2012

Berjudi

Hidup ni, bila kita plan, akhirnya benda yg kita nak buat tinggal sekadar planning je.

Ada masa bila buat keputusan dalam hidup, kita kena gamble. (Nasya)

17 September 2012

Hidup bujang

Dulu masa aku kerja kat Sibu, aku berharap benar masa cepat berlalu. Jarak yang memisahkan aku dengan keluarga, dengan tempat aku dilahirkan, tempat aku belajar dan hidup selama 23 tahun. Sarawak tu dalam Malaysia lagi, cuma sebab Laut China Selatan jadi pemisah menyebabkan aku culas untuk stay kat situ. Plan aku pulak masa tu besar, terlalu ambitious. Tambah pulak insentif tak menarik langsung, lagi la rasa demotivated nak stay kerja kat situ.

Sekarang dah setahun aku kerja kat negeri aku semula. Sepanjang setahun ni, bohong la pulak kalau aku kata aku tak teringat, tak rindu pada kehidupan kat sana.

Ironik betul, kan?

Kerja kat sana dulu, betul-betul mengajar aku jadi keras. Belajar macam mana nak survive kalau kat kedai takde roti Gardenia atau Hi5, macam mana nak bergaul dengan orang, macam mana nak buat kerja dengan betul, macam mana nak beli tiket kapal terbang. Kat sana housemen pharmacist yang Melayu cuma aku dan dua orang kawan aku je. Yang lain semua Cina. Persepsi aku kat orang Cina berubah bila aku kerja kat sana. Dulu masa belajar kat universiti yang hampir kesemuanya Melayu bab-bab hubungan orang Melayu dan bangsa lain selalunya digambarkan dengan konotasi negatif. 

Lepas kerja kat sana tak ubah macam baru keluar dari tempurung. Ada yang kiasu, tak dinafikan. Tapi ramai jugak yang cool, malah lebih baik perangai daripada kawan-kawan satu universiti aku dulu. Aku rasa bersemangat semula bila orang appreciate aku bila aku tunjuk semangat willing to learn, banyak tanya, banyak berusaha untuk involve dalam sesuatu perkara. Rasa seronok. Suasana kerja kat sana kadang-kadang stress sebab kat sana, budaya kerja kat sana bila dapatkan sesuatu kerja, kerja tu kena segera disiapkan. Tapi lepas tu aku belajar untuk buat kerja dengan efisien, sebab suasana kerja tu macam tu. Dan bila aku masuk kerja kat sini, aku semakin yakin dengan paradigm shift aku bila aku dapat tahu markah sasaran kerja time housemen aku dapat 90%, dengan supervisor yang berbangsa lain dengan aku sedangkan kawan Melayu aku dapat markah 74% sedangkan supervisor dia sama bangsa dengan dia.

Bila sampai kerja kat sini, suasana pun berubah. Lain tempat lain culture, kita nak tak nak kena adapt dengan culture kalau kita tak mampu nak ubah culture yang dah sedia ada. Kalau dulu dengan kawan-kawan sekerja tak kira pangkat (kecuali bos, itu lain la) main panggil nama je, sekarang terpaksa berprotokol. Yang bawah panggil aku dengan gelaran Encik, aku dah try mintak dorang panggil nama je tapi dorang tak dapat nak ikut sebab culture dah macam tu. Dulu kalau surat dah sampai HQ, pukul 11 pagi call jap lagi pukul 1 sampai la fax, tempat kerja sekarang ni kalau hari Isnin sampai alamatnya hari Jumaat baru sampai ke tangan, tu pun mujur la, kira habis cepat la tu.

Jangan salah faham. Aku gembira bila dapat transfer kat sini, sebab aku dah boleh develop hidup aku. Beli kereta, tak lama lagi Insha Allah plan beli rumah pulak kalau ada rezeki. Aku dapat belajar another side of working nature as pharmacist kat dalam government service ni, dapat belajar dan praktikkan ilmu undang-undang berkait dengan profesion aku, dapat peluang untuk faham prosedur kerja yang melibatkan operasi, siasatan, pendakwaan. Aku cuma nak bercerita, bila dikenang balik zaman sudah tu sebenarnya tak pasal-pasal benda yang buatkan aku berkerut pada masa tu akhirnya membuatkan aku tersenyum bila diingat semula pada hari ni. 

Dah nak masuk umur 25 tahun ni, tiba-tiba timbul perasaan lain. Timbul perasaan suka kat baby, kat budak-budak. Bila keluar jogging kat taman, nampak ayah berkayak dengan anak duduk kat depan rasa cemburu timbul, dan tertanya-tanya ada tak peluang untuk aku pulak bawak anak-anak berjalan nanti? Akan sampai ke masa tu, lambat lagi ke, apasal aku lama sangat single camni.

Tapi bila difikir balik, bila hidup berumah tangga ni tanggungjawab makin besar. Tiap orang ada definisi masing-masing pasal tanggungjawab sebagai ketua keluarga, tapi berdasarkan apa yang aku faham daripada pembelajaran aku, aku rasa tanggungjawab tu amat besar. Suami kena at least tahu nak mengajar bab-bab fardhu ain pada isteri dan anak, kalau tak tahu kena bawak keluarga pergi masjid, belajar bab-bab agama dengan orang yang tahu. Makan, minum, pakaian, tempat tinggal, kenderaan, nafkah (zahir + batin) tu semua tanggungjawab suami. Dalam rumah isteri ni tugas dia jaga anak-anak je, bab-bab urusan kemas rumah, masak tu sebenarnya suami kena cari orang untuk uruskan (ni yang aku faham, tak tau la kot tak betul ke). Tanggungjawab kat keluarga sendiri satu hal, pastu tanggungjawab kat mak abah pun tak terputus. Jadi kalau dibuat checklist, sama ada aku bersedia ke tak untuk bawa tanggungjawab tu semua memang fail la kot, banyak persediaan tak cukup.

Jadi bila nak compare pertanyaan "bila la aku nak ada family sendiri" dengan "bila la aku dapat transfer balik tempat kerja ke kampung aku", benda yang aku patut buat ialah hargai la masa bujang ni. Time bujang ni la masa nak persiapkan diri, explore dan buat perkara-perkara yang susah nak dibuat bila dah berumah tangga nanti. Baca buku, kumpul pengetahuan, beli rumah, invest duit dalam apa-apa investment, sambung belajar hatta nak buat haji sekali pun masa bujang ni la masa yang sesuai. Daripada sibuk memikir sampai pening bilalah aku nak itu, bilalah aku nak ini, baik spend masa yang ada untuk buat sesuatu. Dan satu perkara lagi, kalau hubungan dengan Allah tu baik, maka Insha Allah kita dapat yang terbaik untuk hidup kita. Tak kira la hidup macam mana pun, single ke, married ke, kan? :)

16 September 2012

Masuk masjid




Hukum Orang Islam Masuk Gereja & Orang Kafir Masuk Masjid - Ustaz Azhar Idrus 

 Bila orang bukan Islam masuk masjid, ambik la peluang tu untuk terangkan kat dorang pasal Islam.

 Pasni harap2 xde dah isu bila orang MCA, Gerakan, MIC atau DAP masuk masjid.

 Jangan malukan diri sendiri, dan lebih penting jangan malukan Islam. 

Hari Malaysia

Entri ni aku pernah tulis tahun lepas. Saje post balik, untuk mengingatkan diri sendiri pasal perkara berkaitan dengan negara sendiri.

Sekarang ni Malaysia memiliki dua hari kebangsaan. Pertama, ulangtahun kemerdekaan, 31 Ogos. Kedua, hari penubuhan Malaysia, 16 September.

Secara peribadi pada aku 16 September merupakan tarikh kemerdekaan yang lebih sesuai bila mengambil kira kedudukan geopolitik Malaysia sekarang. Malaysia yang sekarang ni terbentuk daripada negeri-negeri Melayu bersultan dan dua bekas jajahan British di Semenanjung Malaysia, Sarawak dan Sabah terbentuk pada tahun 16 September 1963. 31 Ogos sekadar mewakili tarikh rasmi kemerdekaan Semenanjung Tanah Melayu.

Sejarah pasal penubuhan Malaysia ni secara rasminya boleh didapati dalam buku teks sejarah penuntut sekolah menengah. Secara kasarnya memang macam yang tertulis dalam sejarah tu la, Lee Kuan Yew mintak Singapore digabungkan dengan Semenanjung Tanah Melayu untuk menyelamatkan karier politik dia yang terancam dengan pengaruh parti pembangkang di Singapura pada waktu tu. Pada waktu tu jugak politician di Singapura berfikiran pesimis berkenaan masa depan Singapura yang kekurangan sumber asli dan bahan mentah berbanding dengan Semenanjung Tanah Melayu. Tunku Abdul Rahman pulak pada masa tu melihat kebangkitan sayap pro komunis di dalam parti politik di Singapura sebagai ancaman kepada Tanah Melayu, dan masalah keseimbangan populasi Bumiputera - Cina sekiranya penggabungan negara sekadar melibatkan Tanah Melayu - Singapura mendorong beliau untuk memasukkan Sarawak dan Sabah sekali ke dalam penubuhan Malaysia.

Jalan ke arah penubuhan Malaysia bukanlah mudah. Rakyat Sarawak dan Sabah yang dahulunya bernaung di bawah keluarga Brooke dan Syarikat British Borneo Utara tentulah tak setuju dengan cadangan penggabungan negeri dorang dengan Semenanjung Tanah Melayu serta Singapura, tambahan pulak cadangan tu datang daripada Tunku Abdul Rahman, Perdana Menteri Tanah Melayu. Siapa Tunku ni pandai-pandai nak gabungkan negara mereka (Sabah dan Sarawak) dengan Tanag Melayu? Baru je nak merdeka daripada British, tiba-tiba nak disuruh masuk bergabung dengan negara lain. Kalau aku sendiri jadi rakyat Sarawak atau Sabah masa tu, aku sendiri pun takkan setuju. Kenapa perlu gabungkan negara sendiri dengan negara asing yang dipisahkan dengan Laut China Selatan, yang tak dikenali hati budi dorang, entahkan jahat atau baik.

Tapi kerajaan British setuju dengan cadangan penggabungan ni. Suruhanjaya Cobbold kemudian dibentuk untuk meninjau pendapat masyarakat di Sabah dan Sarawak berkenaan penggabungan tu. Akhirnya dorang keluarkan keputusan, 70% rakyat Sarawak dan Sabah bersetuju untuk bergabung dengan Tanah Melayu dan Singapura bagi membentuk entiti Malaysia. Sah atau tidak, betul atau palsu keputusan tinjauan tu mungkin jadi tanda tanya yang besar - tapi itu dah jadi tak penting sebab sekarang dah 48 tahun penggabungan tu terjadi, dan perjanjian dah dimeterai. Generasi X dan Y di segenap pelusuk wilayah Malaysia dah pun menerima kewujudan entiti Malaysia ni.

Kemerdekaan daripada pemerintahan dan terhapusnya naungan Ratu Elizabeth ke atas Malaysia memberikan peluang kepada rakyat Malaysia mentadbir sendiri tanah air mereka. Dalam proses pendewasaan dan pemodenan negara di atas tangan sendiri kesan daripada kemerdekaan dari aspek undang-undang, banyak pencapaian yang berjaya dicapai. Baik hasil komitmen pemerintah mahupun rakyat sendiri. Sepanjang tahun-tahun yang mengisi usia kemerdekaan Malaysia ni kita menyaksikan pasukan bolasepak negara pernah melayakkan diri ke peringkat Olimpik, penubuhan Petronas yang menjadi kebanggaan dan lubuk emas negara, tumbuhnya institusi - institusi pendidikan yang menyumbangkan penghasilan intelek dan tenaga mahir dalam negara, penciptaan simbol-simbol kebanggaan negara dan peningkatan tahap prasarana negara antara bukti fizikal yang dapat dilihat. Malangnya dari segi lahiriahnya banyak yang kita peroleh dan capai, dari segi hakikatnya banyak juga perkara yang kita hilang. Paling ketara sekali kita kehilangan sebuah masyarakat yang semakin tandus nilai akal budi yang menyanjung moraliti - baik di pihak massa ataupun pemerintah. Belum lagi mengambil kira economic loss dalam tragedi-tragedi seperti skandal Bumiputera Finance dan Bank Bumiputra, Perwaja Steel, MAS, Petronas, skandal spekulasi harga timah dan spekulasi matawang Sterling oleh Bank Negara.

Segregasi etnik masih membayangi masyarakat Malaysia. Pembinaan bangsa Malaysia yang pernah cuba diusahakan dulu akhirnya sekadar jadi retorik kerana bangsa Malaysia akan meningkatkan kewujudan suatu kuasa yang dinamakan integriti. Integriti yang kukuh akan membunuh mereka yang menjadi musuh integriti. Berapa ratus tahun lagi kehidupan dalam segregasi ni, itu Tuhan sajalah yang Maha Mengetahui. 

Cukup tentang keadaan semasa negara merdeka ni. Bila berbual berkenaan kemerdekaan, takkan dapat lari daripada berbicara soal perjuangan menuntut kemerdekaan.

Semasa negara ni masih dalam genggaman British, dah tentu pejuang kemerdekaan ialah mereka yang menentang British. Siapa yang menentang British? Kalau di Pahang, orang Pahang kenal Datuk Bahaman dan Tok Gajah. Orang Terengganu kenal Tokku Paloh, orang Kelantan kenal Tuk Janggut. Sarawak kenal Rosli Dhoby, Sabah kenal Mat Saleh. Selepas perang dunia kedua, perjuangan menentang British diteruskan oleh Parti Komunis Malaya, AMCJA, AWAS, API. Pengisytiharan kemerdekaan pada 31 Ogos 1957 membunuh objektif Parti Komunis Malaya yang berjuang untuk membebaskan Tanah Melayu daripada British. PKM akhirnya berkeliaran bagai langsuir liar yang hilang tuan sampailah Perjanjian Hadyai dimeterai pada 2 November 1989.

Perbincangan berkenaan perjuangan menuntut kemerdekaan merupakan suatu perbincangan yang kompleks, yang perlu mengambil kira pandangan dan justifikasi daripada setiap watak yang terlibat. Kemerdekaan negara ni sendiri pun agak sukar nak dibincangkan, perbincangan mendalam memerlukan kita berbincang secara terbuka tanpa sekatan akta-akta hasutan ataupun akta rahsia rasmi. 

Kemerdekaan negara ni diisytiharkan ketika era Perang Dingin, iaitu konfrontasi blok Kapitalis dan blok Komunis berlangsung dalam keadaan di mana tiada konflik atau konfrantasi terbuka yang melibatkan antara negara-negara yang terlibat didedahkan kepada umum. Malaysia yang mencapai kemerdekaan, menjadi sekutu kapitalis dan menentang komunisme walaupun pada awal 1970-an Malaysia diisytiharkan sebagai negara berkecuali. Kemerdekaan Malaysia sebenarnya sekiranya dianalisis dari sudut konfrantasi senyap semasa Perang Dingin, merupakan salah satu proses yang dilakukan oleh blok Kapitalis untuk melenyapkan pelebaran kuasa oleh blok Komunis.

Penentangan pihak komunis di Malaysia yang pada awalnya merupakan penentangan menentang penjajah British akhirnya berubah kepada peperangan proksi kapitalis-komunis bila kemerdekaan diisytiharkan di Malaya, dan seterusnya Malaysia. Pihak pentadbiran kerajaan Malaysia memandang komunisme sebagai suatu ancaman besar terhadap kerajaan. Parti Komunis Malaya dinafikan hak untuk berpolitik sedangkan Said Zahari pernah menulis, PKM pernah bersikap optimis semasa Rundingan Baling, bersedia untuk meletakkan senjata, dengan syarat diberi peluang untuk bergiat di dalam politik secara sah. Konfrontasi kerajaan dan komunis berlarutan sebenarnya sehingga sekarang. Kalau tak percaya, baca soalan-soalan dalam borang tapisan keselamatan kasar yang perlu diisi oleh setiap penjawat awam. Dalam erti kata lain, kemerdekaan daripada segi tanggapan dan persepsi berkenaan sesetengah perkara masih belum dicapai. Mungkin juga sebagai status quo, sebagaimana praktik di negara-negara kapitalis lain yang menolak dogma komunisme dalam doktrin pemerintahan mereka.

Semangat kemerdekaan. Merdeka kali ni diselubungi dengan kesuraman ekonomi dan suasana politik yang bolok (serabut). Merdeka dari aspek undang-undang dah lama dicapai - merdeka dari aspek mentaliti dan ekonomi, jalan yang perlu dilalui masih jauh. Kadang-kadang aku rasa ada betulnya ungkapan "sistem yang ada telah lama korup, ia perlu dipecahkan dan dibina semula untuk menjadi sempurna". Tapi bila pendapat macam tu diutarakan, orang akan sentiasa salah faham dan menganggap itu sebagai anarki. 

Kemerdekaan pada tahun ni disambut serentak dengan Aidilfitri. Aidilfitri merupakan simbolik ganjaran hasil daripada kemenangan perjuangan menentang nafsu. Sambutan kemerdekaan pula - simbolik kemenangan menentang apa? Aku tak dapat nak beri jawapan kepada soalan tu.

15 September 2012

Blues mat rock

Macam mana Kathy, kalau abang main band aje kita boleh kawin tak?

Aku pikir, kalau bab bercinta ni, perkara paling susah ialah nak cari orang yang boleh terima diri kita seadanya, dan dalam masa yang sama kita pun boleh terima orang tu seadanya jugak. Masing-masing tak perlu hipokrit dan berpura-pura bila berdepan muka.

Baru-baru ni pulak, ada aku terbaca komen sorang brader kat 9gag, dia tulis, nak jumpa orang yang suka, dan dapat terima diri kita sebenarnya senang je.  Yang susahnya ialah untuk mencari orang yang kita suka dan kita boleh terima dia seadanya.

Atau pun, mungkin mencari orang yang kita suka dan boleh kita terima dia, perkara senang. Yang susahnya untuk cari orang yang boleh terima kita sebagai diri kita sendiri. hahaha.

Aku tak tau jugak la aku ni jenis yang mana satu. Mungkin aku ni jenis yang brader kat 9gag tu describe kot.

Innocence of Muslims

Benda macam ni bukan perkara baru. 794 tahun dulu, penyair Itali yang bernama Dante Alighieri dah tulis Divine Comedy, dalam sajak tu dia cakap dia jumpa Rasul Muhammad  kat dalam neraka. Beberapa tahun dulu video pendek bertajuk Fitna diterbitkan oleh Geert Wilders.

Rasul Muhammad S.A.W dulu pernah diugut bunuh, dibaling dengan najis, tapi Rasulullah tetap berjaya kembangkan Islam.

Kita tak perlu melatah dengan perbuatan manusia macam ni. Bila dorang buat benda macam ni, sekurang-kurangnya orang yang tak pernah kenal Rasulullah didedahkan tentang kewujudan Baginda. Kemudian menjadi tanggungjawab kita umat Rasulullah yang dah kenal sirah Baginda, untuk ceritakan fakta yang betul kepada seluruh dunia.

14 September 2012

Masalah

Semua orang ada masalah. Dan selalunya masalah tu datang dari diri kita sendiri.

Itu pesan Pak Lah, kawan masa aku bekerja kat Sibu dulu.


11 September 2012

Merancang hidup tanpa gendala

Cara melihat kehidupan ni ada berjuta cara. Kita boleh hidup berakidahkan akal, menerima semua yang terjadi semata-mata hanyalah cause, action & effect.

Atau kita boleh berusaha. Berusaha, berusaha, berusaha sampai la kita dapat hasil. Kalau hasil tu positif, maka kita katakan usaha tu dapat barakah dan dikabulkan Tuhan. Kalau hasil tak seperti yang kita nak, kita katakan Tuhan ada perancangan lain untuk kita.

Berbicara tentang qada' dan qadar ni sering memenatkan kepala otak aku. Cuba bayangkan, kau jumpa sorang gadis yang kau fikir ditakdirkan buat kau. Kemudian kau cuma memerhati dari jauh, melihat dia hidup bahagia. Sedangkan kau teraba-raba mencari kebahagiaan.

Patut ke kau masuk ke dalam dunia dia, menarik dia ke sebuah kehidupan yang tak pasti dapat membahagiakan dia? Atau patut kau biarkan dia bahagia dengan kehidupan dia, dan biarkan diri sendiri terus melangkah mencari kebahagiaan? Patut ke kau bangkitkan semangat dan berkata, ya aku mampu bahagiakan dia atau patut ke kau jujur mengaku, tak ada jaminan, bahkan besar kemungkinan dia akan parah terluka?

Sedang kebutaan meraba-raba dalam konflik logik, rasional, emosi, amarah dan nafsu tu akhirnya timbul penyelesaian ala deus ex machina - rezeki, jodoh, ajal di tangan Tuhan. Maka takdir Tuhan dijadikan justifikasi untuk berdiam dan menjauhkan diri.

Sebenarnya semua ni bukanlah drama bangsat. Bukan semudah Shakespeare.

Takdir tu petanda kita cuma hamba. Hamba yang perlu menurut perintah, dan akur dengan segala kehendak Pencipta. Menjadi hamba Tuhan beerti tunduk dengan kekuasaanNya yang Maha Perkasa, Maha Pengasih, Maha Penyanyang, Maha Pengampun. Selepas kita kenal siapa kita dan menerima hakikat diri, maka masa tu hilanglah semua keresahan.

Wahai Tuhan kami, telah menganiaya diri kami sendiri, dan kalau Engkau tidak mengampunkan kami dan memberi rahmat kepada kami, nescaya menjadilah kami dari orang-orang yang rugi.
Al - Araf (7): 23

Ubat daripada sumber haiwan

Selain daripada sumber tumbuhan dan jugak kimia sintetik, produk farmaseutikal yang dihasilkan daripada sumber haiwan pun digunakan jugak dalam perubatan. Sebagai contoh, insulin suatu masa dulu diekstrak daripada pankreas lembu dan babi. Tapi selepas tahun 1980-an bila saintis berjaya menghasilkan insulin melalui teknik human recombinant, sekarang ni boleh dikatakan 93% daripada insulin di pasaran dihasilkan secara sintetik.

Antara tugas ahli farmasi, selain daripada jadi tukang bagi ubat, mereka jugak bertanggungjawab memastikan ubat-ubatan yang digunakan mematuhi aspek agama para pesakit. Sebagai contoh, kalau doktor bercadang nak bagi ubat pencair darah jenis enoxaparin kepada pesakit beragama Islam, ahli farmasi boleh cadangkan supaya alternatif lain digunakan untuk tujuan rawatan, contohnya fondaparinux. Walaubagaimanapun melainkan keadaan pesakit tu sendiri tak mengizinkan, sebagai contoh fungsi buah pinggang pesakit tak elok dan tak sesuai untuk gunakan fondaparinux, nak tak nak kena jugak la pakai enoxaparin tu.

Berikut merupakan senarai produk farmaseutikal yang berasal daripada sumber haiwan, particularly daripada babi, dan jugak alternatif rawatan yang dicadangkan. (Sumber: Drugs of Porcine Origin & Clinical Alternatives, Medicines Partnership Group, Keele University)