16 October 2010

Model baru Proton Inspira

Proton dah keluarkan model baru untuk gantikan model Proton Waja, kalau berdasarkan Berita Harian model baru ni, Proton Inspira akan dilancarkan bulan November ni.

 Gambar daripada Berita Harian Online

Model baru ni dengar ceritanya akan muncul dalam versi enjin 1.8 dan 2.0. Harga pulak kalau model yang paling murah dalam lingkungan RM 79 888 seunit.

Sebelum aku habis belajar, time sem 8 hari tu pun dah ada blog yang publish gambar Proton Inspira ni. Gambar time tu menunjukkan design yang boleh dikatakan 90% menyerupai Mitsubishi Lancer model baru yang tak part belakang tak cantik langsung pun. Aku tak sure la pulak kot2 design engineer Proton dah modify design yang nak dijual ni nanti.

Model Proton, walau camne suck pun memang akan dapat dijual nanti. Cuma yang pasti Proton Inspira ni tetap akan dibandingkan dengan model sedan buatan negara lain, yang aku nampak paling jelas sekarang Toyota Vios dan Honda City. Proton Inspira sepatutnya mampu untuk offer sesuatu yang boleh dijadikan competitive advantage berbanding model2 buatan luar, baru orang tertarik nak beli. Sekarang ni model ni belum lagi dapat respon daripada pengguna, so tak adil kalau nak judge sekarang. Model enjin yang ditawarkan ialah 1.8L dan 2.0 L, kalau secara logik memang parak la minyak, kecuali la kalau Proton dah adapt teknologi yang fuel saving untuk Proton Inspira nih. Dalam keadaan ekonomi yang tak menentu dan harga bahan api yang terdedah pada kenaikan, perkara ni tetap jadi concern di kalangan pengguna. Dan harap2 pas ni Proton Inspira dapat cover balik insiden2 yang memalukan yang pernah terjadi kat model2 sebelum ni e.g power window yang kantoi, electronic system yang fuck up sampai kereta boleh terbakar sendiri, hahaha.

No comments: