14 July 2012

Tipikal Raya

Konsep Aidilfitri Islam dan Aidilfitri orang Melayu agak berbeza.

Aidilfitri yang diajar oleh Rasulullah ialah takbir, solat sunat Aidilfitri, mandi sunat Aidilfitri, ucapan "taqabbalullah minna waminka".

Aidilfitri orang Melayu ada yang ambik sepenuhnya perkara-perkara kat atas, ada yang ambik sepenuhnya dan ada yang tak buat langsung pun. Aidilfitri orang Melayu selalunya sinonim dengan lemang (masakan yang dimasak dengan kaedah 500 atau 600 tahun lepas, ada bagusnya jugak makanan ni tiap2 tahun ada baru orang Melayu ni sedar diri sikit tok nenek moyang dorang dulu hidup dalam hutan macam orang Asli), kuih raya, seluar baju kain baru,  duit raya, mercun, pelita (tah sape ajar, dah lahir dalam Islam pun nak pasang pelita jugak, Hindu sungguh).

Masa raya jugak la waktu nak berjumpa dengan sanak saudara, kenalan. Secara peribadi aku lagi suka berjumpa dengan kawan-kawan berbanding sanak saudara. Sebab bila berjumpa dengan sanak saudara, banyak soalan yang sangat annoying yang aku terpaksa jawab. Belajar kat mana sekarang (cilaka, aku dah kerja 2 tahun pun tanya soalan ni lagi ke?), kerja kat mana sekarang (dan selepas soalan tu dijawab maka orang yang bertanya tu mula la bukak silat, ooo...anak Pak Long tu kerja doktor kat London, anak Pak Ngah tu kerja engineer kat Dubai..), bila nak kahwin (kan lebih baik kalau ko tanya, bila ko nak beromen dengan cara berlandaskan syariah Islam?). Tak cukup dengan tu boleh pulak kadang-kadang keluar soalan kat orang yang baru bernikah, bila nak ada anak, bila nak tambah anak. Perlu ke nak tanya kat orang bila dorang nak beromen buat anak? Mampus dorang la nak ada anak bila. 

Mungkin kalau aku dah ade family sendiri nanti rasa macam nak je bawak family pegi umrah time raya, tak pun bawak dorang pergi melancong ke. Raya sebagai orang Melayu ni, rasa sangat suck. Puih!

3 comments:

RastaMat said...

selamat hari raya aidilfitri, maaf zahir dan batin..
raya nanti datang rumah ye..

hahahhaa

karl said...

woi, lama x nampak. ape cerita bro?

RastaMat said...

wa baik2 saja..

ada busy sket sekarang..
nak carik duit lebih untuk anak bini sebab nak raya kat oversea..
hahaha