14 July 2011

sick society

"Hello, on call pharmacist?" 

"Yes, speaking,"

"Got one case of paracetamol toxicity tonight," Aku dah mula menyumpah, dan rasa macam nak sergah je makhluk yang mengada-ngada nak cabut nyawa sendiri tu macam Frank Pierce sergah sorang mat pet yang fail masa bunuh diri (rujuk filem Bringing Out The Dead).

Sampai kat wad, aku jumpa dengan Doktor Apetahnamakauakutaksempatnaktanya.

"Any possible multiple ingestion, or concomitant ingestion with other medications doc?

"So far she claimed she took PCM only. But we also run few tests to investigate whether there's signs for paraquat toxicity,"

"Okay, then i run the TDM (therapeutic drug monitoring) first then once the result i'll inform you,"

Aku pun run TDM assay. Rasa macam senang pulak malam ni sebab mesin tak meragam. Cobas Integra 4000 tu kadang2 lalok, tapi sepanjang aku on call minggu ni elok je.

Result keluar. Babi betul, toxic pulak dah. Aku seluk saku seluar ambik handphone, call operator pastu suh sambung terus ke medical ward.

"Doc, post ingestion level after 21 hours show high probability of toxicity. Suggest to start NAC protocol on this patient,"

"Okay, u just prepare the protocol and NAC later we'll come and collect," balas Dr W.

Aku buat calculation sikit untuk tengok berapa banyak nak pakai N- Acetylcysteine, antidote untuk paracetamol toxicity. Pergi ke wad, bagitau & explain infusion protocol kat doc & nurse, berapa jumlah dextrose 5% nak pakai, berapa lama nak infuse, ape nak buat kalau tiba2 patient develop anaphylaxis..dah settle semua aku pun blah.

Budak lagi rupanya. Tak habis menengah bawah pun lagi, dah terpikir & buat suicide attempt. 

Banyak trigger factors yang kemungkinan jadi sebab. Family problems, peer problems..ataupun memang otak budak tu dah short. Cuma aku pikir balik masa aku umur sebaya budak tu, rasanya tak pernah pun fikir nak telan panadol sampai 3 papan.

Fikir balik semula, tak adil pulak nak compare aku dengan dia - hidup kami dah tentu la berbeza serba serbi. Tapi umur semuda tu dah cuba buat suicide attempt, mengapa vulnerable sangat budak ni. 

Pikir banyak2 pun takkan abis pikir.

2 comments:

Orang Akaun said...

manusia ni bukan semua kita boleh jangka

Mardhiyah said...

Giloz punye budak. tp best bace entry niii!!