25 May 2012

Dunia perlumbaan

Perlumbaan ni boleh dikatakan lumrah kehidupan.

Dari zaman kecik kita dah diajar dengan pelbagai doktrin pasal perlumbaan. Untung sabut timbul, untung batu tenggelam. Winner take it all and fuck the prom queen. Macam-macam la.

Masa sekolah rendah, berlumba nak dapat 5A upsr. Kalau dapat 5A upsr, berlumba pulak nak masuk sekolah MCKK, TKC, Alam Shah, MRSM. Dah dapat masuk sekolah asrama berlumba pulak untuk dapat result straight A tiap2 kali periksa. Dah dapat straight A, berlumba untuk dapat scholarship Medic ke Royal College Surgeons Ireland, atau paling lekeh buat medic kat indon (janji belajar oversea, indon pun indon la). Bila dah keluar berkerjaya, berlumba pulak tengok siapa dulu mampu beli kereta Volkswagen Passat, Chevrolet Cruze tak pun Civic Type R. Berlumba siapa dulu register jadi member golf club, berlumba beli unit trusts, siapa dulu dapat PhD, siapa dulu yang berjaya kumpul tanah beratus ekar.

Berlumbalah, berlumbalah kita semua.

Tak kisah la sama ada peduli atau pun tak pasal siapa dulu ke depan dalam perlumbaan yang macam ni, dogma yang tertanam dalam minda masing2 sebenarnya memainkan peranan besar dalam membentuk siapa kita, tak kira apa pun yang kita berjaya capai atau gagal capai dalam perlumbaan macam ni. Yang letak mindset world is not enough, memang sampai ke tua la ko akan jadi loser, sebab takkan ada cara untuk menakluk sepenuhnya alam semesta ni. Yang letak mindset qanaah, syurga neraka, kena pandai2 tune la sikit pemikiran tu, kalau sepanjang jalan kehidupan dalam segala aspek fail, tu bukan qanaah la namanya, itu bloody bastard.

Kita merancang, tapi bukan semua perancangan menjadi. Itu prinsip. Bila berlumba ada yang kalah, ada yang menang. Ada menang besar, menang sikit, kalah besar, kalah lingkup, kalah sikit. Suka atau tak itu satu hukum yang tak boleh nak ditolak. Sama ada kita terima dan improvise diri untuk berubah, atau terima dan mengalah. Atau jadi bebal, tak nak terima, tak nak mengaku kalah dan terus menerus jadi loser.


Layan la lagu sweet charity nih.


Kena maki




Sabor la Ringo Melon. We did what we did because we need to feed our family. Jadi journalist pun kena maki, ingatkan polis je yang kena

23 May 2012

Bahasa dan bangsa


Kalaulah betul bahasa tu jiwa bangsa, adakah jiwa bangsa aku dah jadi bangsat?



10 May 2012

Hidup mati

Dah dekat 3 bulan rupanya aku tak menulis apa-apa kat sini. Bergelut dengan bermacam karenah dan ragam hidup, sampai banyak perkara yang dulu aku biasa buat aku dah tak buat.

Sebagaimana negara tempat tinggal aku yang semakin hari makin cacamarba, rasanya hidup aku pun lebih kurang macam tu la. Ramai kawan-kawan yang makin berjaya, tahniah la kawan-kawan. Aku yang bergelut dengan segala macam perkara ni, macam biasa la, dah ada masalah, kenalah selesaikan masalah. Kalau dah hidup tu maksudnya Allah bagi masa lagi untuk buat baik, jadi buat la baik selagi masih hidup. Bila dah mati tak ade U-turn dah, pandai2 la menjawab.

Ramai orang hidup tapi dalam masa yang sama mati. Mati ni bukanlah mati sebab tercabut nyawa je. Mati akal, mati hati, mati pucuk..bermacam jenis mati. Ada mati yang boleh hidup balik, ada mati yang kekal mati. Kalau mati pucuk yang tak serius, telan sildenafil atau tadalafil, hidup la balik pucuk tu. Tapi hidup sekejap je la, sampai masa ubat tu dah habis effect dan masa dah menjangkau lebih dari half-life ubat tu, maka pucuk pun mati balik. Mati akal dan mati hati pulak berkait. Akal hidup dengan ilmu, hati pulak hidup dengan amal kebaikan. Makin lama hidup atas muka bumi tapi kalau semakin hari semakin jauh dengan ilmu dan perkara-perkara baik, maka akal dan hati pun boleh mati jugak.

Mungkin disebabkan dah sampai masa yang pernah disebut Rasulullah S.A.W, akan sampai suatu zaman tu fitnah berleluasa. Rasanya aku sekarang pun hidup dalam zaman tu la. Fitnah ni senang cerita perkara bohong la. Tak payah tengok jauh. Tengok berita tv, banyak berita bohong. Ada pernah sekali result match Manchester City boleh pulak tertukar dengan Man Utd. Melampau betul, berita pasal bola pun nak menipu. Suratkhabar tak payah cakap la. Yang suratkhabar kerajaan berbohong nak menegakkan kerajaan, suratkhabar pembangkang berbohong sebab nak menolong pembangkang rebut kuasa. Bila hari-hari terdedah dengan penipuan, maka mati la akal manusia ni. Sebab tu makin mudah nak jumpa manusia yang berfikir secara tak rasional zaman sekarang ni. Biar dah mumaiyiz dah kenal baik buruk, tetap terkam benda buruk.

Maka sekadar nak berpesan, untuk peringatan sendiri dan orang lain jugak. Rajin-rajin la mengaji, dedahkan diri dengan ilmu, dengan amal baik. Ilmu sekarang nak dapat mudah, tapi nak dapatkan ilmu yang ada kredibiliti dah jadi sukar. Nak ambil jalan selamat, menuntut la dengan orang yang tahu. Dekat kuliah masjid, kat simposium, forum. Cari ilmu daripada orang yang berilmu. Lepas tu nilai semula, cabar semula ilmu tu, pastikan sahih ke tak, logik ke tak. Kalau rasa ragu-ragu cari orang berilmu yang lain pulak, mintak pendapat. Kalau rasa Ustaz Azhar Idrus bagi pendapat pelik, tanya la Ustaz Asri pulak. Tak salah nak berguru dengan ramai orang, lagi bagus sebenarnya sebab bila banyak pendapat, kita boleh timbang tara mana pendapat yang lagi logik. Amal baik pulak bukannya susah. Bila kawan datang nak mengumpat orang, duduk diam pastu mintak izin blah. Tu pun kira amal baik dah, sebab kita dah jauhkan diri dari buat dosa. Kurang-kurangkan buat benda lagha, buat benda yang ada faedah. Mati akal, mati hati ni tak permanent, boleh hidup balik akal dan hati tu tapi kalau dah lama mati, serupa macam enjin la kalau dah lama tak start, berkarat, makin susah la nak baiki dan hidup balik.