21 January 2011

Lagu-lagu untuk ibu dan ayah

Kebanyakan lagu-lagu zaman sekarang, kalau yang mainstream biasanya bertemakan cinta remaja, cuma kebelakangan ni bila muzik yang dikategorikan dalam genre indie dah mula masuk radio, barulah nampak perubahan sikit dalam gaya penulisan lirik lagu. Bunkface, Hujan, Meet Uncle Hussein contohnya dah mempelbagaikan tema-tema lirik lagu dorang. Tapi kalau nak masuk Juara Lagu, jarang sangat kalau nak dapat jumpa lagu-lagu yang bawak tema kemanusiaan, peperangan ataupun kekacauan politik. Kalau dalam konsert AF takyah cakap la.

Isu dan tema dalam sesuatu lagu sebenarnya penting dari aspek untuk mendidik pendengar. Penulis lirik yang matang, yang berkaliber biasanya akan cuba menyampaikan mesej-mesej yang lebih besar dan cuba membuatkan pendengar berfikir dan bukan sekadar berhibur semata-mata. Kopratasa, M Nasir, S Amin Shahab, Allahyarham Loloq, Tapai, Dr Wan Zawawi, Allahyarham Zubir antara penulis lirik yang pada aku berkaliber dan berbaloi nak dengar lagu-lagu yang ditulis lirik oleh dorang.

Okla, sebenarnya aku nak tonjolkan beberapa lagu yang bertemakan ibu bapa. Jarang sangat jumpa lagu-lagu Melayu yang bercerita pasal mak ayah, balik-balik jumpa lagu cinta. Jadi bila godek2 list mp3 aku jumpalah lagu-lagu yang bertemakan pasal ibu bapa. Ada baiknya lagu-lagu macam ni dimainkan selalu kat radio, biar generasi zaman sekarang appreciate sikit parents dorang, daripada asyik appreciate kekasih cinta monyet dorang.

Syurga Di Telapak Ibu - Aishah

Untuk Mu Ibu - Exist

Di Pondok Kecil - Aeman ft Bazli UNIC

Ibu Mithali - Rabbani

Ayah Aku Rindu Pada Mu - Mawi

1 2 3 4 - Aris Ariwatan

Lagu Untuk Seorang Ibu - Kembara

Pada aku, lagu yang betul-betul ada roh dan memang mengusik perasaan lagu Rabbani & Aeman ft Bazli UNIC tu. Memang kalau tengah depress, sedih, memang mau menangis dengar.

No comments: