28 May 2011

Nrocinu - Keamanan (2008)Lama tak tulis review album.

Nrocinu merupakan band yang memenangi pertandingan realiti show Rock United yang pernah dianjurkan pada tahun 2007. Setahun kemudian mereka muncul dengan album Keamanan. Band yang membawakan muzik speed metal ni malangnya mendapat publisiti yang kurang meriah daripada stesen radio tempatan yang telah mabuk dengan lagu-lagu Indon. Jadi kebanyakan peminat Nrocinu sama ada mat rock yang pernah menonton dan follow mereka melalui rancangan Rock United, atau pun kawan-kawan dari Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (tempat di mana anggota kumpulan Nrocinu belajar dulu).

Membawakan muzik yang mempunyai adunan thrash, speed metal dan heavy metal, album Keamanan ni boleh dikatakan sebagai sebuah album yang membanggakan dan mencapai standard kualiti sebagai album rock yang patut dibeli dalam bentuk CD original dan bukannya dimuat turun secara free melalui mediafire, megaupload mahupun rapidshare! Guitar work oleh lead guitar Shah Sidious mengingatkan aku kepada Karl Cromok, malah ada kalau dibandingkan Cromok dan Nrocinu, Cromok (semasa Karl masih jadi gitaris) terkenal dengan solo yang melodic dan mengasyikkan, tapi dalam lagu-lagu mereka unsur thrash metal is heavily pronounced manakala Nrocinu pulak tetap memasukkan unsur permainan solo gitar yang melodic cuma influence dalam lagu mereka bercampur baur dengan elemen muzik metal yang pelbagai. Sebagai contoh, semasa grand finale dalam pertandingan Rock Unite dulu, mereka memainkan lagu Fikirkan Boleh dengan meminjam riff gitar lagu Slayer - Raining Blood.

Terdiri daripada empat pemuzik iaitu Vox, guitar; Shah Sidious - Lead guitar,  Alan – Bass; Zali Deathstroke - Drum, album Keamanan ni diterbitkan oleh Mus May. Memuatkan 13 buah lagu, Pengganas, Langkah Mulaan, Kepuraan, Sarjan Hassan, Pendekar Tangan Berapi, Kenangan di KuiTHO, Luahan, Merdeka, Keliru, Keamanan, The Fandago of Life (instrumental), Tolonglah Aku dan juga Drakula. (sebenarnya lagu Tolonglah Aku dan Drakula tu lagu dari band lain, tah kenapa tah masuk dalam album Nrocinu). Keseluruhan lagu dalam album ni memang boleh layan, tapi track pilihan aku untuk album ni: Kepuraan, Pendekar Tangan Berapi, Luahan, Keamanan dan The Fandago of Life.

Rate: 8.8/10

No comments: