10 May 2011

Pengganas

Zaman sekarang ni perkataan pengganas sinonim dengan perkataan Al Qaeda dan Osama bin Laden. Kalau di Asia Tenggara pulak dah tentulah Jemaah Islamiah atau puak pemisah Selatan Thai.

Itu yang media cakap la.

Tapi secara terus-terang aku tak percaya dengan kewujudan semua organisasi kat atas. Pada aku semua ni sekadar rekaan pihak tertentu yang ada kepentingan tertentu, sengaja nak mereka-reka cerita konon semua ni ada.



Dulu zaman komunis di Malaysia, ada perintah berkurung. Ada banyak operasi tentera dijalankan, ada masa tentera jadi mayat, ada masa komunis yang kena bunuh. Bila komunis kena bunuh ada gambar, ada jugak propaganda organisasi tu. Malah nama-nama pemimpin komunis orang kenal dan orang tau muka dorang. Begitu juga zaman era keganasan globalisasi zaman 70-an dan 80-an dulu. Zaman IRA, PLO, Black September, ETA, ANC, Red Army Faction - kita boleh nampak dengan jelas apa aktiviti pengganas ni, daripada pengeboman, rampasan pesawat, rompakan.Malah pengganas moden zaman sekarang, sebagai contoh Los Zetas yang terdiri daripada bekas komando yang jadi pengedar dadah, siap distribute video sembelih orang. Tapi bila bercakap pasal Al Qaeda atau Jemaah Islamiah - apa bukti kewujudan dorang? Setakat rakaman video Osama tu, dalam zaman yang canggih sekarang ni video tu bukan la bukti konkrit. Malah aktiviti Al Qaeda pun jarang2 kita dengar, tak banyak bukti yang ada untuk justify kumpulan-kumpulan ni wujud.

Dan kebetulan pulak - asal pengganas je, mesti link dengan orang Islam. Tak ke pelik?

Entah la.

No comments: