21 May 2011

Teknik bercantum badan

Kalau korang generasi Y, rasanya ada kemungkinan pada zaman penghujung sekolah rendah atau pun zaman awal sekolah menengah (kalau korang tak duduk kat hostel time sekolah menengah) korang akan layan siri animasi Dragon Ball kat TV2. Dan selalunya kalau korang layan kat tv, mesti korang beli, pinjam atau pun curi komik Dragon Ball untuk baca cerita Son Goku dan pencarian tujuh bola mutiara naga. Bagi siapa2 yang mungkin tak pernah baca komik Dragon Ball nih, ringkasannya - komik ni memang best. Hahaha. Pergi la google sendiri ape iu Dragon Ball, aku bukan nak cerita pasal dragon ball sangat pun.

Bagi yang pernah follow komik ni, pasti korang hafal story line manga nih. Kita jump kepada bab di mana dunia dalam keadaan huru-hara disebabkan Majin Buu. Majin Buu merupakan seekor makhluk pelik yang comel, tapi mempunyai reputasi yang menggerunkan. Majin Buu mampu menukarkan musuh-musuhnya menjadi makanan macam coklat, biskut, gula-gula dan sebagainya. Dah la ada magik power, lepas tu endurance & kemampuan untuk berlawan pulak tinggi. Kesimpulannya, Majin Buu sangat hebat! Kehebatan Majin Buu menyebabkan Bezita mengambil langkah nekad meletupkan diri sendiri, tapi Majin Buu tak mati jugak. Sampai la akhirnya penulis siri Dragon Ball ni terpaksa mencipta satu teknik untuk membolehkan hero-hero Dragon Ball iaitu Son Goku dan Bezita (ok, Bezita dah mati, Son Goku pun dah mati sebenarnya, tapi disebabkan dorang berjaya mendapat restu dewa ape entah aku lupa dah nama, mereka hidup balik untuk melawan Majin Buu) untuk melawan Majin Buu. Teknik tu dinamakan teknik bercantum badan.

 Bukan teknik bercantum badan macam ni la...

Ini Goku dan Bezita

ini gabungan Son Goku dan Bezita = Bezict

Melalui teknik bercantum badan tu, Son Goku dan Bezita bergabung membentuk satu jasad yang dinamakan Super Bezict. Super Bezict merupakan jasad yang sangat hebat dan mampu menandingi kekuatan Majin Buu. Dan akhirnya bla bla bla hero menang, Majin Buu kalah. Ends.

Dalam komik Dragon Ball ni, dua orang pendekar bergabung membentuk seorang akan menghasilkan seorang individu yang berkuasa dan lebih handal dalam bab beradu tenaga. Kebetulan pulak aku terbaca Harakah dan jugak Berita Harian, berkenaan kemungkinan Bank Islam dan Bank Muamalat. Takde angin takde ribut, tiba-tiba dua bank ni nak bergabung. Tapi untuk laymen consumer macam aku mungkin ribut tu tak sampai, di kalangan bankers mungkin dah lama cerita pasal penggabungan bank. Ape hal pulak nak bergabung-gabung ni? Yang pasti bukannya untuk melawan Majin Buu. Jadi untuk apa kedua-dua bank yang mengamalkan sistem perbankan Islam ni bergabung, adakah ini satu rancangan umat Islam untuk bangkit menentang empayar perbankan Baron Rothschild yang keji dan berasaskan riba? LOL.

Sekadar melihat sepintas lalu kepada sejarah perbankan negara, penggabungan bank merupakan salah satu kaedah untuk bailout bank yang dah nazak dan bankrup, dan jugak untuk menutup jejak-jejak penyelewengan dalam syarikat. Sebagai kajian kes, aku nak bercerita sikit tentang skandal Bumiputra Malaysia Finance sekitar tahun awal 80-an. Skandal Bumiputra Finance ni merupakan antara skandal yang terburuk dalam sejarah Malaysia, malah melibatkan pembunuhan Jalil Ibrahim, juruaudit yang menyiasat skandal ni.

Bank Bumiputra yang ditubuhkan pada tahun 1965 awalnya bertujuan untuk membantu golongan bumiputera, khususnya petani dan nelayan di kampung untuk membuat pinjaman bank, di samping mendekatkan kaum bumiputera ni dengan institusi perbankan. Macam biasa, makin lama makin berkembang perniagaan sampai la Bank Bumiputra ni menjadi antara bank perdagangan yang terbesar di Malaysia. Bila dah besar perniagaan, tentu la ada anak syarikat. Salah satu anak syarikat Bank Bumiputra ialah Bumiputra Malaysia Finance. 

Sekitar tahun 80-an, media masa di Hong Kong (newspaper, journal) mendedahkan Bumiputra Malaysia Finance terlibat dalam membekalkan sejumlah pinjaman yang besar kepada Carrian Group, sebuah rangkaian syarikat yang dimiliki oleh seorang engineer bernama George Tan. Ape yang Carrian Group ni buat? Carrian Group ni pinjam sampai US$800 juta daripada Bumiputra Finance, dan kemudian gunakan duit yang dia dapat daripada Bumiputra Finance untuk bukak beratus-ratus syarikat - tapi akhirnya bankrap, dan lepas tu Bumiputra Finance tak dapat nak recover balik pinjaman yang dah diberi. Jadi - apa pendapat korang: tahun 80-an, US$800 juta, Bank bumiputra dan bagi pinjam (bukan pinjam dah ni bagi terus dah) pada orang Cina? Tak ke rasa macam sial je bunyi kan? Hahaha

Sebenarnya, keadaannya macam ni. Pada tahun 1980-an dan akhir 1970-an, Petronas menggunakan akaun Bank Bumiputra untuk simpan hasil untung penjualan petroleum. Lepas tu, setiap bulan - Petronas akan masukkan RM 50 juta ke dalam akaun Bank Bumiputra hasil daripada penjualan petroleum. Bank Bumiputra dah sakit kepala - apa dia orang nak buat dengan duit yang banyak ni, tiap2 bulan Petronas masuk RM 50 juta, setahun dah RM600 juta. Macam mana nak dilaburkan duit ni, nak bagi pinjam pada siapa? Sistem ekonomi kapitalis ni macam ni. Kalau Petronas simpan duit dalam Bank Bumiputra, Bank Bumiputra kena bayar interest kepada Petronas tiap-tiap bulan. Jadi kalau duit yang disimpan Petronas tu tak digunakan untuk melabur dan untuk membuat untung - bankrap la bank sebab nak cari mana duit nak bayar faedah tu kalau tak dilabur duit yang orang dah bank in. Jadi gerombolan eksekutif Bumiputra Finance masa tu kemudiannya membuat keputusan bodoh - dorang bagi kat George Tan tu pinjaman sampai berbilion-bilion, dengan harapan George Tan tu akan bayar balik pinjaman sekali dengan faedah.

Malangnya, pemberian pinjaman kepada George Tan tu tak terkawal dan berterusan. Nak bagi pinjam pun agak2 la kan, ini bagi semua macam nak bagi terus. Dan lebih mengejutkan lagi, dana pemberian pinjaman tu bukannya melalui modal yang diberi oleh Bank Bumiputra kepada Bumiputra Finance, sebaliknya dirembat terus daripada reserve Bank Bumiputra daripada Malaysia, habis dengan duit simpanan yang Petronas simpan tiap-tiap bulan tu. Haish, aku tak tau nak kata apa la. Nak kata geng2 pengurusan Bank Bumiputra & Bumiputra Finance tu bodo kang, diorang tu orang tua. Tapi itu la yang terjadi.

Kemudian, Allahyarham Jalil Ibrahim ditakdirkan bertugas di Bumiputra Finance yang ada cawangan di Hong Kong. Dia pelik, macam aku dan korang jugak la pelik dengan cara pemberian pinjaman yang melampau. Dia cuba nak siasat, dan akhirnya mayat dia ditemui kat kawasan kebun pisang di outskirt bandar Hong Kong.

Akhirnya, Petronas yang kaya raya dengan duit hasil jualan petroleum diarahkan untuk membeli Bank Bumiputra yang nazak. Dah la bank tu songlap bagi rugi duit yang Petronas duk simpan tiap-tiap bulan, disuruhnya Petronas tu beli pulak Bank Bumiputra. Kalau aku la pengerusi Petronas time tu, rasa memang nak lempang je sekor2 pengurus Bank Bumiputra masa tu. Tapi duit tu, bukan duit Bank Bumiputra pun. Duit tu duit hasil untung jual minyak oleh Petronas. Petronas carigali minyak kat Malaysia, dekat Sarawak, dekat Terengganu. Jadi soalan cepu emas - duit siapakah yang burn sampai berbilion-bilion tu? Jeng jeng jeng..Hahaha. Dah tentulah duit rakyat Terengganu dan rakyat Sarawak, tapi dorang sokong jugak BN. Hhahaha gila babi kelakar pulak cerita ni :D Tapi kalau nak bagi sedap hati sikit, tu semua duit rakyat Malaysia la - akibat salah urus, habis burn sampai bilion-bilion.

Selepas Petronas ambik alih Bank Bumiputra, maka Bank Bumiputra terus menerus dirogol. Tsk3. Dulu kena jual kat tauke Cina, la ni Melayu sendiri pulak yang rogol. Akta Kerahsiaan Perbankan menyatakan identiti perogol-perogol ni, atau pun peminjam-peminjam ni tak boleh didedahkan. Tapi berdasarkan rekod (bocor jugak, haha), peminjam terbesar ialah daripada parti UMNO - RM 300 juta pinjam, tapi habuk satu sen pun tak bayar balik. Maka berterusan la Bank Bumiputra berada dalam kerugian.

Last sekali, akhirnya Bank Bumiputra digabungkan, macam cerita Dragon Ball tadi, dengan Bank of Commerce. Bank of Commerce tu pulak bank UMNO, selesai la cerita. Jadi la Bumiputra Commerce, dan akhirnya yang terbaru sekarang ni CIMB. Bila bergabung dan jadi satu bank baru, maka akaun-akaun, rekod-rekod transaksi lama pun settle la. Bukak buku akaun baru - bersih, suci dan perawan. Habis la sekali dengan rekod-rekod yang mungkin boleh digunakan untuk menangkap orang2 yang menyeleweng dan menyebabkan kematian Allahyarham Jalil Ibrahim pun habis padam semua. 

Jadi begitulah kisahnya, sikit je cerita pasal penggabungan bank ni. Bila keluar cerita bab Bank Islam dan Bank Muamalat nak bergabung, tu yang aku teringat cerita Dragon Ball dan Bumiputra Finance nih. Keh keh keh.

Sebagai orang Muslim, jadi aku rasa let the past be the past. Malah aku sekarang pun masuk gaji pakai bank CIMB jugak - CIMB Islamic. Lol.

4 comments:

diyah_Noh said...

tatau nak komen pe..tapi ak suka post nih :)

karl said...

banyak benda sebenarnya aku, aku nak tulis. pasal sultan libas kepala orang, pasal menteri tembak mati adun. tapi nak kena fikir sikit cara nak cerita dengan kreatif. yang bab Bumiputra Finance ni, sebab benda ni open secret, so aku terang2 je la tulis

PapaseedSuarez said...

entri yg sgt informatif & membuat aku trpikir: bile la Malaysia ni akan bebas dr perogol2 bangsa ni ek?

karl said...

bila akan bebas? takkan bebas. selama-lamannya akan macam tu. kerajaan - sama ada BN atau Pakatan, nama parti tu setakat sarung je. orang yang kat dalam tu tetap penyangak, cuma topeng je yg berbeza