15 December 2010

Skema jawapan bagi pelbagai isu di Malaysia



Harga Petrol Naik
Jawapan: Harga petrol dan diesel lebih murah berbanding Hong Kong, Singapura, Thailand. Subsidi minyak yang dijimatkan akan digunakan untuk memacu perkembangan ekonomi negara.

Harga gula naik
Jawapan: Jumlah penghidap penyakit kencing manis semakin meningkat di negara ini. Amalkan gaya hidup sihat, kurangkan pengambilan gula.

Harga ayam, daging, telur naik ketika musim perayaan
Jawapan: Pihak Kementerian akan memantau harga barangan agar peniaga tidak menaikkan harga sesuka hati

Kadar pertumbuhan ekonomi negara.
Jawapan: Kadar pertumbuhan ekonomi negara dijangka pesat dan mampu mencapai 6% (statement yang sama walaupun satu dunia tengah menderita kegawatan ekonomi)

Tok Guru terima hadiah pakej menunaikan umrah/haji
Jawapan: Itulah rezeki Tok Guru, orang berlumba-lumba nak bersedekah pada Tok Guru, berkat rezeki dari Allah

Kerajaan laksanakan projek Mega
Jawapan: Ini projek yang membazirkan wang negara, wang yang ada sepatutnya diperuntukkan untuk kesejahteraan rakyat. (asal ada buat projek je, membazir..takde point lain ke nak guna?)

Kes buang bayi
Jawapan: Institutsi keluarga khususnya ibu bapa berperanan mendidik anak-anak mereka (kata Menteri), Pihak kerajaan perlu menguatkuasakan hukuman yang lebih tegas kepada pesalah (kata NGO), pendidikan seks perlu diajar disekolah (yang ni tak tau la siapa yang cakap)

Isu rasuah
Jawapan: Pihak SPRM komited dalam membanteras isu rasuah (kemudiannya masuklah dalam surat khabar, Koperal Polis Trafik, Penguatkuasa Majlis Bandaran kena dakwa sebab kes rasuah..Dato', Tan Sri, takde sorang pun kena dakwa)



Isu kemalangan maut membabitkan bas ekspres
Jawapan: Pihak JPJ akan mengambil tindakan terhadap syarikat bas yang terlibat dalam kemalangan maut (kenyataan ni akan diulang ulang dalam seminggu, pastu akan dikeluarkan balik bila terjadi balik kemalangan maut)

Isu Zaid Ibrahim mabuk
Jawapan: Zaid Ibrahim dah banyak berubah lepas pergi umrah (masa dia dalam PKR), Zaid Ibrahim ni mabuk lagi rupanya (lepas dia keluar PKR, kedua-dua statement dikeluarkan oleh orang yang sama)



Isu Helikopter Nuri yang dah outdated
Jawapan: Helikopter Nuri masih boleh berfungsi (memanglah boleh berfungsi, tapi spare part pun kilang pengeluar dah tak produce sampai kena buat sendiri komponen alat ganti, ape cerita?)

Kualiti kereta buatan Malaysia
Jawapan: Kualiti kereta buatan Malaysia setanding dengan kereta buatan import (letih dah aku dengan isu ni, try cari kat Youtube tengok macam mana Top Gear hentam kereta buatan Malaysia)



Semua isu, dah ada default answer. Just paste the template when the issue arise :P

2 comments:

Besi Karat said...

ada lagi kena tambah,

harga rokok naik setiap tahun = nak kurangkan jumlah perokok.LOL!

karl said...

hahaha. tu la pasal. dunhill 20's dulu rm5, sekarang dah rm10. punya la mencekik, dan yang sialnya alasan sama dari dulu sampai sekarang.