11 March 2011

Dementia

Lebih kurang 8 bulan lepas aku tulis (copy paste sebenarnya) pasal ubat clexane (enoxaparin) & arxtra (fondaparinux).

Tapi baru petang tadi tangan aku terpercik dengan enoxaparin tu. Pastu balik rumah dah siap wuduk nak solat, baru teringat pasal asal usul ubat tu.

Muda2 dah nyanyuk

4 comments:

MATAHARI said...

-.- enzim babi.

aliaaroslan said...

ko pikir banyak sangat urusan negara kot..

karl said...

Matahari: ubat pencair darah untuk lancarkan perjalanan darah. fondaparinux tu sama jugak, tapi fondaparinux tu gula synthetic, yg structure lebih kurang macam enzyme babi tu, cuma bezanya fondaparinux tu gula. fondaparinux tu, kelebihan dia mengurangkan risiko utk platelet patient turun berbanding enoxaparin, dan benda tu halal. tapi kalau patient yg ada masalah buah pinggang tak boleh nak bagi fondaparinux tu. kat hosp kalau doc nak bagi enoxaparin pada org Islam, patient kena tandatangan borang kebenaran sebab isu haram tu, kalau patient tak setuju kena tukar pada alternatif lain. fondaparinux tu pulak lagi mahal berbanding enoxaparin, jadi selalunya enoxaparin jd first choice.

kak alia: ingat lagi rupanya kat blog ni, hehe. saya baru apply fellowship tpm uitm tuk smbung master, harap2 dapat la.

MATAHARI said...

ow, baru aku faham.