19 December 2010

Asal usul perkataan "scapegoat" aka kambing hitam

Scapegoat, atau pun dalam bahasa Melayu istilah sinonimnya kambing hitam merujuk kepada orang yang dipersalahkan atau menangung beban kesalahan yang dilakukan oleh orang lain. Sebagai contoh, katakan bekalan ubat tak cukup kat hospital, patient patutnya dapat bekalan ubat selama 5 bulan tapi cuma dapat bagi supply sebulan je, maka pegawai farmasi la yang jadi scapegoat, yang kena marah dengan patient padahal bajet pembelian ubat dan bekalan ubat kat hospital memang terhad, kadang2 jumlah pesakit meningkat mendadak. Macam tu la lebih kurang. Ataupun macam dalam video Namewee, TNB kena carut pasal breakdown dalam bekalan elektrik padahal benda tu terjadi di luar jangkaan. 

Daripada mana asal usul scapegoat ni? Maka kita kena traceback Kitab Taurah versi moden iaitu Leviticus. Buat pengetahuan korang, ini bukan versi asal kitab Taurah, yang kitab asal Allah dah angkat ke langit dah. Yang ni versi tulisan orang Yahudi pun sendiri. Jadi ini versi kepercayaan dorang, so tahap kesahihan cerita ni memang susah nak ditentukan oleh orang Islam jadi tolong anggap ni sebagai cerita je. Menurut Kitab Leviticus, Aaron (atau kalau mengikut sejarah Islam, Nabi Harun A.S.) kematian kedua-dua anak beliau sebab dorang ada langgar peraturan dan hukum Tuhan. Jadi Tuhan kemudian memerintahkan Aaron ni supaya mengorbankan seekor lembu dan dua ekor kambing untuk menyucikan dosa dia dan keluarga dia. Kita terus pergi kepada cerita kambing dua ekor tu. Salah seekor kambing tu dipersembahkan kepada Tuhan dan diletakkan ke pintu masuk Tabernacle, tempat suci untuk membuat persembahan kepada Tuhan manakala seekor lagi kambing bertindak sebagai penanggung segala dosa-dosa Aaron, keluarga dan pengikutnya, akan dilepaskan ke habitat liar.So di sini la bermulanya istilah scapegoat - merujuk kepada kambing tu yang dilepaskan sebagai penanggung dosa-dosa orang lain.

Dalam amalan sihir dan ajaran Satanism pulak, ada satu figure yang digelar Baphomet, gambar kat bawah ni.
Agak-agak ada kaitan tak antara Baphomet ni dengan scapegoat? Itu aku pun tak sure, malas nak cari lagi, heheh.

2 comments:

red said...

Cerite menarik... huhuhu

karl said...

kita belajar dari sejarah