22 May 2011

Actifed


Ubat selesema ni, pernah digunakan oleh kru misi penjelajahan angkasa iaitu semasa misi Apollo 7 dan Apollo 12.

Diformulasi kira-kira 53 tahun lepas, sampai sekarang ni pun Actifed masih digunakan sebagai ubat selsema di hospital, klinik dan farmasi. Formula asal Actifed ialah 60 mg pseudoephedrine dan 2.5 mg triprolidine. Pseudoephedrine bertindak sebagai pelega hidung tersumbat dengan cara merangsang pengeluaran noradrenaline yang mengecutkan salur darah dalam hidung so that mengurangkan jumlah histamine, sejenis bahan kimia yang bertenggungjawab dalam penghasilan hingus. Pseudoephedrine jugak bertindak sebagai stimulant untuk elakkan mengantuk, triprolidine pulak anti histamine yang menghalang histamine bertindak pada receptor dan seterusnya mengurangkan pengeluaran hingus. Secara teori, Actifed sepatutnya tak mengantuk tapi hakikatnya, memang mengantuk kalau makan ubat tu.

Memandangkan pseudoephedrine merupakan sejenis bahan kimia yang boleh dijadikan precursor untuk menghasilkan methamphetamine, maka sesetengah pengeluar Actifed sekarang dah gantikan pseudoephedrine dengan phenylephrine dan chlorpheniramine dalam produk mereka. Tapi kebanyakan pengguna komplen, new formulation ni tak berapa berkesan. Kat Malaysia pulak nampaknya dah bercampur, kat hospital masih pakai formulasi lama tapi kat retail farmasi dah ada yang jual formulasi yang baru.

Actifed tak digalakkan untuk diberi kepada penghidap darah tinggi, ulser perut, glaucoma, masalah buah pinggang atau hati, dan juga ibu mengandung. Boleh diambil sama ada sebelum atau selepas makan.

No comments: