26 May 2011

Intensive Care Unit

Haih..

Clinical pharmacy ni satu bidang yang seronok - bila clinical knowledge kat fingertips. Memandangkan aku ni sorang yang malas tapi memilih kerjaya yang perlukan sikap rajin yang konsisten, pening2 kepala la jugak sikit skang.
 
Sekarang ni aku dah start rotation kat intensive care unit. Mungkin sesetengah orang tertanya-tanya, ape ke halnya pharmacist buat kat ICU nih. Well, takde ape sangat. Sebab kebanyakan doktor kat ICU memang expert, aku just tolong review sebagai contoh kalau fungsi buah pinggang pesakit terjejas, sesetengah ubat kena dikurangkan sukatan dos jadi tugas aku, untuk kesan kot2 ade masalah macam tu lepas tu bagi tau doktor. Lepas tu kalau ada masalah lain e.g. staff nurse tak sure cara nak dilute ubat, nak pakai dextrose 5% ke atau normal saline ke, atau doktor tanya pasal ape2 maklumat berkait ubat, tugas aku untuk provide info yang tepat pada dorang. Selain tu kalau keadaan pesakit boleh deteriorate disebabkan sesuatu ubat, contoh kalau patient yang diberi vancomycin dan lepas tu renal function patient tu menurun lepas ubat tu diberikan, aku kena beritahu doktor supaya buat ujian kepekatan ubat tu dalam badan pesakit, jadi dos ubat tu boleh disesuaikan dengan pesakit supaya ubat tu dapat beri kesan dan dalam masa yang sama tak merosakkan tubuh badan pesakit. Camtu jela, tak la seberat tugas doktor.

Aku sebenarnya membayangkan kerja kat ICU ni keadaan stress amat. Tapi,kat tempat kerja aku ni la, takde la macam stress sangat. Setakat yang aku tengok takat ni la. Tambahan pulak kat ICU ni, patient pediatrik (budak2) bercampur dengan yang dewasa sebab ICU untuk pediatrik tak cukup katil.

Ada sorang baby kat ICU sekarang ni, terlibat dalam accident. Disebabkan baby tu comel, staff nurse dan specialist yang handle kes baby tu suka sangat acah-acah baby tu. Tu yang jadi ceria tu. Tambah pulak specialist tu perempuan, mulut lak kecoh je. Ade sekali tu baby tu terjaga bila dengar specialist tu borak dengan staff nurse.

"Haiya, dah jaga pun baby ni. Inilah amoi (specialist) masuk sini bising-bising" usik staff nurse.

Lepas tu sekali tu ada patient lain nak dibawak masuk ke ICU, tapi katil dah tak cukup. Specialist pompuan ni pun cakap, mengacah kat baby ni,

"Tengok ni semua staff nurse, jahat betul mereka ni tak mau bagi kamu discharge (keluar ICU). Mentang-mentang kamu comel. Tengok patient dekat bed 9 tu cepat saja keluar, tapi kamu lambat betul mau keluar," Staff nurse yang lain semua gelak.

"Nanti kamu gaduh dengan Dr Y la amoi, kamu memang suka gaduh dengan dia kan," staff nurse merujuk Dr Y, pakar yang nak masukkan patient baru ke dalam ICU.

"Tidak apa itu, saya kenal sama dia sudah 8 tahun,"

"Kamu kenal dia lapan tahun sudah, tapi Dr Y kahwin sudah ada anak, kamu tiada lagi," staff nurse berlawak. Bunyi macam kasar tapi memang cara dorang kat sini berlawak macam ni.

"Cis! Kurang asam betul," Specialist mencebik. Aku yang duk clerk case, review continuation sheet duk tahan gelak dengar dorang berborak macam tu.

Macam tu la, setakat ni. Mungkin ada masa pas ni stress lak keja, mana tau. Tapi at least bergerak sikit otak aku kerja dalam environment clinical ni. Banyak benda baru boleh belajar.

No comments: