30 September 2012

Jenama

Jenama ni merupakan suatu kuasa ekonomi yang kuat.

Bila nak beli ubat gigi, orang mungkin cakap, "aku nak pergi beli Colgate," padahal dia pergi beli ubat gigi jenama lain. Begitu jugak, kadang-kadang orang cakap, "aku nak pergi beli Maggi," sedangkan dia beli mi segera jenama lain. Penjenamaan yang berkesan sampai tahap orang menggunakan jenama tu sebagai kata ganti kepada objek yang dirujuk.

Mungkin sebab tu bila kita dapat tahu somebody tu kerja doktor, engineer, peguam, akauntan - kita rasa kagum. Sebab nama pekerjaan tu digambarkan sebagai kerjaya yang hebat. Biar doktor tu jenis yang lousy sekali pun sampai orang yang sakit tak boleh tidur sebab accident motor dia bantai prescribe midazolam sampai kawan tu ketagih sampai 4-5 tahun (midazolam tu bahan psikotropik yang menyebabkan ketagihan), atau pun peguam tu asyik kalah kes, kita tetap anggap dorang ni hebat. Sebab mentaliti orang sekeliling menganggap kerjaya macam tu hebat.

Itulah hidup.

6 comments:

Anne Nurain said...

macamna nak ubah mentaliti orang malaysia supaya diorang boleh anggap keja buruh tu sebagai keja yang hebat eh? hehe..

firdaus.9898 said...

bidang2 professional ni carries weight dn responsibility..bidang yg x boleh buat salah..

pilot gaji mahal sbb klu dia buat salah, consquences dia besar.

tapi bidang2 ni competetive. hari2 ada org baru. yg tal bagus tended to be weeded out.

Wadi AR said...

kalau cikgu pula bagaimana

firdaus.9898 said...

cikgu english darjah 1 aku pernah terbuat silap dlm mengajar "left right".

dia mengadap kami, angkat tangan kiri dia dan kata kuat2 "left!".

budak2 semua angkat tangan kanan dan cakap "left!". (sebab mengadap opposite ways)

benda tu berterusan sometime..sampai cikgu tu tersedar...nak betulkan balik mmg payah..aku sampai UPSR pun keliru left right english. seb baik ada term "lefthanded"..aku nak ingat left right terpaksa ingat term lefthanded baru betul...

pendek kata cikgu wat silap pun kes naya gak.

karl said...

Anne: letak gaji minimum utk dorang.

Firdaus: tak la besar jugak. berlagak je lebih kadang2, poyo lebih.

Wadi: cerita ni bukan pasal nak undermine mana2 pihak. sekadar nak bercerita je. ade la bab lepas geram sikit2. haha.

firdaus.9898 said...

lah..aku baru faham citer kau ni..

hahaha kes doktor ngan pharmacist la ni....dan "i know better than u" ego trip hehhe.