10 December 2010

Video kumpulan muzik Black Metal masa awal kemunculan dorang

Istilah Black Metal yang digunakan dalam muzik digunakan untuk merujuk genre muzik yang dimainkan dengan pantas, ketukan dram yang upbeat serta teknik permainan gitar secara "tremolo picking". Vokal penyanyi pulak kebiasaannya dorang akan tuned kepada style vokal jenis "shriek", bermaksud suara yang serak-serak, susah gak nak cerita, kalau nak contoh mudah boleh try dengar lagu Cradle of Filth, cari lagu Her Ghost in Fog (yang part suara bunyi macam setan tu, ha style macam tu la). Lirik-lirik lagu pulak, kebanyakannya berkisar berkenaan pemujaan syaitan, alam mistik, sihir, kekejaman manusia, cerita-cerita seram dan anti agama. Aku dah go through dan dengar bermacam jenis band black metal kat Youtube dan jugak kat files mp3 yang available kat google nih, memang takde pun band black metal yang buat lirik ajak pergi masjid, ajak orang derma kat rumah anak yatim atau marilah bersolat. Hampir semua bercerita pasal keganasan, pasal setan dan segala unsur2 tak baik yang bermacam-macam lah.

 Band black metal Norway, Gorgoroth masa perform kat atas pentas. Ngeri kan?

Sebelum istilah Black Metal ni diguna pakai, industri muzik kat atas muka bumi ni belum lagi menyaksikan kehadiran kumpulan muzik yang ganas gila babi yang cucuk kepala kambing kat atas stage, atau simbah darah kat atas stage. Rasanya time tu muzik punk tu dah abis ganas dah, dan daripada muzik punk tu la berkembang jadi muzik thrash. Muzik thrash ni muzik yang jenis memberontak, bunyi gitar dan dram lebih padu dan laju daripada band2 heavy metal (contoh muzik thrash: rujuk lagu-lagu Metallica dalam album-album mereka sebelum album Load). Genre muzik Black Metal diambil bersempena dengan tajuk album kumpulan Venom yang berjudul Black Metal. Ironinya, Venom bukanlah kumpulan yang memainkan muzik black metal sebenarnya, lebih tepat kalau muzik dorang dikategorikan sebagai thrash atau heavy metal. Tapi disebabkan dah dorang yang start pakai nama tu, jadi peminat muzik Black Metal menganggap dorang sebagai "God of Black Metal" (peh, Tuhan..nanti dorang mati baru tau sape Tuhan yang betul).

Video muzik kumpulan Venom yang jugak kumpulan Black Metal yang pioneer ni ada kat bawah ni. Kalau nak fikir, takdelah ganas pun kan?



Wopps, disclaimer. Bukan nak promote black metal ok, entri ni untuk aku share video klip yang pada aku agak lawak la kalau nak ditakrifkan sebagai video band black metal :D

2 comments:

Dark Half said...

kikiki..video nightmare dari venom memang klakar tahap membawa maut

karl said...

video muzik zaman sekarang - 30 tahun lagi akan digelakkan generasi muda zaman akan dtg