27 February 2011

main ikut jeeee

1. Pakai tali leher

- kalau kat Europe atau negara2 beriklim sejuk, memang la logik pakai tali leher. Gunanya untuk kemaskan bahagian atas leher baju - perangkap udara dalam baju - udara jadi insulator untuk kekalkan suhu badan. Tapi kat Malaysia kalau kerja office kena pakai tali leher. 

2. Skinhead Nazi

- ideologi Skinhead Nazi ni, untuk white power skinhead. Maksudnya fahaman ni untuk Caucasian (orang putih la, senang cerita) yang anti kepada selain kulit putih. Tapi kat Malaysia ade jugak budak Melayu join Skinhead Nazi.

3. Stone Cold 3:16

- aku pernah tengok member aku lukis lambang Stone Cold 3:16 kat pencil box dia masa sekolah dulu. Ada jugak yang pakai baju Stone Cold 3:16. 3:16 tu merupakan quote daripada Bible, 

For God so loved the world, that he gave his only begotten Son, that whosoever believeth in him should not perish, but have everlasting life.
John 3:16 (King James Version)
 Member2 aku tu semua Islam. Apa kes, tolong sebar agama lain pulak?

4. Penyokong fanatik politik

- Ni tak yah cerita la. Kalau keluar TV cakap economic growth rate 80% pun percaya bulat-bulat. Kalau surat khabar cakap Anwar main jubur pun percaya bulat-bulat. Kalau Anwar cakap 16 Sept Pakatan Rakyat bentuk kerajaan majoriti, percaya. Kalau Tok Guru dapat hadiah pergi umrah, maka mereka pun percaya Tok Guru dapat hadiah, kalau Najib orang sponsor pakej umrah itu rasuah. 

5. Nak jadi artis

- tengok artis nyanyi kat pentas, masuk Melodi, kau pun nak jadi artis. Tengok Yuna, Ana Raffali upload video main gitar dalam Youtube, ko pun nak upload video dalam Youtube. 

Pengecualian kepada Ben. Ben memang awesome, okeh!

Mesej terbuka kepada Kementerian Pelajaran Malaysia: tolonglah ubah KBSR dan KBSM tu. KBSR dan KBSM zaman Firaun tu setakat mengajar manusia jadi pandai membaca, mengira & menulis. Ubah kurikulum tu kepada kurikulum yang critical thinking oriented - untuk masa depan negara ni. Kalau tidak selagi kurikulum kita begitu, selagi itulah keturunan Malaysia disumpah dengan sumpahan jadi pak turut sepanjang zman.

2 comments:

Along Tapa said...

aku sendiri pun tertanya2 dengan bendalah ni bai...mungkin sebab KBSR/KBSM tu la agaknya kita ni jadik manusia yang senang sangat ikut benda2 tu kot~

Gorengbaek - Tips nak berbual tanpa bosan...

Hangit Habis dah - Kata reti nak hormat...

Kerat Senget - Syuqimori says

karl said...

budaya kita, pendidikan kita..banyak sebab yang mensintesiskan keadaan ni