21 May 2011

Scene muzik sekarang..



Pada aku la, kugiran,komposer, penulis lirik ni sama jugak dengan bidang-bidang seni yang lain macam penyair, penyajak, penulis novel.. Kalau ada penulis novel yang berjaya dalam sesuatu niche - macam Stephen King, John Grisham, Paramoedya Ananta Toer, Shahnon Ahmad, begitu jugak pemain muzik yang bergiat dalam muzik. Orang yang membaca novel Shahnon Ahmad akan kenal dengan duri nibung, sungai, sawah, kemarau, ikan puyu, ikan keli, sebab Shahnon Ahmad menjadikan novel tulisan beliau sebagai platform untuk melukis dan merakamkan kehidupan kampung yang pernah beliau lalui, yang kemudian disampaikan kepada orang lain yang tak pernah melalui hidup macam dia.

Scene rock zaman 80-an dan awal 90-an dulu ada pemuzik yang berjaya merakamkan sejarah yang kemudian terpulang kepada pendengar sekarang untuk mencari cerita di sebalik muzik mereka. Sebagai contoh, Nasir Jani menulis lirik lagu Romania, yang berkisar tentang kebangkitan rakyat Romania menentang penindasan sekitar tahun 1990 (lagu tersebut dirakamkan oleh kumpulan Wings dan dimuatkan dalam album Teori Domino), kumpulan Black Metal As Sahar yang menulis lagu-lagu macam Fandeyian Okultika Hymnology yang menceritakan pembunuh kejam Mona Fandey, Sil Khannaz pulak membawakan lagu Merong Mahawangsa, adaptasi skrip klasik Hikayat Merong Mahawangsa yang jauh lebih tepat berbanding filem terbitan KRU. Lagu-lagu mereka ni walaupun dah berusia belasan tahun, tapi disebabkan kandungan lirik lagu dorang berkisar tentang sejarah - lagu-lagu macam ni sekurang-kurangnya dapat menjentik minda pendengar untuk mengkaji kisah di sebalik lirik, dan hopefully dapat belajar sesuatu.

Bila di tanya pasal scene muzik sekarang - dah tentu la Hujan, Ana Raffali, Mentor, konsert Sure Heboh, Akademi Fantasia dan jugak Justin Bieber. Scene underground sekarang tak tau apa cerita, nampak macam dah slow. Mainstream pulak kalau diumpamakan dengan scene filem tempatan, tak ubah macam sebuah industri yang dipenuhi dengan 'karya' Razak Mohaideen dan David Teoh.

Scene muzik tempatan telah dimandulkan inteleknya.

3 comments:

RastaMat said...

sayangnya..

kesian pemusik bawah tanah negara kita..

mereka jauh lebih berbakat daripada pemusik-kejar-glamer zaman sekarang..

karl said...

sekurang-kurangnya ada lagi yg intelek berkarya. cukup la dengan picisan. nak muntah dah aku dengan muzik radio sekarang.

Orang Akaun said...

i want nobadi nobadi bat yuu..papappap..
hahahahaha
faking hell