01 March 2011

Filem orang Serbia

A Serbian Film, sebuah filem arahan  Srdjan Spasojevic, watak-watak utama dilakonkan oleh Srđan Todorović, Sergej Trifunović dan Jelena Gavrilović. Korang kenal pelakon2 tu? Aku tak kenal pun, semua orang Serbia, dan semuanya bukan pelakon Hollywood. Filem ni, filem ganas, lebih kurang macam filem Saw.

Sinopsis. Milos, seorang pelakon porno yang dah bersara, kesempitan duit untuk menyara keluarga dia. Dah la duit tengah sengkek, lepas tu abang dia pulak jenis macam cemburu dengan kehidupan dia yang berkeluarga. Lepas tu bekas partner Milos bagitau, ade produser filem lucah yang perlukan khidmat Milos nih untuk projek filem dia. Milos setuju, ditambah pulak dengan bayaran lumayan yang ditawarkan oleh produser tu.

Bila Milos dah terima kerja tu, dia kemudian dapati produksi tu hasilkan filem seks sadism & masochism. Seks ganas la senang cerita. Dia rasa tak sesuai la pulak,sebab sebelum ni takde la sampai extreme berlakon lucah, tambahan pulak filem lakonan kali ni merupakan snuff film (Snuff film - filem yang membabitkan aksi yang real dan bukan pakai special effect, contoh kalau dalam filem tu ade aksi tembak menembak pakai pistol, pelakon pakai peluru hidup, kalau kena pastu mati, memang mati betul2). Produser tu kemudian tunjuk kat Milos projek video dia - salah sorang crew dia tolong sorang perempuan bersalin, pastu bila baby tu lahir, crew dia rape baby yang baru lahir tu, dan produser tu terangkan kat dia buat semua benda tu atas nama seni. Milos memang naik gila la pas tengok video tu, dia try nak cabut lari tapi dia kemudian ditangkap dan sedar2, dia dah hilang ingatan. Tapi kemudian dia berjaya jumpa sebuah camcorder + tapes yang rakamkan semua yang terjadi masa dia tak sedar tu.

Dalam tapes tu semua dirakamkan semua perlakuan Milos masa dia dalam pengaruh dadah - rogol orang, pastu tengah buat seks tu dia potong kepala perempuan tu atas arahan pengarah. Dia jugak dapat tau yang kawan yang ajak dia join dalam projek tu dah mati sebab tercekik masa seks oral yang ganas - gigi kawan dia tu dicabut semua sekali, pastu datang sorang laki buat force oral seks kat member dia tu.

Milos kemudian ditangkap sekali lagi oleh sindiket yang sama, dan kali ni dia diberi dadah dan dipaksa untuk rogol seorang mangsa yang ditutup bahagian kepala. Kemudian datang sorang lagi lelaki bertopeng, rogol pulak sorang lagi victim yang jugak bertutup kat kepala yang baring berdekatan mangsa yang Milos tengah tibai. Dah lama pastu, kemudian penutup kepala kedua-dua mangsa dibukak, dan rupanya Milos tengah sodomize anak lelaki dia sendiri. Manakala isteri dia dirogol oleh abang dia sendiri. Kemudian berlaku pergelutan, Milos dapat bunuh semua krew yang terlibat dan bawak lari family dia. Walaupun begitu, Milos sekeluarga berasa trauma dengan ape yang jadi, dan akhirnya Milos bunuh isteri dan anak dia sebelum bunuh diri. Kat akhir filem, datang pulak krew filem porno yang sama, yang kemudian arahkan krew dia start penggambaran filem porno yang melibatkan seks dengan mayat Milos sekeluarga.

Berbanding dengan filem Saw, yang ganas dan melibatkan adegan potong tangan, cabut kaki tangan, cucuk leher pakai cangkuk besi, walaupun aksi-aksi dalam filem tu ganas, aku still dapat terima keganasan tu sebab keganasan-keganasan tu melibatkan antara bad guy with bad guy, atau pun desperate guy yang dengan tujuan untuk survive. Tapi dalam filem A Serbian Film ni, keganasan tu berlaku dalam konteks yang berbeza - sorang lelaki yang juga pelakon porno dimanipulasi untuk melakukan adegan seks sadism & masochism pada tahap extreme. Terdesak, dan terperangkap, sampai tak sedar apa yang dia buat. Keganasan yang berulang, manipulasi terhadap orang yang lemah jadi tema utama filem ni. Penulis lakon layar filem ni berkata, filem ni tak lebih daripada manifestasi perasaan rakyat Serbia yang satu masa dulu bagai dipukau oleh kerajaan untuk lakukan sesuatu yang dorang sendiri sedar dorang tak nak buat macam tu, nampaknya kenyataan ni merujuk kepada pembersihan etnik Bosnia pada awal 90-an dulu.

Nak tonton filem ni? Filem ni tak lepas masuk Malaysia, diharamkan di Australia, dan ditarik balik kebenaran untuk tontonan umum semasa beberapa festival filem. Salinan d
igital ade kat internet, boleh download tapi filem ni memang sangat disturbing. Tak digalakkan untuk menonton, cukup la kalau baca review kat internet. Aku dah tengok, dan memang traumatik jugak menonton filem ni.

4 comments:

Al said...

gilak ah

Dark Half said...

baca review kau je aku rasa filem ni lagi disturbing dari kisah serial killer kerat2

jenanese said...

tah2 filem nih pun snuff gak..

karl said...

AI: demo oghe kuat maye, toksah tgok deh :D

Dark: lebih tepat sebenarnya kalau aku cakap, filem ni macam filem Saw versi Serbia

jenanese: kalau snuff film, kira bertuah la aku sebab dh tgok dah, haha