12 December 2010

Bila lirik lagu kena sensor...

Maka terhasillah lagu macam kat bawah ni..



Hahaha

Penyanyi kat atas ialah Eduard Khil, dan lagu tersebut dirakamkan pada tahun 1966 di USSR aka Kesatuan Soviet. Tajuk sebenar lagu kat atas ialah I Am Glad, Cause I'm Finally Returning Back Home (Я очень рад, ведь я, наконец, возвращаюсь домой).

Lagu kat atas sebenarnya ditulis berserta lirik. Tapi yang korang tengok kat dalam video tu, Eduard tu buat bunyi je kan, takde satu habuk perkataan pun keluar. Jadi ceritanya macam ni. Pihak censorhip Kesatuan Soviet pada masa tu tak bersetuju dengan sebahagian lirik lagu tu. Berikut merupakan petikan lirik lagu tu.

I'm riding the prairie on my stallion, a mustang as such, and my sweetheart Mary now knits a stocking for me, a thousand miles away from here.

Lirik tu berkisarkan tentang seorang cowboy naik kuda balik ke kampung halaman dia. Tapi masalahnya, perkataan-perkataan dalam lirik lagu tu tak bersesuaian dengan doktrin pemerintahan Soviet Union pada masa tu. Perkataan "cowboy" akan membuatkan pendengar terbayangkan salun rambut dan permainan poker (perniagaan diharamkan di Soviet Union). Perkataan "farm" dalam lirik lagu tu pulak jadi kontroversi sebab kat Soviet Union, tak wujud ladang penternakan milik persendirian, semua industri kat Soviet Union merupakan hak milik kerajaan. Hahaha. Pihak berkuasa meminta supaya lirik lagu tersebut diubah keseluruhannya, tapi nak tulis balik lirik lagu memang payah la, satu kerja pulak nak cari idea untuk dapatkan lirik yang sesuai dan menepati kehendak pihak berkuasa tu. Nak pulak, ramai penyanyi lain berebut nak menyanyikan lagu tu jadi sebagai langkah penyelesaian, Eduard memilih untuk menyanyikan lagu tersebut secara buat bunyi & nada jela, tanpa lirik atau perkataan. Cuma mungkin tak nak bagi orang bosan sangat, dia takde la buat bunyi "la la la" memanjang, dia buat la beberapa bunyi sepanjang lagu tu. 

Ok tak Eduard buat macam ni? Aku rasa ok la, lagi pun secara halus tindakan ni sebenarnya menganjing geng2 authority Soviet masa tu, haha. Kalau nak pikir balik, zaman Radio RTM berkuasa dulu (masa dorang takde saingan, takde radio swasta) lagi la teruk lagu kat Malaysia, langsung kena ban terus. Contohnya, lagu Selimut Putih - Orkes El Suraya (lagu nasyid pun kena ban, gilo betul), Kita Insan Biasa - Ramli Sarip & Khatijah Ibrahim, Penunggu - Sweet Charity, Kau Bukan Brader - Wings dan banyak lagi la. Nape la takde artis Malaysia yang terfikir nak buat macam ni, hahaha

No comments: