30 December 2012

Nota Kecil XV

1. Rumah

- Alhamdulillah setakat ni, urusan yang sedang berjalan lancar lagi.

- Bila 'beli' rumah yang dalam pembinaan ni, panjang doa yang nak dibaca. Salah satunya, kena doa supaya developer tak lari.

- Kelebihan buat camni, sekurangnya sedar diri sikit. Hamba kena selalu jaga hubungan dengan tuan.

- Muqasah tu ape?

2. Sambung belajar

- Lepas bekerja dengan bos & kawan sekerja yang majoritinya Melayu, kesimpulannya, kat mana-mana pun, kalau dah Melayu tu, Melayu la jugak.

- Melayu mid class ni kebanyakannya tak boleh duduk diam kalau tengok orang Melayu lain progresif sikit daripada dorang. Panas buntut, senang cerita.

- Padahal korang yang bodo tak pandai rancang masa depan. Dah tua bangka baru nak jadi ambitious, bila tengok orang muda yang pandang ke depan, korang pun jealous.

- Bangang nak mampus. Pergi mampus la korang.

- Kejap, ape kaitan dengan aku yang nak sambung belajar?

3. Jodoh

- Pertama sekali, kena belajar terima hakikat.

- Orang lawa jodohnya orang handsome. Orang pandai jodohnya orang cerdik. Orang kaya jodohnya orang berada. Orang yang pakai Bell & Ross jodohnya orang yang pakai Omega, macam Anwar Ibrahim.

- dah boleh terima hakikat tu, bertaburanlah kamu kat atas muka bumi ni mencari jodoh kamu.

4. Bad habits

- Jangan mula buat benda jahat. Kalau tak payah nak berenti.

- 2013 ni aku taknak join kawan-kawan pergi karaoke dah.

5. Bola

- Mula-mula aku malas nak peduli pasal bola sepak negara ni. Bagi aku bola sepak negara kita ialah Mokhtar Dahari, Awang Mahyan dan Datuk Paduka Ahmad Basri Akil.

- Mokhtar Dahari ngan Datuk Basri dah meninggal. Awang Mahyan dah bersara. Jadi yang tinggal sekarang cuma kenangan. Dan sampah.

- Tapi disebabkan LHDN,terutamanya staf kat Raub yang suka melompat-lompat depan ofis waktu petang dah berjaya mengutip lebih RM120 bilion cukai, nak tak nak aku kena ulas jugak. Sebab duit aku pun menyumbang kepada jumlah RM120 bilion tu.

- Daripada duit cukai tu akan dimasukkan ke dalam Kumpulan Wang Yang DIsatukan. Daripada Kumpulan Wang yang Disatukan tu nanti akan dikeluarkan duit untuk pembayaran geran tahunan pasukan bola sepak kat Malaysia ni.

- Eksperimen, tarik player team lain yang dalam kontrak, masuk team pakai kabel, player manja.

- Dah dapat duit tapi tak nak buat betul-betul, baik bagi duit tu buat projek perumahan rakyat termiskin. Zaman sekarang ni rumah harga makin mahal.

- Korang gaji RM80 000 sebulan. Doktor yang belajar macam nak gila 5 tahun pastu kerja pun macam nak gila kat hospital pun tak dapat banyak tu. Tapi doktor kat hospital tu buat kerja. Korang punya kerja, kena main bola bagi menang. Itu pun payah.

- Bangang.

6. Kerja

- Bagus jugak kerja enforcement ni.

- Dulu kat hospital bila bercakap dengan doktor yang pangkat U54, Jusa boleh je bersembang dalam suasana berhemah. Kita hormat dia, dia hormat kita.

- Kerja sekarang ni, kadang-kadang kena pergi mahkamah jadi pegawai pendakwa @ pegawai penyiasat. Kat mahkamah, kerani yang kerja gred 17 pun kadang-kadang berani nak maki kita.

- Sekali-sekala melihat ragam manusia yang kecik & sombong ni menghiburkan jugak sebenarnya.

- Semoga bahagia dalam kebangangan.

7. 2013

- Aku ingat nak ambik cuti seminggu bersuluk kat Tasik Chini tahun depan. Ade sape-sape nak ikut?

No comments: