05 August 2011

Rendang tak berbuah

Ulasan lagu ni pertama kali aku baca dalam Majalah Hai edisi pertama. Aku ingat lagi time tu majalah tu terselit sekali dengan surat khabar Mingguan Malaysia, lebih kurang 15 tahun lepas. Zaman ekonomi sebelum cerita George Soros keluar dan sebelum Anwar Ibrahim kena pecat.


Wartawan yang mengulas lirik lagu tu mengatakan lagu tu cerita pasal sorang anak yang jatuh sakit dan mengharap kasih sayang mak dia. Malah beberapa tahun lepas tu kat TV2 masa Hattan menyanyi lagu tu, ada lakonan yang mengiringi lagu tu, sama macam ulasan wartawan dalam majalah Hai.

Sampai la aku tertengok drama Tuhan Pun Tahu kat TV3, baru la aku faham. Rupanya Bob Lokman tulis lagu ni masa dia berdepan dengan krisis rumah tangga. "Ibu" dalam lirik lagu Rendang Tak Berbuah tu merujuk kepada panggilan manja dia terhadap isteri dia rupanya.

2 tahun lepas Rendang Tak Berbuah, Wings keluar album Mencari Asal Usul. Lagu Krisis Di Pertengahan Hidup dalam album tu pun berkisar pasal cerita rumah tangga. Maka memang betul la, masa tu tempoh masa yang sukar buat dia.



Tahun ni dengar cerita Bob Lokman dah join jemaah Pas. Alhamdulillah la. Nampak gaya dia dah tak nak tulis lirik lagu rock lagi dah kot.

2 comments:

Lady RaRa said...

lagu hattan memang best...tapi aku layan lagu, tak buleh tengok muka dia...


jangan tanya pasai apa..

part paling best

'telantar dalam telanjang'


kahkahkah

oh lagu ni aku dah start cover masa form 2..

karl said...

wuk aloh.