07 August 2011

tiada duka yang abadi

Mulanya aku rasa tajuk lagu daripada Opick ni adalah total bullshit. Aku pernah tengok depan mata kepala aku sendiri dan dengar dengan telinga aku kejadian dan kisah manusia yang sengsara sampai akhir hayat.

Takde duka yang abadi, butuh lah! Ramai je yang end life dalam keadaan fucked up.

Tapi baru aku sedar, penderitaan tu abadi kalau kita menyimpulkan kematian tu penamat segala-galanya. Al Ghazali pernah cakap, mati itu bukanlah penamat masalah, tapi sebenarnya permulaan masalah. Afterlife selepas tu panjang lagi nak dilalui.

Terjumpa this beautiful song ni kat profile facebook kawan. Rasa berdosa kalau aku senyap je, baik aku post kat blog ni



Lirik:

Tiada duka yang abadi didunia
Tiada sepi merantaimu selamanya
Malam ‘kan berakhir, hari ‘kan berganti
Takdir hidup ‘kan dijalani

Tangis dan tawa nyanyian yang mengiring
Hati yang rindukan cinta dijalan-Mu
Namun ku percaya hati meyakini
Semua akan indah pada akhirnya

Andai bisa ku mengulang
Waktu hilang dan terbuang
Andai bisa perbaiki segala yang terjadi
Tapi waktu tak berhenti
Tapi detik tak kembali
Harap ampunkan hamba-Mu ini

Waktu berputar rebulan dan matahari
Bunga yang mekar akan layu akan mati
Malam ‘kan berakhir, hari ‘kan berganti
Takdir hidup ‘kan dijalani

Andai bisa ku mengulang
Waktu hilang dan terbuang
Andai bisa perbaiki segala yang terjadi
Tapi waktu tak berhenti
Tapi detik tak kembali
Harap ampunkan hamba-Mu ini

Andai bisa ku mengulang
Waktu hilang dan terbuang
Andai bisa perbaiki segala yang terjadi
Tapi waktu tak berhenti
Tapi detik tak kembali
Harap ampunkan hamba-Mu ini
Harap ampunkan hamba-Mu ini

2 comments:

Mardhiyah said...

oke, baru nak dgr lagu ni! HAHA

karl said...

ramai cakap ade satu drama kat astro pakai lagu ni as theme song, khasaf imani kot tajuk drama tu