30 April 2010

Penghujung musim-musim yang berlalu

5 May 2010. Tarikh peperiksaan kertas terakhir aku untuk sem ni. Lepas tu takde lagi kuliah, hospital attachment, lab session ataupun presentation.

..............................................................

4 tahun di sini, akhirnya sampai juga ke penamat. Seterusnya, nak tunggu keputusan exam pulak la. Sama ada lulus, boleh grad atau kandas..nauzubillahiminzalik..mintak jauh la daripada kandas..

Masa mula-mula masuk ke sini dulu, aku ingatkan mungkin aku boleh skor 3.5 tiap2 sem, yela, masa tu mentaliti aku, ala, tempat belajar budak Melayu, mesti kacang je belajar kat sana. Last-last, satu sem pun tak pernah skor. Dapat under 3.0 pun dah dua kali, repeat paper sekali. Aku yang sengal, aku mengaku. Malas dah nak salahkan siapa-siapa.

Takpela, la vida debe seguir - hidup mesti diteruskan, walau macam mana payah pun, lepas ni akan beralih ke fasa baru pulak. Bekerja, bila dah ada kerja tanggungjawab pun berubah sebagai seorang pekerja. Tanggungjawab sebagai anggota keluarga pun berubah, sebab dah berupaya cari nafkah. Mak abah dah ada calon yang dorang berkenan, dan sebenarnya aku nak cakap, "tak payahlah, biarlah cari sendiri". Tapi melihatkan dorang betul-betul berkenan kat budak tu, aku jadi serba-salah sebenarnya. Sebelum ni aku mak suruh aku ambil kursus lain, aku pilih kursus lain. Sekarang mak macam nak memintak diberikan sedikit ruang untuk uruskan kehidupan anak sulung dia ni. Aku ada perancangan lain sebenarnya, banyak lagi benda yang aku nak buat dalam hidup, dan berkeluarga ni bukan prioriti aku. Entahlah, pikir-pikir balik memang pening.

Batch aku di fakulti ni yang kedua terbesar, 160 orang. Yang akan masuk nanti bulan Julai nanti khabarnya 200 orang. Aku tanya pada Dr M, setuju ke ambil ramai-ramai ni. Dia tak setuju. Kemudian sembang pulak dengan B, baru aku tahu cerita, cerita dari mulut dia tapi aku rasa 80% sahih. Fakulti terpaksa ambil ramai sebab tekanan daripada pihak atasan, kononnya pihak Fakulti tak produktif, kalau nak keluarkan sedikit je student, baik gabung dengan FSK. Nak kejar sangat intake sampai 200 000 tu. Bangunan fakulti yang banyak tu pulak nak diagih-agih pada fakulti lain. Kesian betul, research, medal, banyak datang dari fakulti ni. Tapi dilayan macam ni. Kalau fakulti perubatan aku jamin tak sekeras ni dorang ditekan. Takpela, aku dah nak grad. Lagipun memang sesuai pun kot tindakan ni dengan mentaliti pihak fakulti sendiri. Bye-bye, semoga berjaya menghadapi kekalutan. Hehe..

Ada 2 paper lagi. Doakan aku berjaya ye, blog reader. Maaflah entri ni personal, aku takde idea nak ulas pasal isu apa. Cuti ni nanti banyak la kot isu-isu yang boleh aku geledah, komen, kritik sesedap rasanya. Peace. (Boss)

29 April 2010

Rancangan jahat..siapa dalang di sebalik perkara ni?

KUALA TERENGGANU, April 28 (Bernama) -- Police believe that the increase in the number of students addicted to WY-type psychotropic pills in the state is mainly due to efforts taken by a syndicate to give the students a taste of the drugs for free.

Terengganu Narcotic Crimes Investigation Department chief Supt Roslan Abdul Wahid said after consuming the pills for at least three times, the students would become addicted to the pills.

"When this happens, the syndicate will start selling the pills to the students at a price between RM30 and RM70 each," he told Bernama here today.

He said the increase in the number of students addicted to drugs or being used as drug mules and drug pushers in Terengganu was worrying.

"Three students, who had been used by drug syndicate to distribute drugs in schools, have been arrested so far this year, with the latest being a 14-year-old who was arrested with a man in Kampung Pak Tuyu on Monday for being in possession of 17 WY pills," he said.

Roslan said police also uncovered a new tactic used by drug pushers, that is, hiding the drugs in electrical gadgets.

He said this was uncovered with the arrest of a 26-year-old man in a raid on a house in Paka, Dungun on April 21, where syabu weighing 6.3gm and worth about RM5,000 was found hidden in the battery of his laptop computer.

The man, who had two previous criminal records related to drugs, is being investigated under Section 39A (1) of the Dangerous Drugs Act 1952.

-- BERNAMA

27 April 2010

A drama of wickedness and humanity

16th March 1968, My Lai, Vietnam

Thompson: What's going on here, Lieutenant?
 
Calley: This is my business.
 
Thompson: What is this? Who are these people?
 
Calley: Just following orders.
 
Thompson: Orders? Whose orders?
 
Calley: Just following...
 
Thompson: But, these are human beings, unarmed civilians, sir.
 
Calley: Look Thompson, this is my show. I'm in charge here. It ain't your concern.
 
Thompson: Yeah, great job.
 
Calley: You better get back in that chopper and mind your own business.
 
Thompson: You ain't heard the last of this!
 
Hugh C. Thompson, Jr. (April 15, 1943 – January 6, 2006) was a United States Army helicopter pilot during the Vietnam War. He is chiefly known for his role in curtailing the My Lai Massacre, in which several hundred unarmed civilians were killed by soldiers of the U.S. Army.
 
 William Laws Calley (born June 8, 1943) is a convicted American war criminal. He was the U.S. Army officer found guilty of ordering the My Lai Massacre on March 16, 1968, during the Vietnam War.
 
Sources: Wikipedia

26 April 2010

Malaysia Human Resources Statistics in Healthcare Sector*

This was published in May 2009 (Profession:Population)
  1. Doctors (1:1,105)
  2. Dentists (1:7,618)
  3. Pharmacists (1:4,335)
  4. Opticians (1:11,030)
  5. Optometrists (1:40,128)
  6. Asst. Medical Officers (1:3,054)
  7. Asst. Pharmacy Officers (1:9,982)*
  8. Asst. Environmental Health Officers (1:10,806)*
  9. Medical Lab. Technologists (1:6,865)*
  10. Occupational Therapists (1:65,091)*
  11. Physiotherapists (1:46,760)*
  12. Radiographers (1:18,267)*
  13. Nurses (1:512)
  14. Dental Nurses (1:12,124)
  15. Community Nurses (1:1,487)
  16. Dental Technicians (1:18,786)
  17. Dental Surgery Assistants (1:9,336)
  18. Traditional & Complementary Medicine Practitioners (1:3,173)**
Source:

  1. Human Resource Devision, Ministry of Health
  2. Malaysian Medical Council
  3. Malaysian Dental Council
  4. Pharmacy Board Malaysia
  5. Malaysia Optical Council
  6. Medical Assistant Board
  7. Malaysia Nursing Board
  8. Oral Health Division, Ministry of Health
  9. Traditional & Complementary Medicine Division, Ministry of Health
Notes:
  • *: Ministry of Health only
  • **: Refers to voluntary registration by local practitioners & application for professional visa by foreign practitioners
Credit to: Pikopong

Kaya tak lupa daratan

ALBUKHARY INTERNATIONAL UNIVERSITY READY FOR INAUGURAL INTAKE


KUALA LUMPUR, 26 April (Bernama)-- The new RM350 million Albukhary International University (AIU) is targeting 500 students for its first intake for the foundation studies programme in July.

"We expect 20 per cent of the intake to be from Malaysia while the rest will come from overseas. In Malaysia there's considerable support from the government and private sector for deserving students," Albukhary Foundation executive vice-chairman Datuk Ismail Yusof said in a statement here today.

"The Albukhary International University is targeting bright students from disadvantaged communities that live well below the poverty line, especially in Asia and Africa," he added.

Since 2005, the foundation had provideed full scholarships to students who were placed in public universities while the AIU was being constructed in Alor Setar.

The medium of instruction for the university is English and for a start, the university will award degrees in information technology, business studies and social sciences.

The university is part of the Sharifah Rokiah Centre of Excellence, an integrated complex of education, healthcare and commercial facilities managed by the foundation.
-- BERNAMA

24 April 2010

Kenapa aku minat muzik rock?

Tak pernah ada sape pun tanya aku soalan ni. Takpe, biar aku tanya sendiri, pastu sendiri jawab.

Pada awal usia pasca kanak-kanak dan pre remaja (dalam lingkungan umur 9 tahun), aku sebenarnya tak terlalu meminati muzik. Mana2 muzik mainstream, yang cool, yang ade awek minat (N'Sync, Backstreet Boy, Bon Jovi), lagu tu lah yang aku layan, di samping lagu-lagu pop rock jiwang nyanyian band-band Ambang Klasik macam G.U.Y.S, Arowana, Utama, Satria, Fotograf, Ukays,Slam..hahaha..(wonder if they still exist, hmm).

Minat aku pada muzik sebenarnya dikekang oleh keluarga, terutamanya mak dan abah. Abah la terutama sekali. Zaman tu, kalau nak apa2, kena kumpul duit sendiri. Malah kalau dah kumpul sendiri, nak beli barang pulak, gerenti barang tu akan dipersoalkan  (terutamanya kaset ataupun walkman). Selalu gak pas beli kaset, tunggu mak balik sekolah, pastu layan lagu dalam kereta kancil @ proton. Peh..tak masuk lagi adik-adik yang kaki report. Memang azab jugak la kalau nak pikir..

Album rock pertama yang aku beli, Lagenda Rock keluaran Syarikat Warnada (sekarang syarikat tu dah bankrup kot). Dalam tu memang puas hati la lagu dia, walaupun sekadar rock mainstream. Isabella, Sejati, Penantian, Sekuntum Bunga Sakura di Gurun Sahara..syahdu giler..Dan waktu tu bermulalah aku sebagai peminat muzik slow rock ballad. Album-album yang aku beli selepas tu kebanyakannya kompilasi, yela, duit takde bai, kumpul sendiri, beli yang album kumpulan kalau tak best bazir giler woo. Klasik Rock 2, 3, Retro Rock, Pendekar IV..semua jadi koleksi aku. Time aku form 2 jugak isu Black Metal hangat diperkatakan. Walaupun berminat nak tau sebab isu tu, aku pendamkan je. Lagipun gambaran buruk pada muzik tu, menyebabkan aku tak berani nak usik.

Berpindah ke sekolah asrama, aku diperkenalkan pulak dengan muzik-muzik new age, Linkin Park, Simple Plan dan sebagainya. Tak ngam. Kemudian, lagu-lagu ACAB. Peh, power giler dorang ni. Rupanya banyak muzik underground yang best kat Malaysia ni. First album All American Reject diperkenalkan oleh member asrama gak. Waktu ni ruang lingkup muzik yang aku kenal dah mula bertambah luas. Jadi bermula dari sini pulak aku explore muzik-muzik yang keras. Cromok, malahan Mercyful Fate..tapi melalui radio era jela, ruangan rock@era. Aku ingat lagi layan lagu Dangerous Meeting masa dalam bilik study, time nak exam.

Kat matrikulasi, zaman nak ambik MUET, maka banyak layan lagu mainstream English, album Superfresh, Simple Plan, All American Reject..hmm..ada membantu ke dalam MUET? Tak tau jugak la, tapi MUET aku, alhamdulillah..lepas la. Zaman ni minat pada muzik, eksplorasi pada muzik dah mula terbatas.

Zaman belajar di ITM, wohooo..time ni segala jenis muzik rock aku mula kenal. Grindcore, Power Metal, Black Metal, Gothic, NWOBHM, Death Metal, Doom Metal dan segala jadah metal. Exposure yang semakin banyak membolehkan aku menilai, mengenal dan memahami setiap jenis muzik rock (metal berakar dari rock, walaupun ramai mat metal tak setuju tapi bagi aku ni adalah hakikat, takkan lu olang nak cakap metal dari muzik zapin kot??). Akhirnya, aku pilih untuk jadi peminat lagu yang best, tak merosakkan akidah dan yang penting, ROCK!!!

Bila dikaji balik mesej-mesej yang disampaikan dalam lagu-lagu rock ni, aku dapat rasakan, keintelektualan sesebuah lagu bukan bergantung kepada genre, tapi pada bagaimana cerdiknya susunan melodi penggubah lagu, balance antara bising dan slow (harmonik), dan paling penting, penulisan lagu. Dalam lagu-lagu rock cintan, rock kental, hatta lagu-lagu metal sekalipun, sebenarnya tak adil jika sekadar menghentam genre tanpa melihat ke dalam isi lagu tersebut. Hikayat Merong Mahawangsa oleh SilKhannaz, menceritakan tentang kisah silam Segara Masin atau nama popularnya, Tanah Melayu. Begitu juga dengan lirik lagu Lost to Apathy oleh kumpulan melodic death Dark Tranquility, mengisahkan tentang kekecamukan identiti hingga hilangnya minat dalam perang untuk mencari diri sendiri. Unsur kesusasteraan juga kental dalam lirik-lirik tulisan Allahyarham Loloq, M Nasir, S.Amin Shahab dan ramai lagi. Kisah-kisah tentang kehidupan, percintaan, kritik terhadap politik dan sosial..banyak mewarnai lirik lagu-lagu yang ditulis oleh mereka. Tak mustahil kalau lirik-lirik lagu rock ni, sedikit masa nanti akan jadi thesis PhD oleh generasi-generasi masa akan datang.

