07 August 2011

Math illusion

a = x

a + a = x + a

2a = x + a

2a - 2x = x + a - 2x

2a - 2x = a - x

2 (a - x) = a - x

2 (a - x) = 1 (a - x)

Cancel out (a - x), hence

2 (a - x) = 1 (a - x)

2 =  1

Sebenarnya senang je nak jelas kan trick ni.

a = x. Maksudnya kalau a = 6, x = 6, kalau a = 878787, x = 878787. Dalam erti kata lain, apa-apa pun nilai yang diwakili oleh a sama dengan x.

Jadi kalau a - x, jawapannya mestilah sifar = 0.

a - x = 0. Maka 2 (a - x) = 0. Begitu juga 1 (a -x ) = 0.

Kalau cancel out (a - x), bermaksud (a - x) dibahagi dengan (a - x) juga. 0 bahagi 0 = infiniti. Jadi persamaan kat atas takboleh dicancel out macam persamaan algebra yang lain. Penyelesaian yang ada ialah:

2 (a - x) = 0, a = x

1 (a - x) = 0, a = x

2 comments:

cafiena said...

sapa la ajar boleh potong suka hati..ish ish ish...

ni kes silap paham ni.

tak pasal2 dilabel math illusion..

ish ish ish...

karl said...

ade satu lagi equation sengal camni aku dapat masa blaja kat kolej. tapi lupa dah details dia.