16 March 2011

Nota kecil (IV)

Pilihan raya ke 13

No 13 mengingatkan aku pada 13 Mei.

Ekonomi

Harga barang naik. Tiap-tiap bulan kuli2 kedai kena adjust harga baru untuk pelekat harga. Ekonomi memang subjek yang seronok untuk belajar. Orang bunuh orang, bakar orang lain - itu ekonomi. Orang buang bayi - itu ekonomi. Orang mengaku kena liwat - itu ekonomi. Orang bunuh diri - itu ekonomi. Orang melacur - itu ekonomi. Orang terima rasuah - itu ekonomi. Orang tolong orang yang kena lanyak dengan tsunami - itu pun ekonomi. Ekonomi di sekeliling kita. Taik dalam tangki pun ekonomi - orang boleh buat duit dari taik.

Kerja on call

"Kalau nak convert IV C Penicillin pada oral, nak substitute ubat ape?". Jawabnya boleh bagi Penicillin V, 250 mg QID (empat kali sehari).

"Ade tak stok vaccine pneumococcal, meningococcal & haemophilus influenza?" Jawabnya vaccine meningococcal je ade stock, yang dua lagi vaccine terpaksa mintak patient beli sendiri kat luar.

"Kat hospital ni ade injection thiamine tak, ade patient kat A&E yang expericience Wernicke-Korsakoff Syndrome". Jawabnya, mintak maaf doktor, thiamine inj tu DG item, ade Parentovite & Vit B Complex je kat hosp ni. Dua2 jenis tu mixture vitamins dalam ampoule & multiple dose vial

"Macam mana nak administer IV Vit B Complex?". Jawabnya, withdraw 1 ml dari multiple dose vials, lepas tu dilute dalam 50 ml dextrose saline then infuse for 30 min. Kenapa kena dilute - sebab kalau bagi direct IV bolus injection takut nanti injection site reaction (thrombophlebitis).

"Macam mana nak ambik sample darah untuk TDM phenytoin?". Jawabnya, ambil random sampling je doktor, sebab untuk phenytoin kita measure random level.

"Macam mana prosedur sampling blood untuk TDM vancomycin?". Jawabnya, ambik satu blood sample just before 5th dose, lepas tu infuse by IV infusion selama sejam. Dah selesai IV infusion, tunggu sejam lagi pastu ambik second sample.

"Ape adjustment dose untuk patient yang renal clearance 11.36 ml/min yang on IV Augmentin & IV Metronidazole?". Jawabnya, just ubah frequency daripada TDS (tiga kali sehari) kepada BD (dua kali sehari).

No comments: