09 July 2012

Persimpangan

Semalam aku berborak dengan bos. Pasal sambung belajar.

"Kalau awak nak master, awak nak sambung bidang apa?" Bos tanya aku

"Sekarang ni saya dah bertugas kat dalam unit enforcement, so saya rasa..sama ada master in law tak pun master dalam statistic, pharmacoeconomic ke"

"Master in law lagi sesuai. Statistik tu bukan tak boleh, cuma saya rasa law lagi sesuai" bos bagi cadangan.

"Master in law enforcement, setakat yang saya tau kat uitm je la En Kama," aku bagitau bos.

"Dekat Universiti Malaya pun ada. Master of Criminal Justice. Sebenarnya benda yang sama je, cuma nama berbeza" Bos bagitau aku.

Aku pun check kat website UM.

Dan beberapa masalah timbul.

1) Master by research. Selagi supervisor tak puas hati dengan hasil research (seminar, presentation, articles published in journals) maka selagi tu la tak dapat master.

2) Full time ke part time? Aku nak buat part time/PJJ

3) Lepas habis master, katakanlah berjaya. So what? Apa pulak lepas ni, aku nak sambung PhD bidang apa pulak?

Kalau nak matikan semua soalan2 tu, senang cerita aku buat je MPharm Clinical. Cuma sekarang ni aku dah kerja enforcement, so dah lama tak jejak kaki dalam hospital. Dah ada master clinical pharmacy tu pun tak tentu lagi dapat transfer semula hospital.

Banyak soalan yang aku kena jawab dulu sebelum buat keputusan. Fuh.































3 comments:

Abang Zam said...

stedi stedi. ada lubang Tuhan tunjuk nanti

aliaaroslan said...

kaji setiap satu pros n cons. then baru buat pilihan. good luck...

karl said...

Abg Zam: Kena cari dulu baru Tuhan tunjuk

Kak Alia: actually, benda ni pasal berani tak berani je sebenarnya. hehe