01 September 2010

Warga Nigeria

Hishamuddin Rais dalam blog beliau menulis, orang Nigeria tak patut dibenarkan masuk ke Malaysia. Mereka pembawa masalah.

 Kat bawah ni copy-paste daripada blog beliau

PENGUSAHA BLACK MONEY DI TANGKAP DI THAILAND




SINDIKET BLACK MONEY TUMPAS – berita hairan

100,000 keping kertas bercetak AS$1 ditemui di rumah tiga pelajar Nigeria

KAJANG: Polis berjaya menumpaskan sindiket 'black money', berikutan penahanan tiga pelajar kolej swasta dari Nigeria dalam satu serbuan di sebuah rumah teres dua tingkat di Bandar Sungai Long di sini, Khamis lalu.

Dalam serbuan jam 10 malam itu, kira-kira 100,000 keping kertas bercetak AS$1 dengan nilai pasaran tempatan RM342,000 ditemui disembunyikan dalam dua beg pakaian, selain pelbagai peralatan membuat wang palsu.

Antaranya mesin pengimbas, set komputer dan botol plastik mengandungi bahan kimia di salah sebuah bilik di rumah itu yang dipercayai disewa tiga pelajar asing terbabit.

Ketua Polis Daerah, Asisten Komisioner Sakaruddin Che Mood, berkata siasatan mendapati wang palsu itu dipercayai bukan untuk diedarkan kepada pelanggan seperti kebiasaannya, sebaliknya digunakan untuk memperdayakan mangsa mereka


RAMPASAN GANJA DALAM BAS EXPRESS -berita hairan

GEORGETOWN: Polis menahan seorang warga Nigeria dan merampas ganja bernilai RM100,000 dalam sebuah bas ekspres yang dalam perjalanan dari Alor Setar, Kedah ke Johor Bahru, di Plaza Tol Sungai Dua, Butterworth, kelmarin.

Dalam pemeriksaan jam 10.45 malam itu, polis menemui 29 ketulan ganja mampat dalam dua beg pakaian lelaki terbabit.

nota:
sebelum terlambat perlu di hentikan warga nigeria
dari datang ke malaysia
. di eropah warga nigeria telah
lama di larang. ini bukan rasisma. ini untuk menjaga
agar warga negara kita hidup aman damai. kebanyakan
warga nigeria ini adalah pembawa masaalah. jangan tak
ada beban cari beban. kita sudah cukup dengan masaalah
kita sendiri. kita telah cukup dengan masaalah sosial kita
sendiri. jangan dis susahkan dengan warga afrika. bila mereka
bertapak mereka akan menjaga pelacur, dadah dan
penipuan. ini bukan pilihan mereka tetapi
hakikatnya ini sahajalah peluang untuk mereka mencari makan.
di bangkok mereka telah mula bertapak. di tokyo pun mereka
ada membuat kerja kerja gelap.

rasisma terhadap orang hitam tidak ada dalam budaya melayu.
ini kerana orang hitam tidak ada diwilayah kita. seperti orang melayu
tidak memiliki sifat prasangka terhadap orang papua. ini kerana
warga papua tidak ada di negara kita. bila orang hitam ini mula sampai
mereka membawa masaalah – maka timbulkan apa yang di katkan rasisma
terhadap orang hitam.

jangan risau – seluruh dunia tahu perangai orang nigeria. malah di afrika
sendiri orang nigeria disisih.


nota:
pengusaha kolej tempatan ini
akidah mereka ialah mencari duit
kalau pada bulan pertama orang itam
ini telah membayar yuran sekolah
maka mereka senang hati - kaum pemodal
ini tidak ada semangat cintakan masyarakat
jauh sekali bangsa dan negara.

untuk mereka yang penting duit dan untung.

inilah yang dilakukan oleh british apabila mereka
membawa buruh china dan india ke tanah melayu
lihat hingga hari ini masaalah belum selesai. british ingin
buruh china dan india bekerja agar mereka dapat untung.
ini samalah macam membawa pekerja haram untuk daapt untuk.
british tidak memikirkan jangka panjang tanah melayu ini.

lima puluh atau seratus tahun dari hari ini
lekit masaalh ini akan di bayar oleh anak cucu
cicit kita. jadi - kita wajib belajar dari sejarah ini.


Aku tiba-tiba teringat pasal salah seorang lecturer yang pernah mengajar aku kat UiTM, Mr. Umelo Aloysius Iguegbe. Kat bawah ni pulak profile dia.
  • PhD (Vascular Pharmacology) (writing stage), University Malaya, Kuala Lumpur, Malaysia.
  • M.Sc in Pharmacology (Pesticide Toxicology), University Malaya, Kuala Lumpur, Malaysia.
  • B. Sc  (Hons) in Biochemistry. Edo State University of Nigeria.
Ish ish..

Betul la ape yang lecturer aku pernah cakap dulu (bukan Mr Umelo), manusia memang sentiasa racist. Takde ape yang pelik pasal benda ni.

No comments: