29 May 2011

Beer, malta, barbican - drink @ not to drink cc: Muslimin Muslimah

Keluar pulak isu pasal beer halal yang tak halal, haha. Umat Islam Melayu ni memang sentiasa bermasalah betul. Poco poco haram, Shiah haram, sekarang malta pulak haram. Benda lain macam fitnah KFC jual ayam tak sembelih, ajar budak2 menyanyi menari dalam Tom Tom bak, akademi fantasia yang dah 10 tahun melalaikan umat Islam tu takde pulak nak difatwakan haram. Sengal ubi betul.

Dalam proses penghasilan beer atau pun arak murah ni,ada beberapa peringkat. Peringkat pertama,penghasilan cecair berkanji daripada barli atau bijirin malt. Cecair ni dogsled sebagai wort (sorry aku x tai perkataan sesuai utk ganti perkataan tu dlm BM). Wort ni dihasilkan dgn mencampurkan air panas kepada bijiran barli atau malt yang telah dihancurkan. Cecair bergula ni kemudiaannya akan ditapis, ditambah dengan perasa yang digelar hops,iaitu sejenis buah yang berasa pahit. Campuran cecair ni kemudiannya akan ditapis untuk mengasingkan sisa bijiran yang tak hancur, dan sisa bijiran yang tak hancur tu akan diperah habis-habisan untuk mendapatkan hasil yang maximum. Untuk menghasilkan beer, akhirnya cecair yang dah diproses ni yang turut digelar sebagai Malta Akan diperam bersama yis. Yis merupakan sejenis microorganism yang boleh menjalankan respirasi dlm keadaan tiada oksigen, dalam keadaan takde oksigen yis akan menghasilkan ethanol sebagai bahan kumuh. Proses pemeraman ini akan mengambil masa antara beberapa minggu hingga beberapa bulan, so sebab tu kalau korang pernah tengok kilang Carlsberg kat Shah Alam tu memang besar gila. untuk memudahkan boleh tengok diagram kat bawah.


Jadi adakah minuman macam Malta dan barbican tu haram? Maka balik kepada proses pengeraman tu sendiri. Kalau korang pernah makan tapai pulut, mesti korang tau tapai tu pun sebenarnya dihasilkan daripada proses pengeraman. Pulut tu jadi manis sebab yis bertindak memecahkan polysaccharide chain dalam karbohidrat kompleks kepada monosaccharide yang lebih ringkas. Tapi kalau air tapai tu berterusan diperam, lama-lama jadi tuak, dan kalau minum boleh mabuk. Tapai halal, tapi tuak haram. Malta pulak macam intermediate daripada penghasilan beer - belum diperam dengan yis, jadi kandungan alkohol dalam malta tu tak setingggi dalam beer. Jadi minuman Malta tu halal la. 

Walau macam mana pun, kat Malaysia yang berangan nak jadi hab halal ni, penguatkuasaan dari segi kualiti makanan ni tak strict macam kat negara kafir laknat macam US tu. Sama ada peratus alkohol dalam Malta dan Barbican yang berada dalam pasaran sekarang ni tak pasti la Jakim ada buat kaijan atau tak, yang diberitahu dalam Berita Harian hari ni katanya kandungan alkohol tu dah cecah 0.5%.  Kalau dalam beer macam Carlsberg, Tiger Beer tu selalunya kandungan alkohol dalam lingkungan 4-6%.

Benda macam ni, bergantung pada masing-masing la. Sebab kalau ikut saintifik, malta ni tak haram. Tapi pada aku pulak, syubhah la benda ni sebab kilang yang buat minuman camni, sure-sure kilang arak jugak. Lagi pun sepanjang proses penghasilan tu tak pasti ada berlaku contamination atau pun tak. Layan la minuman lain, banyak lagi benda lain boleh minum.

2 comments:

Republic Aku said...

walaupun nampak aneh tapi di sebaliknya rakyat kita semakin prihatin...agak2 tak pasti jgn ambil ...betul mmg kita ada banyak pilihan lagi...selalu minum mas cotek!...hehe

karl said...

semakin prihatin tu aku tak pasti la jugak.

aku kongsi je ape yg aku tau, lain2 hal terpulang pada masing2