13 February 2011

Pegangan kuasa (grip of power)

Dalam tempoh beberapa hari ni aku ada terbaca entri daripada blog yang aku follow, sorang Ah Yap, sorang lagi Patrick Teoh. Ah Yap bercerita pasal apa yang penting untuk menjadikan sesebuah negara berjaya. Patrick Teoh pulak bercerita tentang kritikan Almarhum Tunku Abdul Rahman terhadap kerajaan, lepas beliau bersara daripada menjadi Perdana Menteri.

Apa yang mengaitkan dua entri yang berbeza daripada dua blog yang berbeza ni? Aku tertarik dengan hujah Ah Yap, negara yang berjaya perlukan pemimpin yang mempunyai pegangan kuasa yang kukuh - grip of power. Pasal blog Patrick Teoh, Patrick bercakap pasal kebijaksanaan Almarhum Tunku.

Ada betulnya hujah Ah Yap tu. Masa pemerintahan Dr Mahathir dulu, Dr Mahathir tegas dalam menggunakan kuasa beliau. Siapa yang melawan, biar sikit pun, jawapannya ke Kamunting la jawabnya. Banyak keputusan dibuat secara tegas. Senang cerita, banyak ikut suka hati kepala otak dia je. Nasib baik latarbelakang dia bagus - bekas doktor perubatan, seorang yang bijak dan banyak membaca jadi kurang la sikit tindakan bodo yang dibuatnya. Cuma pendapat aku, walaupun Dr Mahathir sorang yang bijak dan autocratic, tapi latar belakang dia sedikit sebanyak membentuk perwatakan beliau. Sebagai seorang doktor, selalunya doktor semasa bekerja dorang perlu membuat keputusan sendiri - ada masa nak je nak buat keputusan, ada masa, dan kebanyakannya keputusan yang nak dibuat tu sukar sebab adakala membabitkan nyawa. Nak dibandingkan zaman dulu dengan sekarang, doktor zaman sekarang dikelilingi profesional-profesional lain macam ahli farmasi kalau dorang tak sure pasal ubat, jururawat kalau membabitkan prosedur penjagaan pesakit & cara nak apply injection dan sebagainya tapi zaman dulu banyak perkara melibatkan rawatan kepada pesakit, doktor sendiri, berseorangan kena buat keputusan sebab tak ramai orang sekeliling yg boleh tolong. Dr Mahathir hidup pada era yang sedemikian, jadi bila dia jadi ahli politik, sedikit sebanyak mempengaruhi perwatakan dia la - tak boleh dicabar, buat keputusan sendiri walaupun mungkin ada musyawarah dulu sebelum mengambil sesuatu keputusan. Bila dia berseorangan dalam buat keputusan, sebagai manusia, akan ada masa dia buat salah. Bila Perdana Menteri terkhilaf dalam buat keputusan, kesannya - bukan terhadap diri dia sendiri, kat seluruh rakyat la.

Walau macam mana pun, aku kena mengaku, zaman pemerintahan Dr Mahathir dulu, suasana dalam negara tak seperti sekarang. Jangan buat tak faham la apa maksud aku keadaan sekarang tu macam mana - provokasi menjadi-jadi zaman sekarang, masa aku belajar kat univ dulu pernah orang letak kepala babi dalam masjid Universiti Malaya, demonstrasi Hindraf, dan sekarang seakan-akan ada kecenderungan nak membangkitkan isu-isu perkauman. Masa zaman Dr Mahathir dulu, walaupun ada masalah, tapi tak kecoh dan tak timbul kekecohan. Zaman sekarang ni, masalah banyak, dan kekecohan banyak. 

Macam mana tahap pegangan kuasa pemerintah zaman sekarang? Keadaan sekarang ni mengingatkan aku kepada sejarah pemisahan Singapura daripada Malaysia. Masa aku belajar sejarah time tingkatan 4, cikgu sejarah aku pernah bertanya kat dalam kelas, sama ada tindakan memisahkan Singapura daripada Malaysia dulu tindakan yang bijak atau tak. Aku jawab, dah tentulah tindakan bodoh, sebab pemisahan Singapura tu menyebabkan Malaysia hilang wilayah. Tapi cikgu sejarah aku cakap, tindakan tu betul, pada masa tu untuk mengelakkan kekecohan.

Pada tahun 1965, UMNO iaitu parti pemerintah dominan di Malaysia mengambil pendirian untuk menjaga kepentingan orang Melayu dan Bumiputera. People Action Party, iaitu parti pemerintah dominan kat Singapura berpendapat, Malaysia merupakan sebuah negara yang bukan terdiri daripada Melayu dan Bumiputera je, tapi berbilang kaum. Tak patut la bagi tumpuan pada Bumiputera je, so PAP wujudkan slogan Malaysian Malaysia, maksudnya Malaysia untuk orang Malaysia. UMNO dan PAP pun berbalah, berdebat sepanjang masa pasal perbezaan dasar ni. Keadaan tegang dan Almarhum Tunku takut berlaku perbalahan antara kaum, jadi atas alasan tu Singapura dipisahkan. Mungkin dalam kepala dia waktu tu, dorang nak buat dasar pemerintahan sendiri, takpa la kita bagi la depa negara, tadbir sendiri negara depa. Akhirnya Lee Kuan Yew yang berjaya memiliki Singapura berjaya membawa Singapura maju ke depan, mungkin 20 tahun ke depan lebih maju berbanding Malaysia sekarang.

Aku pelik satu perkara je - tahun 1960 Almarhum Tunku bentangkan undang-undang ISA. Kenapa tak guna je undang-undang tu ke atas ahli-ahli PAP yang lawan tauke waktu tu, tangkap je semua, senang cerita. Sebaliknya Malaysia seakan merelakan wilayah yang ada diberi kepada orang, dan ironinya 4 tahun kemudian, peristiwa 13 Mei meletus, perbalahan antara kaum tetap berlaku walaupun Singapura dipisahkan daripada Malaysia. Peristiwa 13 Mei walaubagaimanapun, menjadi rahmat dan durian runtuh kepada beberapa politician. Tun Abdul Razak dilantik menjadi pengarah Mageran, majlis gerakan negara yang menjalankan kuasa pemerintahan semasa undang-undang darurat dikuatkuasakan selepas peristiwa 13 Mei. Kenapa Tunku tak dilantik jadi pengarah Mageran, kenapa Tun Abdul Razak? Hehe..aku cerita dulu..tak lama lepas tu Tunku Abdul Rahman letak jawatan dan Tun Abdul Razak jadi Perdana Menteri. Dr Mahathir lepas beberapa hari 13 Mei meletus, masuk kampus Universiti Malaya dan menyebarkan risalah kempen mengatakan Tunku tak layak jadi PM. Dr Mahathir dan Tunku sebelum 13 Mei lagi dah declare war, sebab buku Malay Dilemma yang ditulis Dr Mahathir mengkritik dasar kepimpinan Tunku.

Aku bercerita pasal sejarah ni bukan nak membukak pekung siapa2, tapi sebagai pengajaran kepada semua orang yang jadi pemimpin atau bakal jadi pemimpin - kuasa yang diamanahkan perlu dipegang dan digunakan sepenuhnya. Korang nampak sendiri kenapa Malaysia hilang Singapura. Terus terang cakap - sebab ada kelemahan di pihak pemerintah masa tu dalam menggunakan kuasa, dorang tak tegas. 

Nampak macam aku dah jadi autokratik, tapi setakat logik dan kiraan aku, aku rasa aku tak salah. Sebagai pemimpin, pemimpin perlu memimpin orang-orang yang dipimpin ke arah kebaikan, bukan mengikut telunjuk orang yang dipimpin. Kalau orang yang dipimpin berkehendakkan sesuatu yang buruk, pemimpin kena jauhkan dorang daripada keburukan. Last but not least, baca keratan akhbar kat bawah:

Najib said that when faced with such a crisis, it was diplomatically acceptable for both private and official channels to be used to ensure the rescue operation was successful.

“It is fortunate that we enjoy such a good relationship with the Saudi royal family. I was actually awakened at 2.30am on Thursday by a call from Saudi Arabia confirming the various special concessions for our airlift.

“I think it takes a very special friendship to work until so late to solve someone else’s problem and then to call someone at that hour to tell them about the blanket approval.”

Rosmah said she had also made some calls because she could not stand by and watch the students suffer “as some of them had nothing to eat”.

“As a mother, how could I not act? I feel for all the mothers whose children are studying there. I am glad I could help.

“Some of the Malaysian officials, aware of my Saudi connections, also asked me to assist. My husband was busy so that was why I helped,” she said.

“I could not afford to take any risk by waiting as every minute matters in a situation like this. Waiting a minute could cost lives. That’s why I made the call to the Saudis,” she said.

“Of course, I reported to him (Najib) what I did later.”

Klik sini (sumber)
Maksudnya Datin Rosmah buat panggilan ke Saudi untuk mintak tolong, pastu kemudian dia bagitau Dato' Najib, camtu la kan?

So korang rasa macam mana tahap grip of power pemerintah (pemerintah : Perdana Menteri) kita sekarang? Adakah sejarah akan berulang balik?

3 comments:

eszol raar said...

ini sumeu propa

konon nak tnjuk 1st lady boleh bg impak dlm negara

meaning impak yg baik walhal byk yg buruk

cover line lebih

FLOM MODE

aliaaroslan said...

ada kebarangkalian untuk jadi balik. tapi harap-harap tak. letih tengok keadaan sekarang.

karl said...

eszol: kalau propa, berita kat atas tu merupakan propa yg fail

kak alia: masa depan Malaysia sekarang, macam lampu kelip-kelip. kejap nampak cerah, kejap malap. bukan masalah pemerintah je, masalah sikap rakyat pun satu perkara jugak