20 December 2010

Pilihan yang bukan pilihan

Soalan: Masa kecil dulu, cita-cita nak jadi apa?

Zaman kecik. Waktu tu memang tak berapa jelas lagi pasal cita-cita. Waktu awal kanak-kanak aku banyak dihabiskan kat kampung. Berkawan dengan anak-anak kampung, main polis sentri, main kejar-kejar, main pukul berapa datuk harimau, main lawan pemadam. Heheh. Pernah sekali masa main kejar-kejar aku terjatuh, kepala terkena base tiang net badminton sampai luka. Jarang sangat ke perpustakaan, internet jauh sekali. Saluran media massa yang paling kerap aku tengok tv jela. Bila tengok drama yang expose pasal dunia korporat - lelaki tipikal, pakai kemeja putih, pakai kot hitam, pakai tie, bercakap dengan telefon bimbit besar - membuatkan aku teringin nak jadi ahli korporat. Atau broker saham. Tapi macam mana nak jadi ahli korporat, nak kena ambik kursus ape kat universiti, nak kena belajar subjek apa secara sungguh aku tak tau. Kemudian bila tengok filem Predator dalam slot Action Movie tajaan Perilly's dengan tagline Hitam Itu Menawan - maka terasa nak jadi askar pulak. Mainan Lego yang abah aku beli, selalunya aku buat bentuk rifle, hahaha. Jarang atau tak pernah pun aku guna Lego tu untuk buat/design model bangunan. Tak terlintas langsung dalam kepala otak nak jadi apa, yang aku tau, belajar, belajar, belajar. Sebab kalau tak score dalam kelas, mak marah. Serius aku tension bila mak marah-marah bila aku tak buat kerja sekolah, atau pun bila dia mak nak check kerja sekolah aku. Susah sangat nak percaya kat aku. Tapi aku faham, mak nak aku berjaya, lebih daripada dia sendiri atau abah. Aku anak sulung, so..tempat diletakkan segala harapan. Jadi zaman kanak-kanak, sampai la awal zaman sekolah menengah maka hidup aku takde cita-cita - yang aku tau aku datang sekolah, belajar, buat kerja sekolah, lepas tu antar kat cikgu. Macam robot.

Apa cita-cita masa sekolah menengah?

Peguam. Sebab apa? Aku pun dah tak ingat, rasanya aku pilih random je. Kemudian suatu hari masa aku Form 2 rasanya, cikgu English aku berleter kat budak kelas aku. Kes tak siap kerja sekolah rasanya. Semua kena berdiri. Lepas tu dia tanya soalan, "Sekarang saya nak tanya awak semua apa cita-cita awak, bagi tau je apa2 pun, saya tak nak awak cakap awak takde cita-cita,". Sorang-sorang pun cakap la cita-cita dorang. Sampai kat aku, dalam hati aku, bedal la ape pun, aku cakap la peguam. Dah habis semua cakap, kemudian dia berleter lagi, "Saya bukan tak suka awak nak jadi engineer, nak jadi lawyer, tapi sekarang ni, doktor Melayu kurang.." pastu dia berleter lagi pasal orang Melayu kurang dalam bidang profesional, kurang yang jadi lecturer kat universiti. Kemudian aku terfikir, zaman aku sekolah tu pun dah start bising pasal graduan universiti keluar pastu menganggur. Ramai engineer yang lepas grad, pastu apply KPLI, jadi cikgu. Tapi kalau jadi doktor..kalau jadi doktor, lepas grad, terus ade kerja. Baik aku aim untuk jadi doktor. Lepas tu aku stick dalam kepala otak aku, nak jadi doktor, kena cemerlang. Cemerlang = straight A SPM. Dengan melihatkan keadaan sekeliling zaman persekolahan aku yang dikelilingi mat ganja, samseng taik kucing, geng2 yang hisap rokok, aku rasa cara terbaik untuk capai cita-cita aku ialah dengan berhijrah. Terliur dengan prestasi sekolah2 asrama penuh & MRSM yang selalu jadik top scorer masa result SPM keluar, aku pun apply la masuk asrama penuh. Lepas PMR, result aku 8A, so dapat la offer asrama penuh. Aku teringat lagi, lepas dapat 8A, mak abah happy jugak la (lagi happy berbanding masa aku dapat 5A UPSR), dapat la dalam RM80. Pas dapat duit RM80 tu, aku keluar bandar, pastu terus beli reference book Fizik, Add Math, Kimia ngan Bio. Punya la determined time tu nak belajar rajin2.

Kat asrama penuh, culture shock gak la. Pertama sekali, sebab sekolah tempat aku masuk ni, SBPI (sekolah berasrama penuh integrasi). Jadah apela, selama ni dok dengar nama sekolah menengah sains je, tiba2 lak ada SBPI. Dah ler nama cam bodoh, cikgu2 semua baru, semua noob. Hahaha. Tapi ape2 hal pun, member2 kat situ masa tu semua jenis yang berkeazaman tinggi, semua jenis senyap je time prep, jenis study memanjang.So, nak bandingkan kalau aku duk rumah, kat sekolah asrama memang rajin sikit la. Masa Form 4 memang teruk result aku. Susah betul nak skor subjek Add Math. Tahap kepayahan Add Math masa tu, kepala otak aku susah nak adapt. Sampai la satu hari, aku tekad bertapa betul-betul buat semua exercise dalam buku latihan Add Math aku, masa final exam form 4 meningkat la sikit. Pastu masa form 5, dah nampak progress, lepas latihan, buat lagi latihan.

Lama kelamaan, bila dah belajar dalam aliran sains hayat ni, aku rasa subjek Bio macam tak berapa ngam pulak dengan aku. Aku jadi lagi minat dengan Fizik & Add Math la pulak. Tapi sebab mak abah nak letak harapan, nak aku jadi doktor, aku gagahkan jugak la. Cita-cita doktor tu, bukan la satu cita-cita yang aku betul2 nak sebab minat. Lebih kepada sebab senang nak dapat kerja, tu je. Tapi tiba2 rasa memberontak pulak, rasa cam taknak la pulak jadi doktor, nak jadi engineer. Hahaha. Krisis betul. Masa berlalu, sampai la SPM. Bab cita-cita pun stop sekejap.

Kemudian lepas SPM, result keluar. Aku tak dapat straight A. Sangkut satu subjek, English aku dapat 4B. Bio dapat 2A, EST pun 2A. Sebenarnya aku berharap subjek Bio tu yang dapat B, kalau Bio dapat B ade point nak apply masuk Universiti Teknologi Petronas. Hahaha. Tapi disebabkan Bio masih lagi dapat A, biar 2A jek, aku gagah jugak lagi untuk sambung study kat Matrik Pahang, ambik Sains Hayat.

Pilihan yang bukan pilihan

Dipendekkan cerita, result matrik aku tak cukup cun. Aku tak skor 4 plate, just 3.83. Mak abah aku masih insists aku pilih jurusan perubatan masa isi borang UPU. Tapi sebab aku rasa takut nanti kena lelong, dan tak nak ambik risiko, aku terpaksa pilih jurusan lain yang aku rasa sesuai dengan pointer aku. Pilihan pertama Farmasi UKM, kedua Farmasi UiTM, ketiga Optometri UKM, keempat Optometri UiTM. Kelima, keenam dah melalut, kejururawatan rasanya, hahahaha. Bangang betul. Tapi kursus yang aku apply semua yang aku rasa dan yang aku tau takde masalah nak dapat kerja. Last-last, dapat pilihan kedua. Bila masuk universiti, baru tau ramai je kawan2 yang pointer sama, dan ada yang dapat rendah sikit dari aku yang dapat kursus Medic, Dentistry. Rasa fuck up la jugak masa tu. Mak la yang nampak frust sikit masa tu, Abah pulak, aku tau frust jugak tapi dia still cakap, " at least kurang sikit risiko kat tempat kerja, tak payah handle jarum, tak bersentuh dengan darah pesakit ". Kata-kata Abah la yang betul2 bagi semangat kat aku untuk pursue study. Aku pun start berjanji kat diri aku, ok la, aku tak mungkin jadi medical doctor atau specialist dah pasni, tapi aku akan pastikan title Dr tu ada jugak. Aku ingat lagi janji tu (kalau tak ingat, takkan la aku tulis pulak kan, hahaha)

Sebenarnya, kalau nak difikir pasal menyesal, takde pun. Sebab niat aku awal2 lagi nak jadi doktor tu sebab nak senang dapat kerja - grad2 terus dapat kerja. Kalau nak ikut,kursus yang aku belajar masa kat universiti - Farmasi ni pun sama jugak, dalam 3 bulan lepas keluar result aku dah start kerja. Nak diceritakan, semua geng batch aku yang lulus dan dapat grad - semua diserap masuk kerja gov. Tak kira la berapa pun pointer atau cgpa dorang. Begitu jugak dengan doktor dan doktor gigi, lagi la best - dorang punya ijazah mana ada kelas pertama, kelas kedua atas, kedua rendah - dorang punya exam lulus gagal je. Takde pointer pun. Bukanlah pilihan yang teruk sangat, dan kalau aku study medic memang sekarang ni aku tak habis belajar lagi. Cuma sekarang aku dah mula rasa - bila kita kerja sebab semata-mata nak ada kerja je, tahap motivasi kat tempat kerja tu, agak lain sikit la. Aku kat tempat kerja, haha tak adil la kalau kata aku malas, aku buat kerja weh. Tapi bukanlah sampai ke tahap kerja gila babi sanggup balik sampai pukul 6-7 petang pasal kerja, selalunya aku punch card memang tepat pukul 5, kah kah kah. 

Kalaulah pilihan yang menyelesakan betul2 ada - maksudnya, tak payah nak fikir pasal, adeh dah grad, susah la pulak nak cari kerja - mungkin aku tak ambik farmasi ni. Mungkin aku terus stick dengan cita-cita nak jadi peguam. Mungkin aku akan pilih nak jadi engineer. Atau mungkin aku pilih akauntan, takpun mungkin apa2 jela. Haha. Tapi sekali lagi, limitation yang menyebabkan aku cita-cita doktor, dan end up jadi pharmacist ialah sebab faktor tahap mudah atau susah nak dapat kerja pas grad. Serius. Kat Malaysia sekarang berapa ramai graduan akauntan, engineer, lawyer dalam setahun. Dah grad ramai-ramai, yang terbaik ajela yang senang dapat kerja. Kalau jadi yang terbaik, tapi macam mana kalau tak tergolong dalam top scorer, bukan yang dapat 1st class honour? Company mesti nak pilih top of the cream punya. Ramai orang condemn, student2 yang top scorer balik2 nak jadi doktor - tapi malangnya selain daripada kursus tu, kursus ape lagi yang ada bright future, in terms of job vacancy? Tapi sebab itu je pilihan yang secure, kursus atau bidang tu tetap jadi pilihan walaupun mungkin bukan pilihan yang sebenar.

Apa plan aku? Kalau dulu aku pernah ada cita-cita nak jadi doktor, tapi cita-cita tu tak la ikhlas, so takde regret la terlepas pun. Sekarang bila dah kerja, aku dah ada cita-cita lain pulak, hahaha. Lagi pun, janji tetap jani kan? :)

Merenung jauh masa depan. Gambar ni bukan aku punya, dicilok dari blog mamat ni :P


Macam diari dah blog ni. Lantak ler.

7 comments:

diyah_Noh said...

huhu..suka post ni ^^gd luck naim..oldebes dalam idup ko =)

karl said...

takde idea naoh, maka berceritalah aku pasal hikayat hidup aku, hahaha. thanks :)

DrNotts said...

karl, teruskan cita-cita untuk bergelar dr. dah apply masters? buatlah perancangan, sebelum umur 30, harus dapat title dr tu. barulah semangat nak belajar tu membakar! auntie sokong dari jauh ni!

karl said...

terima kasih auntie :)

aliaaroslan said...

ok, jom datang sini amek nak dapatkan Dr tu..

karl said...

Insha Allah kak Alia, kalau ada rezeki :)

miss nina said...

cerita yang panjang tapi menarik.
no pain no gain. gambate!!