12 November 2010

Gelojoh

Aku teringat lagi rancangan realiti, The Apprentice yang ditaja oleh Donald Trump. Salah seorang calon yang jadi pengurus kumpulan yang menang pada minggu sebelumnya, bertindak mengetepikan pengecualian yang diberikan oleh Donald Trump dan memilih untuk bersama-sama ahli kumpulan yang lain menghadap Donald Trump dan 2 orang lagi tu tah sape nama tah aku dah lupa, semasa kumpulan tu kalah pada minggu yang berikutnya. Akibatnya, dia pulak yang kena pecat. Sebabnya, Donald Trump beritahu, calon tu buat keputusan yang gelojoh - dah elok2 dapat exemption, boleh pulak nak join member lain menghadap lembaga pengarah. Menurut Trump lagi, teramatlah bahaya kalau individu macam tu memimpin sebuah organisasi yang besar, organisasi tu boleh hancur disebabkan orang2 yang gopoh membuat keputusan.

Apasal aku tulis pasal benda ni, pasal gopoh? Sebab aku selalu sangat nampak dan berdepan dengan orang yang macam ni (sebenarnya, aku sendiri pun kadang2 gitu gak, shame on me =.='). Contohnya, bila tengok tajuk berita pasal kemalangan kat online news, dan2 tu jugak tulis komen, Al Fatihah, semoga Allah merahmati roh Allahyarham, takde pun nak baca full artikel dulu, pastu tengok2, laa, Hindu rupanya mangsa accident tu. Bila kerajaan cadang je projek itu ini, terus bangkang, membazir..takde la nak dengar dulu outline & briefing pihak yang berkenaan pasal rancangan tu. Dapat je SMS yang dari tah nombor mana, tak kenal pun,tulis mesej Melayu gaduh dengan Cina, Melayu ramai mati - terus tiba-tiba meluap-luap darah nak menetak semua orang Cina, silap-silap Melayu hak yang kulit cerah sikit pun kena ligan sekali, pasal nampak muka macam Cina. Bila dengar orang cakap, woo ini gelang magnet boleh sembuh penyakit, terus beli, takde la nak selidik2 dulu betul ke tak. Orang bagi kad gores menang, pastu suruh bayar duit dulu baru tuntut hadiah, lurus je ikut cakap malaun penipu tu. Apa lagi, ha korang cari la sendiri memang banyak contoh kat sekeliling kita.

Apa masalahnya dengan sikap gelojoh ni? Banyak masalahnya - membahayakan diri, membuatkan orang buat keputusan yang tak sepatutnya, memudahkan diri ditipu. Tak elok la, memang serius banyak akibat tak baik daripada sikap gelojoh ni.

Jadi, perkara penting sekali dalam buat apa-apa perkara, terutamanya dalam buat keputusan ialah - kena tenang. Kemudian jangan jump into the conclusion sekadar berdasarkan pandangan pertama, sebab kemungkinan besar memang kita akan tertipu kalau setakat pandang sekali. Selidik dulu betul ke tak sesuatu perkara sebelum buat keputusan untuk percaya atau tak. Sikap gopoh ni, bila dah terbiasa, maka dalam perkara-perkara lain pun kita akan gopoh jugak. Sebab tu dalam masyarakat Melayu pun ada sebut, biar lambat asal selamat. Kalau cepat dan selamat tu tentulah lagi baik, tapi lebih baik ambil masa sikit untuk faham sesuatu, untuk kaji sesuatu sebelum kita buat apa-apa tindakan.


2 comments:

nottingham said...

ni baca dengan penuh semangat hingga habis. kedu kejap sebab muka memang macam cina, so kena hati-hati ni. hehehhe. saya setuju, semua kalut sebenarnya. mungkin part of it, terlalu caring sangat terus gelabah.


saya first ke ni!!!

karl said...

yup, u're the first. thanks for the visit :)