Tapi betullah, budaya rock yang tak elok, tak perlu lah diikut. Ambil yang jernih, buang yang keruh. Tak perlulah bakar Al Quran, atau sembah syaitan, minum arak, main betina atau hisap dadah untuk jadi mat rock. Ada akal pakai la. (Boss)

"Semua orang dakwah. Tapi aku rugged muslim" - Bujang (dilakonkan oleh M Nasir, filem Kembara Seniman Jalanan)

23 April 2010

INDIA PUTS CERVICAL CANCER VACCINE TRIALS ON HOLD

NEW DELHI, April 23 (Bernama) -- India said it would cease cervical cancer vaccine trials conducted on children, following reports of six deaths in two states, raising a poser on the drug's safety.

India Health Minister Ghulam Nabi Azad denied charges that Indian girls were used as "guinea pigs" for anti-cervical cancer drug trials and directed that all trials were stopped, pending expert investigation.

Speaking in Parliament, he said HPV (human papillomavirus) vaccine, imported and promoted by two foreign pharmaceutical giants, had been stopped in the country immediately.

The "efficacy and safety" of the drug was questioned in Parliament after several deaths were reported in the state of Andra Pradesh and Gujarat, forcing the opposition to demand that the government probe the matter.

"Although prima facie, there does not appear to be a connection between the deaths and the vaccination, for our satisfaction and to allay the apprehensions, the states have been advised not to carry out any further vaccinations, till further orders," said Azad.

About 25,000 girls aged between 10 and 14, have been administered the vaccine.

Four deaths in Andhra Pradesh and two deaths in Gujarat were reported among the children administered the vaccine.

An American non-governmental organisation was given permission to carry out the trials in India.

Over 130,000 Indian women suffer from cervical cancer yearly and in 2008, 76,000 patients died due to the disease.

-- BERNAMA

Penyalahgunaan ubat-ubatan terkawal

PUTRAJAYA, April 23 (Bernama) -- Data from the International Narcotics Control Board (INCB) has showed an increasing and worrying trend of usage of psychotropic substances and controlled medicines in the country compared to other countries such as Thailand, Indonesia, the United Kingdom, Japan, China and India.

Director-General of Health, Tan Sri Mohd Ismail Merican, said besides detecting various clinics and pharmacies purchasing psychotropic substances, the purchase of pseudoephedrine (a precursor chemical) in large quantities was suspicious.

He said Health Ministry investigation also revealed the role of the establishments of supplying the medicines for illegitimate use dircetly to addicts and illegal outlets through middle men.

"The type of psychotropic products are from the benzodiasepines group (namely midazolam, zolpidem, alprazolam and others); and narcotic derivatives such as dihydrocodeine, dextromethorphan, tramadol and pseudoephedrine.

"These products contain substances used mainly as tranquillizers, to reduce pain and also for symptomatic treatment of coughs and colds," he said in a statement today.

Mohd Ismail said pseudoephedrine was used in the illegal manufacture of amphetamine type stimulants (ATS) such as syabu and ecstasy.

He said inspections carried out by the Pharmacy Enforcement division on 20 clinics in the Klang valley revealed large purchases of the Midazolam Table 15mg for purpose of diversions by these clinics.

"Diversions of pseudoephedrine in huge quantities involving two pharmacies and a medical clinic has also been identified and the suspects are being investigated and legal action will be taken against them" he said.

He strongly urged manufacturers, importers and main distributors to not entertain purchases in large quantities which are doubtful and should refer to the Pharmacy Enforcement for verification.

Mohd Ismail warned medical practioners and pharmacists who are directly involved or in cohort with these illegal syndicates that they will not be spared from legal action.

In 2009, the Pharmacy Enforcement prosecuted 29 cases involving medical clinics and 97 more were being investigated while for pharmacies 30 cases had been prosecuted and 48 were under investigation.

-- BERNAMA

Bila pilihan raya kecil...

Aku memang rasa sangat kesian dan simpati terhadap dua, atau tiga, ataupun jarang-jarang sekali 4 orang individu bila pilihan raya kecil berlaku.

Siapa yang aku kesian kan tu?

Jawapan: Calon pilihan raya

Pelik? Kenapa tak rasa menyampah? Kenapa rasa kesian pulak?

Sebab, dalam merebut undi, habis segala isi luar dan dalam calon-calon ni akan ditelanjangkan oleh penyokong masing2.

Calon X rasuah, minum arak, kuat main judi. Calon Y kaki betina, bawak lari bini orang. Calon Z kantoi khalwat masa belajar kat sekolah menengah.

Tak tahulah orang lain macam mana. Kalau aku kat tempat dorang, memang malu yang teramat, tebal membengkak rasanya kulit muka.

Aku tertanya-tanya jugak, berbaloi ke rasa malu macam tu, berbanding dengan kenikmatan menjadi calon, yang belum tau kalah menang?

Mungkin berbaloi, entahlah, aku tak tahu standard moral terkini masyarakat sekarang macam mana. (Boss)

Zebrafish = ikan kuda belang?

Ingatkan arnab, monyet, tikus jek orang guna tuk buat experimen. Zebrafish pun jalan..hahaha


SINGAPORE SCIENTISTS USE ZEBRAFISH TO STUDY PARKINSON'S DISEASE

SINGAPORE, April 23 (Bernama) -- Singapore scientists have recently developed a zebrafish model for Parkinson's disease that could be used for understanding the mechanism underlying its development.
The Agency for Science, Technology and Research (A*STAR) said today the knowledge gained would be helpful for future screening of new drugs to treat the disease.

The study, conducted by scientists at the Genome Institute of Singapore (GIS), an A*STAR biomedical research institute, showed that zebrafish, a tropical freshwater fish that could often be found in aquariums, could be used to study the development of human diseases, A*STAR said in a statement.
Parkinson's disease is a degenerative disease of the brain that often impairs motor skills, speech and other functions.

"This work shows how the use of a simple model system in fish can help decipher the root causes of a serious human disorder like Parkinson's disease," said Professor Edison Liu, Executive Director of the GIS.
-- BERNAMA

Hmm.

Ape agaknya parameter yang dorang nak ukur pada ikan tu? Zebrafish menggeletar sebab Parkinson? Peh! Bapak kesian gler. Hahaha. (Boss)

 

22 April 2010

Nak besar nanti nak jadi ape?

Pernah tak kena tanya soalan macam tu?

Aku selalu kena tanya soalan macam tu. Masa kecik-kecik dulu la.

Dan ini antara jawapan aku:

Polis
Peguam
Doktor
Lecturer

Kenapa banyak sangat jawapan?

Sebab aku dah lama tau, cita-cita sebenarnya tak berguna langsung. Apa yang kau orang akan jadi betul2 bergantung pada sehelai kertas. Berapa banyak A atas kertas tu. A1 ke A2.

Aku dah lama tau. Tapi tak guna nak jawab macam tu kat orang dewasa. Yela, masa tu aku kecik lagi. Dorang dah besar. Kan kurang ajar jawab camtu. Tak pasal-pasal makan pelempang abah pulak.

Masa kecik kita diajar, "Belajar rajin-rajin, nanti boleh jadi doktor, peguam, hakim"

Kenapa tak diajar je, "Dapatkan straight A, dapatkan 4.0 plate, nanti boleh jadi kuli, kerja dengan kerajaan sampai pencen pastu mati"

Kenapa tak diajar realiti yang sebenar? Sebab budak-budak mentah lagi. Jangan mengarut la. Waktu kanak-kanak sebenarnya manusia lebih cerdas. Apa yang budak-budak kurang pandai pada umur mereka adalah pertimbangan logik dan rasional.

Dari mula lagi, kita diajar, budak yang excellent dalam exam masuk kelas A. Yang kurang sikit masuk kelas B. Yang lebih malang, mungkin C atau D. Dan malang sungguh bila di kelas C atau D. Selalu dipandang rendah.

Begitu juga bila masuk universiti. Yang dapat pointer sekian, 1st class honour. Lepas tu 2nd class honour. 3rd class.

Apa guna cita-cita, sedangkan performance lebih penting?

Tidak, aku tak bodoh untuk dengki pada orang yang lebih pandai daripada aku. Ini bukan sebuah esei untuk mengutuk sistem, atau menyangkal sistem yang dah dijunjung sekian lama.

Cuma nak menjelaskan sebuah realiti. Pahit atau manis, itulah yang dilalui. Bukan aku sorang. Berjuta lagi orang yang sama macam aku. (Boss)

21 April 2010

In Mood of Inertia



Huh!

Lepas habis satu paper, rasa macam habis semua paper.

Malas betul nak bergerak, terasa inertia terlalu berat.

"Malas - En Fathullah, guru fizik"

Search - Rampage (1992)



Search merupakan kumpulan rock pertama yang memperkenalkan efek distortion dalam permainan muzik mereka. Dianggotai oleh line-up yang silih berganti, antaranya Zainal Abidin (vokal, sebelum album dikeluarkan), Amy (vokal), Moq (vokal), Hillary Ang (guitarist), Noordin Taib (guitarist), Man Keedal (guitarist), Kid (guitarist), Nasir (bassist), Yan (Bassist), Daud (bassist), Memek (bassist), Fauzi (bassist), Yazid (drummer) dan Lola (drummer). Album pertama mereka Cinta Buatan Malaysia memperkenalkan kumpulan Search kepada mat rock seluruh Malaysia tentang kewujudan band yang unggul dalam permainan muzik ini. Kini setelah hampir 25 tahun selepas album pertama mereka, bangun, jatuh, bangun kembali, akhirnya dewasa dan matanglah sebuah kumpulan rock yang menjadi ikutan anak-anak muda seluruh negara.

Rampage, sebuah album yang dihasilkan pada tahun 1992, menampilkan line up yang terdiri daripada (kredit: www.muzikrock.com):

Penyanyi: Amy    Gitar:  Kid &Noordin         Bass: Yan                Dram:  Yazid


Berikut merupakan track list album ini:


Judul Pencipta / Penulis Masa
Neo Romantik Search / Loloq 5.31
Asli Dan Tulus M. Nasir 5.39
Berbagai Wajah M. Nasir / S. Amin Shahab 5.54
Metropolitan Search / Dr. Wan Zawawi 5.12
Analogi 0.1 Search / Loloq 4.41
Feel The Pain Search / Sujesh Pavithran 5.06
Nigina Search / Dr. Wan Zawawi 5.35
Sederhana Search / Dr. Wan Zawawi 5.28
Bertopeng Cinta Search / S. Amin Shahab 4.42
Nirmala Search / S. Amin Shahab 5.22
Bagi peminat-peminat yang mengikuti mereka semenjak album pertama, album Rampage menyaksikan Search beralih kepada rentak rock yang lebih mellow dan jelas, berbanding dengan album-album sebelumnya yang kental dengan sound rock yang mentah dan kasar, tidak dapat dipastikan sama ada perubahan ini disengajakan atau hasil daripada teknologi rakaman yang lebih baik. Kebanyakan peminat menganggap karisma album ini kurang menyerlah berbanding dengan Langit dan Bumi, Mentari Merah di Ufuk Timur mahu pun Fenomena.

Walaubagaimanapun, pada pendapat penulis, album ini masih mampu menyengat walaupun impaknya tidak sehebat album-album yang disebutkan di atas. Bermula dengan Neo Romantika yang rancak, permainan gitar Kid nampaknya serasi dengan Search. Asli dan Tulus, sebuah lagu balada ciptaan penuh M Nasir, penuh syahdu dan berpuitis. Lagu yang juga dikira menarik daripada album ini. Begitu juga dengan Berbagai Wajah, sebuah lagu semi balada, perubahan daripada permulaan yang perlahan kepada rancak, juga mampu menghiburkan. Rasanya Asli dan Tulus juga Berbagai Wajah sepatutnya lebih menyerlah daripada Nigina, tapi tak taulah jugak. Pelik juga kalau nak fikir, macam mana Nigina lagi popular.Sederhana, tampil dengan lirik tulisan Dr Wan Zawawi, tak silap saya merupakan pensyarah Antropologi Sosial di Universiti Malaya. Search juga tampil dengan Feel The Pain, dengan lirik tulisan Sujesh Pavithran, Timbalan Editor di StarPublication (M) Bhd. Walaupun kurang menyengat berbanding album sebelumnya, tahap pencapaian album ini masih lagi pada tahap yang memuaskan, dan boleh dikatakan jauh lebih menjadi berbanding album Selepas Banjir. Berminat? Anda tentukan. (Boss)


Kredit kepada:


Mastercomp (gambar depan album)
www.muzikrock.com (maklumat line up, album, tracklist, komposer/penulis lirik, durasi track)










18 April 2010

kalah, kekalahan

Hari ni, dua-dua kelab bola (Man City & Chelsea) yang aku sokong kalah dalam match dorang.

Huh?

Aku peminat Barca & Man City sebenarnya. Chelsea tu, sokongan atas semangat setiakawan je, hehe.

Jadi malam ni, merasa la aku camne bila berdepan dengan kekalahan.

Sama dengan perasaan yang selalu aku experience sebelum2 ni.

Mengapa kita kalah? Kita kalah bila apa yang kita jangka akan dicapai, tak melepasi standard yang ditetapkan.

Ambil 10 subjek, expect dapat A dalam 5 subjek. Dapat 9 A. Itu satu kemenangan.

Ambil 10 subjek, expect dapat A dalam 10 seubjek. Dapat 9 A. Itu satu kekalahan.

Kekalahan boleh jadi penamat, boleh jadi permulaan, dan boleh jadi sekadar cebisan daripada rangka pengalaman yang lebih besar.

Penerimaan terhadap kekalahan, tu perkara yang paling penting. Menoleh balik ke masa silam dan menyesali kekalahan yang sudah, ape gunanya bai? Fragmen masa lepas, setakat ni, tak mampu lagi dicapai sekali hatta dengan teknologi tercanggih sekali pun.

Jadi yang sudah tu sudahlah. Apa yang penting, perancangan hari ini untuk berjaya di masa akan datang.

Biar kalah, jangan mengalah. Biar lumat dipijak, mengalah jangan sekali. Mengalah dalam usaha ke arah kebaikan ditegah sama sekali, sebab Allah Maha Pengasih dan Maha Pengampun. Dia tak pernah dan takkan sekali-kali mengalah dengan sikap manusia, penerimaan taubat sentiasa terbuka sehinggalah matahari terbit dari barat. Siapa kita untuk mengalah dengan cabaran yang sekadar sekelumit, jika nak dibandingkan dengan rahmat yang terbentang luas, yang dinikmati setiap saat?

Hitunglah keinsafan dan kesyukuran kita bila menghadapi kekalahan. Semoga rahmat Allah sentiasa menaungi kita. Amin. (Boss)

Cromok - Forever in Time (1993)





 Cromok, sebuah kumpulan thrash metal yang diasaskan oleh sekumpulan anak muda Malaysia yang ketika itu melanjutkan pelajaran di University of Wollongong, Australia. Line-up yang terdiri daripada Karl (guitarist), Miji (drummer), Din (ryhthm guitar), dan Sam (bassist), mengentengahkan elemen thrash yang unik bercirikan adunan vokal thrash daripada Sam, solo guitar yang daripada Karl yang bermelodi lunak, juga permainan drum Miji yang jitu. Tidak lupa juga dengan Din, yang punya bakat yang setanding dengan Karl dari segi permainan gitar dan penciptaan lagu (lagu Huzaifah Ibnu Yaman barangkali satu-satunya lagu thrash dalam bahasa Arab yang dicipta di rantau ini, haha). Barisan anak muda yang bukan calang-calang bukan sahaja dalam permainan muzik, malah di dalam pelajaran mereka. Bayangkan jurutera, akauntan dan peguam sama-sama bersatu di dalam arena muzik thrash yang digilai oleh mat-mat thrasher Australia dan Malaysia, hahaha..

Cukup dengan sejarah. Review album. Mukadimah, trek 1 : Memories, bermula dengan petikan guitar daripada Karl yang sinonim dengan permainan yang melodic. Sebuah lagu thrash yang cukup menarik dan sesuai untuk pembukaan album ini. Diikuti dengan Colour of Truth, lagu yang kelihatan hampir kehilangan solo daripada Karl namun masih lagi mengekalkan ciri-ciri harmonic. Seedling, benar-benar mampu memukau dan menggamit sesiapa sahaja thrasher yang baru mengenali band ini. Selanjutnya, sebuah instrumental, I Dont Belong Here, sebuah solo yang menarik, cuma khabarnya solo dalam lagu ini dimainkan oleh Man Keedal. Obsessed, Misery dan The Other merupakan manifestasi yang memperkukuhkan lagi kenyataan, betapa berbakatnya anak-anak muda ini. Trek akhir, Another You, sehingga kini masih digilai dan menjadi rujukan oleh pemain-pemain gitar amatur.

Tidak keterlaluan sekiranya Cromok diangkat sebagai salah sebuah band yang setanding dengan band-band thrash daripada luar negara. Jika tidak, masakan solo Another You berjaya menarik perhatian pemain gitar daripada Brazil (lihat video di bawah)



Berminat? Hehe. Tentukan sendiri. (Boss)

17 April 2010

Sabar, kesabaran

Sikap penyabar..memang satu sikap yang nipis dalam jasad aku ni.

Dalam banyak benda aku paling tak suka orang yang suka tangguhkan kerja. Yang tangguhkan duit masuk dalam akaun aku. Yang tangguhkan tugasan workgroup dalam kumpulan. Yang tangguhkan..segala macam perkara yang akhirnya menyusahkan aku. Bila ade je yang buat lewat, memang merasa la perkataan-perkataan tajam dari mulut aku.

Sampai satu tahap, aku kena bersemuka dengan pihak atasan disebabkan sikap kurang penyabar ni. Fuh.

Bila dah rasa tua sikit ni, aku rasa dah sampai aku control sifat, err pemarah ni. Memang sampai skang pun aku mengaku, sikap ni ada lagi, tapi aku dah boleh control sikit.

Atas muka bumi ni, bukan semua orang perangai yang sama. Bukan semua orang suka bergegas. Ada yang buat kerja cepat, ada yang buat kerja lambat. Orang yang buat kerja lambat, mungkin kerja dorang lagi teliti, kurang kesalahan, dan nak memastikan kerja berkualiti mestilah memerlukan masa, kan?

Lagipun, boleh ke kita bagi jaminan, tanpa kehadiran orang-orang yang lambat buat kerja ni, kita boleh buat semua kerja sorang diri?

Paling penting sekali, kesabaran sebenarnya tunjang kepada pemikiran waras. Gelojoh, maka pertimbangan akal pun berkurang.

Jadi, cubalah menjadi sorang yang penyabar. (Boss)

15 April 2010

Munafik, opportunist, atau berprinsip

Sekali lagi, seorang ADUN keluar daripada parti yang disertai oleh beliau.

Sumber Sinar Harian,


Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Bakar Arang, Tan Wei Shu meninggalkan PKR hari ini.Beliau sebelum ini merupakan exco kerajaan Kedah sebelum digugurkan dalam rombakan exco pada 10 Mac lalu. Tempatnya diambil alih oleh seorang lagi wakil PKR, ADUN Sidam, Tan Show Kang.

Jadi golongan mana agaknya Encik Tan Wei Shu ni agaknya?


Ada 3 kemungkinan yang aku boleh andaikan:

1. Munafik

Orang yang berpura-pura. Nampak baik di hadapan semua orang, dialah hebat, dialah pejuang sejati. Tapi sebenarnya cuma mendekati orang lain, membuatkan orang percaya pada mereka setakat untuk mengkhianati dorang setelah maksud atau tujuan dorang tercapai.

2. Opportunist

Orang yang mengambil kesempatan. Dorang tak kisah perangai dorang dilihat atau diketahui orang lain, lantak la. Asal ada peluang, gua rembat. PKR bagi peluang gua rembat, PAS bagi peluang gua rembat, USNO bagi peluang gua rembat, UMNO bagi peluang gua rembat jugak.

3. Berprinsip

Orang yang ada prinsip, dan sanggup menggadaikan apa saja bentuk kesenangan asalkan prinsip tak tercemar. Mungkin ada prinsip dalam PKR yang dah bertentangan dengan prinsip beliau sebagai ADUN


Kesimpulannya aku malas nak menghukum di sini, sebab bukan kerja aku nak menghukum orang, tambahan pula aku tak kenal dia, tak tahu sebab kenapa dia keluar dan apa yang nak dibuatnya lepas ni.

Pengkhianat? Pengkhianat ke ADUN ni?

Bergantung kepada siapa yang mengundi beliau. Kalau orang mengundi beliau atas tiket beliau sebagai calon PKR, betul beliau dah mengkhianat pengundi PKR. Kalau pengundi mengundi beliau atas kepercayaan beliau akan menjalankan tugas sebagai ADUN, atas kewibawaan beliau, well, dia tukar parti je. Takde masalah, kan?

Banyak betul ADUN PKR keluar parti tahun ni. Mudahnya menjadi calon agaknya, atau mudah sangat calon dipilih. (Boss)

Pilihan

Kita sentiasa diberi pilihan.

Kerja @ enjoy

Belajar @ relax

Mi goreng @ nasi lemak @ kuih bengkang

Awek cun @ awek pandai @ awek sengal

Belajar medic @ belajar bisnes @ belajar mass com

Univ oversea @ univ tempatan @ univ kang kong (pinjam istilah Hishamuddin Rais)

Macam mana pilihan diberikan kepada kita?

Ada yang berkata, pilihan yang ada bergantung kepada prestasi dan kelebihan kita

Orang hensem = boleh pilih awek cun @ awek pandai @ awek sengal

Student straight A+ SPM: boleh pilih nak belajar medic @ belajar bisnes @ belajar mass com

Orang kaya: boleh pilih nak makan beef steak @ KFC @ nasik kerabu bungkus

Hmm..

Banyak rupanya pilihan. Cuma kadang2 kita cuma bagi ruang kepada diri kita pada satu pilihan je.

Entahla. Aku pun tengah dok fikir jugak lagi pasal benda ni. (Boss)

14 April 2010

bicara filosuf

setanggi tak mengharum
bisa bukan racun
panas bukan api

duri bukan selumbar
keras bukan kerikil
semilir bukan bayu

diam bukan bacul
marah bukan hasad
barah bukan ajal

tangkis tak tertepis
rindu tak berhujung

jasad menanggung nyawa
nyawa menanggung seksa
pelali tak kunjung tiba

hujan bukan banjir
ribut pasti bercerai

welcome to BOSS

Selamat datang.

Anda berada dalam zon minda dan perspektif BOSS.

Perbezaan pendapat amat dialu-alukan.

Terima kasih