29 November 2012

From Inderapura to Darul Makmur - book review oleh oghang Pahang


Sebenornye buku ni dah lama keh beli. Keh beli buku ni sebabnye keh ni oghang Pahang, walaupun kat atas IC keh kat tengah-tengah nombor IC tu nombor 14. Agoknye pasel nombor 14 tu la keh mintak biasiswa Yayasan Pahang tak dapat, mintak duit masuk universiti pun tak dapat. Tapi setakat ni takde la bercadang lagi niat keh nak ngaku yang keh ni oghang KL. Tapi hok peliknye, keh cari kat kedai buku belah-belah Pahang ni tak terjumpe pun buku ni. Buku ni keh beli mase keh kerja kat Sarawak dulu. Bale betei kedai buku kat area Pahang ni, deme ingat oghang Pahang tak gheti bace buku bahase omputeh ape?

Buku ni Farish Noor tulih, oghang Penang kot kalau keh tak silap. Tak kisah la sape pun hok tulih, asalkan oghang tu jenih ade reputation, dan buat mengaji pasal dalam bab-bab hok die nak tulih tu, takde masalah. Farish Noor lecturer sejarah, banyak dah mengajar & tulih artikel dalam jurnal. Jadi keh anggap dia ni oghang hok jenih ade kredibiliti la, dan isi buku ni kire bulih pakai, kalau tak semua bab sebahagian la. 

Rasenye tak ler payoh ngat nak faham Deconstructive ni maksudnye, tiap-tiap penulisan sejarah hok yang dah didokumenkan dikaji, ditafsir dan dikupas semula dari segi maksud dia, dari segi motif. Sebagai contoh la, katekan la dalam buku tulih Ibrahim Yaacob tu tali barut Jepun. Kite kaji la balik tiap-tiap artikel & dokumen yang dikatekan bukti Ibrahim tu tali barut, pastu tengok pulok sape hok tulih gitu. Kite bace pulok artikel lain yang ade buat kajian pasal sebab musabab die dituduh gitu, begitu la lebih kurang. Senang cerite lebih kurang la macam pembacaan kritis, atau pun critical appraisal.

Dalam buku ni nanti kalau deme bace, ade 5 bab kalau tak silap. Tiap bab tu ade la dicerita pasal maklumat sejarah-sejarah yang ahli sejarah dulu tulih dan berkait dengan perkembangan tamadun kat Pahang ni. Dapat la sape2 hok bace buku nih deme akan bace bukan setakat sejarah pasal Pahang je,tapi ade jugak ceghita pasel perkembangan kat negara-negara, kerajaan yang duk dekat dengan Pahang pastu camne gaye setiap ceghita dengan perkembangan kat tempat-tempat lain tu bagi effect kat Pahang.

Bagusnye buku ni dari satu bendenye, tiap-tiap catatan sejarah yang berkait dengan Pahang tu diulas & dicabar, bukan setakat diterima bulat-bulat. Jadinye oghang yang bace tu dapat tengok perspektif baru pasel catatan sejarah yang dah ditulih tu. Sebagai contoh, Hugh Clifford yang pernah jadi residen Pahang dulu, banyak berceghita pasel oghang Melayu Pahang. Dia kabor oghang Pahang ni pemaleh, bodo, jahat, kuat cemburu dan macam-macam lagi la. Pade hal bende tu ditulih untuk justify penjajahan omputeh ni dekat Pahang ni dulu. Bapok jahatnye Clifford ni, tapi disebabkan ghamai oghang Pahang tak tau, itu la agoknye ade sekolah menengah kat Lepih tu oghang bagi nama sempena nama dia ni. Baler-baler..

Tapi lepas bace buku ni start dari bab 3 ke atas, penulisan pasal sejarah tu dah tak fokus ngat ke Pahang. Mula dah start ceghita pasel sejarah Malaya ni secara total, tak berfokus kat Pahang dah. Keh tak tau la ngape, mungkin sebab Farish ni doh mue doh nak tulis pasel Pahang sebab tak banyak reference, atau sebab die maleh doh nok bace articles yang betul-betul fokus pasel sejarah Pahang pasca merdeka, atau pun die takat tulih buku ni sebagai subliminal message untuk ajok oghang Pahang sokong pembangkang mase pilihan raye nanti. Kah kah kah. 

Keh gurau je hok bab pilihan raye tu. 

Lepas bace buku ni kalau pade pendapat keh ler, secare keseluruhannye pembace dapat perspektif baru la pasel Pahang ni, kalau pembace tu jenih hok mengaji sejarah takat SPM je. Contohnye, deme akan disuakan dengan teori ngape dekat Pahang dulu rancangan Felda mula-mula dibukak, pasel ape dalam filem Sri Mersing hok Nordin Ahmad berlakon dulu tu oghang Pahang ni digamborkan tak ubah macam bangla zaman sekarang sampei oghang Johor pun tak hingin nak bagi anak dare deme kawin ngan oghang Pahang.. Kupasan sejarah dalam buku ni kire memuaskan, tapi kalau ghase maleh ataupun oghang Raub cakap, kalau ghase fakta dalam buku ni doubtful or questionable, deme bace la pulok buku sejarah lain hok ade ditulih dalam rujukan buku ni, tak pun kalau ghajin cari ler deme sendiri kat arkib ke, kat perpustakaan ke.

English level dalam buku ni ghasenye kalau deme blaja kat universiti pastu dapat Muet Band 4 macam keh ni dulu, tak susah pun nak bace buku eneh. Kalau ghase tak faham bukok2 ler kamus, jangan la maleh ngat.

p/s Ayat-ayat dalam book review ni merupakan contoh loghat Pahang. Aku cakap contoh sebab kat Pahang ni kalau lain daerah lain bunyi loghatnya. Sape kabor Pahang takde loghat? Cuma kitorang ni bukan jenis beria nak tunjuk handal kat orang, cukup kitorang cakap camni dalam inner circle kitorang je jadi la. Hehe

No comments: