17 September 2011

Roti halal, bumi Kenyalang dan setahun yang berlalu

14 September lepas dah genap setahun aku kat Sarawak ni. Well, 1st year kerja sebagai housemen dah habis, so sekarang tunggu surat posting letter pulak. Macam biasa la, aku berharap sangat dapat post out ke tempat yang aku dah letak dalam senarai pilihan. Tapi kalau Human Resource KKM degil ketegaq nak aku stay kat Sarawak, atau post out aku ke Sabah pulak ke, aku kerja je la dulu 3-4 bulan kumpul duit pastu resign, ambik offer fellowship UiTM. Makan duit biasiswa ni aku dah rasa dah dulu dan memang rasa macam haram - duit lambat masuk, elaun lambat masuk dan lebih bijak lagi pembayaran elaun 3 kali setahun - sungguh wtf. Aku prefer sambung belajar pakai duit sendiri sebenarnya sebab yuran pengajian master kalau sambung kat local uni bukanlah mahal sangat pun. Tapi kalau dah takde jalan lain nak blah dari Sarawak ni aku rela je la go through student life balik, lagipun master setahun lebih je, dah settle & masuk kerja jadi lecturer dah tak risau pasal kena campak merata.

Actually aku takde ape dendam pun kat Bumi Kenyalang ni (Kenyalang? Haram setahun aku duduk Sibu tak nampak seekor pun burung tu). Orang kat sini baik-baik, kerja pun tak berat macam kat hospital kat Semenanjung. Cuma aku prefer dapat transfer balik sebab pertama, mak aku tak sihat pastu abah pulak ada sebut, ada masa mak aku sebut2 jugak risau pasal aku yang kerja kat sini. Kedua, sebab gaji aku tak banyak beza dan tak beri advantage langsung untuk buatkan aku nak berasa kekal kerja sini. Beza gaji aku dengan member yang kerja kat Semenanjung & member yang memang asal dari Sarawak + kerja kat Sarawak dalam RM200 - 300 je, dah la bagi tiket balik setahun sekali. Kalau sebulan sekali tiket free nak la jugak aku stay. Ingat murah2 ke tiket flight? Ketiga, masalah komunikasi dengan pesakit kat sini la. Dah berapa kali dah aku kena situasi macam ni: patient tak faham bahasa Melayu @ English, patient yang aku dah terang elok2 pasal ubat, tapi lepas tu pergi kat kaunter lain yang pegawai Cina duduk kat situ pastu tanya balik pasal ubat dorang (ingat aku ni Melayu aku nak tipu dorang agaknya, sigh..). Ada masa memang boleh handle la, tapi ada masa aku meletup jugak layan orang macam2 ragam ni. Minggu ni first time aku sergah patient yang marah2 sebab tunggu ubat lama - bukan la lama sangat pun, orang yang ambik ubat untuk patient Nephro pun tak pernah marah2 camtu tapi ko setakat 3 jenis ubat pun tak boleh tunggu sekejap. Dari segi profesionalisme memang tak patut sangat la aku marah camtu, tapi nasib ko la dah ko cari pasal time darah aku mendidih, kena ah ko. Bab panas baran ni aku rasa aku dah slow sikit la banding dengan zaman uni dulu, hopefully makin lama makin kurang la.

Ada banyak lagi benda nak kena settle sebelum dapat surat posting. Pertama sekali, rumah sewa. Sekarang duduk tiga orang: aku & member sorang lagi dah cukup requirement untuk tamatkan housemenship. Tapi ada sorang lagi member ni belum pass exam undang2 untuk dapatkan lesen untuk practice, so dia kena tunggu dulu la kat Sibu ni sampai dah lulus exam. Kesian jugak dengan mamat ni tapi apa lagi aku boleh nak buat? Aku tolong setakat yang boleh la dalam bab2 bagi pinjam buku, bagi soalan past year tapi kalau jawab exam memang sendiri la kena buat. Kedua, report & presentation. Hal kedua ni senang je nak settle, cuma sebab aku ni malas je. Ketiga, actually aku nak tulis serba sedikit pasal housemenship ni untuk junior2 yang bakal start kerja tapi tak dapat2 offer letter, yang ni aku tak sure bila boleh nak tulis. Sebab benda yang nak diberitahu tu banyak so kena organize dulu perkara-perkara yang nak dikongsi tu. Keempat, barang2. Tak kira la post out ke mana pun, barang2 aku ni problematic jugak. Agak banyak la. Buku2 dah separuh aku bawak balik rumah masa raya hari tu, tapi yang tinggal kat Sibu sekarang spesis yang berat-berat, Doctor in The House tu dah sekian dah, pastu buku2 lain lagi yang tebal + pakai hardcover. 

Kat Sarawak ni, rasanya aku pernah tulis dah dulu pasal tempat ni takde roti Gardenia, Hi5 dan roti2 dari Semenanjung. Aku pun tak tau apa isu sebenarnya kenapa roti-roti ni takde kat Sarawak, atau Sabah. Yang aku agak la, sebab kilang roti sini takut nak bersaing dengan roti2 dari Semenanjung ni la kot, sebab tu tak jumpa roti Gardenia or Hi5 ni kat sini. Dalam erti kata lain, they dont have the balls to compete with Gardenia :D Kalau nak diikutkan macam tak nampak beza pun kot roti kilang Sarawak dengan roti Gardenia or Hi5 ni, cuma perbezaan ketaranya sebab Gardenia, Hi5 ni ada logo halal. Roti-roti tempatan..maksud aku yang dikilangkan kat Sarawak ni memang susah, dan boleh kata hampir mustahil nak jumpa yang ada cop logo halal Jakim. Jadi kalau Gardenia & Hi5 masuk line,memang bungkus la company roti kat Sarawak ni,lol. 

Sibu sekarang dah ada hypermarket Giant, aku dah pergi dah pun ke situ beberapa kali tapi tetap tak jumpa roti Gardenia @ hi5. Lepas tu bila aku tanya orang2 Sarawak sendiri, owh baru aku tau, dorang pun kalau pergi Semenanjung memang dorang borong banyak2 roti Gardenia, kek pisang, kek kurma naik flight pastu bawak balik kampung. Agak tragik jugak kehidupan orang kat sini...hahahaha. 




Kat atas ni gambar roti buatan Sarawak yang ada logo halal :D Semalam aku jumpa kat stesen Petronas yang dekat Delta Mall, malangnya aku datang semula hari ni dah tinggal sebungkus. Sebungkus yang dalam gambar kat atas ni la. Dah expired pun, sehari expired. Mamat yang jaga kaunter tadi cakap esok baru sampai. Aku pulak nak beli roti nak buat sahur pagi ni. Aku beli jugak la sebab aku ni mudah je, asal tak tumbuh kulat lagi elok la tu. Lagi pun baru sehari je pun expired, tak la teruk sangat. 


Setahun kat sini, banyak tempat aku tak explore lagi. Duit gaji banyak aku guna buat beli tiket flight pergi balik Sibu - KL je. Kerja kat sini, merasa la naik flight berbelas kali, satu benda yang aku tak pernah imagine dulu. Hahaha. Lepas setahun dan bila bulan Oktober makin menjelang ni, teringat semula kat Allahyarham Mus. Mamat tu aku sempat kenal dalam seminggu lebih je, pastu dia meninggal sebab road traffic accident. Waktu dia dalam housemenship aku tak tau macam mana susahnya dia nak survive sebab kebanyakan housemen lain semua Chinese, bercakap Chinese, pastu Pak Lah, staff hospital merangkap bapak angkat Allahyarham cakap kat aku, housemen batch Mus masa tu tak bercakap langsung dengan Mus. Mungkin sebab tu dia rasa depressed gila babi, sampai akhirnya kesudahan dia pun tragik.

Sebenarnya dalam tempoh setahun ni aku pun rasa teruk jugak, masa mak aku sakit teruk awal tahun ni lepas tu aku mintak transfer, KPF suruh aku habiskan housemenship kat sini. Rasa macam nak jerit je "Fuck you!!" kat depan KPF. Sekarang dah habis housemenship, posting pun tak tau ke mana. Tapi sekurang-kurangnya surat tawaran fellowship tu sekarang dah jadi macam suatu guarantee yang aku memang akan kerja kat Semenanjung semula lepas ni - cuma cepat atau lambat je la. Dan bekerja sebagai apa, tu pun aku tak tau. Sekarang ni pulak huru-hara dengan isu pharmacist ramai sangat, fresh graduate pharmacy tak dapat posting lagi, laluan kerjaya nak dimansuhkan, elaun kritikal nak ditarik balik.

Jadi lecturer..jadi pharmacist..?

Sebenarnya - i dont give a fuck at all anymore, hahaha. Dulu aku klik kat borang UPU kursus farmasi ni sebab aku takut dengan pointer matrik aku, nanti aku kena lelong kalau letak pilihan Perubatan. Last2 member yang pointer matrik lagi rendah dari aku elok je sambung medic kat uni, sialan! Aku pilih farmasi masa tu sebab dengar cerita ahli farmasi tak cukup ramai, jadi kalau graduate terus dapat kerja. Memang pun, lepas graduate dalam 3 bulan pastu aku start kerja dah, tapi start kerja kat Sarawak la, sialan ganda dua! Sekarang dah habis housemenship, kalau kena stay kat Sarawak @ Sabah, alamatnya sialan ganda tiga pulak la, hahahaha.

Tapi daripada fikir teruk-teruk sampai stress macam Allahyarham Mus, aku ambik jalan mudah - just let it, just dont give a fuck! Macam tu la aku survive dalam setahun ni. Di samping tu banyak kali jugak la aku mintak pada Allah, mintak kena tukar Semenanjung lepas habis housemenship. Actually yang pasal offer fellowship tu, itu pun aku banyak kali doa mintak dapat, akhirnya offer tu sampai jugak, Alhamdulillah. Pasal posting tempat kerja, harap-harap makbul jugak la.

Beberapa hari lepas aku terjumpa blog Allahyarham Mus. Sedih bila baca. Dan baru aku perasan, nama blog Allahyarham sama dengan nama blog aku yang aku dah delete (blog lama aku, la vida debe seguir, maksud yang sama tapi aku guna bahasa Spanish). Nasib kami berbeza (dalam sesetengah perkara la,terutama sekali dalam bab stress), tapi sekurang-kurangnya dia tetap beruntung sebab dah terlepas dari dugaan dunia.

Dah setahun dah kerja, setahun dah kat Sarawak. Tahun depan kat masjid mana pulak aku solat tarawikh nanti? Wallahualam.

3 comments:

RastaMat said...

jaga diri kat tempat orang..

karl said...

cliche sangat la bro. hahaha

diyah_Noh said...

3rd thing yg ko nak wat tu..huhu.kami tunggu~