26 September 2010

Gerakan Freemason - limited overview

Freemason , fahaman freethinker. Baiklah, aku nak kongsi pengetahuan aku la pasal Freemason ni. Aku tak mengaji abis lagi pasal benda ni tapi tau la gak sikit2. Mungkin pengetahuan korang yang sedia ada bercanggah dengan apa yang aku tulis, so i'm really welcoming ur opinion & knowledge sharing.

Isu Freemason di Malaysia ni bukanlah perkara baru, dan entiti Freemason jugak wujud di Malaysia dalam bentuk entiti seperti Rotary Club dan Lion Club. Semasa tahun 1970-an, pertanyaan pernah dibangkitkan oleh seorang ahli parlimen PAS berkenaan kewujudan pergerakan ni di Malaysia dan adakah kerajaan berhasrat nak mengharamkan Freemason, dan kemudian jawapan yang diberikan - Freemason memang wujud dan setakat pada waktu tersebut kerajaan tak berhasrat nak mengharamkan pergerakan tersebut walaupun fahaman Freemason bertentangan dengan Islam.

Kemudian, wujud pulak dakwaan Juara Lagu dan iklan raya TV3 ada unsur Freemason. Malah berlambak blog dan buku yang ditulis yang mengaitkan  dan memberikan fahaman yang macam ni - Freemason menyebarkan dakyah mereka melalui unsur/simbol yang tersembunyi, sampailah seorang blogger counter-act dengan menyamakan lemang, ketupat dan bulan bintang dalam Islam sebagai unsur-unsur Freemason gak. Hahaha

Freemason ni satu ancaman ke? Atau sekadar pertubuhan yang wujud sekadar untuk memenuhi hasrat untuk mewujudkan persaudaraan antara ahli dorang? Untuk menjawab soalan ni kita kena faham dulu susur galur kewujudan Freemason ni macam mana.

Benda ni start masa zaman Perang Salib dulu. Orang Kristian yang berperang lawan orang Islam,yang tawan Baitul Muqaddis digelar sebagai Crusader. Kemudian dalam ramai2 Crusader tu, ada satu group yang digelar sebagai Knight of Templar. Knight of Templar ni kalau tak silap aku dorang ada buat carigali (excavation) kat Baitul Muqaddis, cari Temple of Solomon (Haikal Nabi Sulaiman). Ape kebenda Temple of Solomon ni? Ada orang cakap tempat tu istana tinggalan Nabi Sulaiman, tapi aku pun tak tau gak, maybe sape2 boleh tolong jelaskan dengan lebih baik.

Setelah dorang jumpa Temple of Solomon tu, pendirian Knight of Templar berkenaan agama dah berubah terus, daripada percaya kepada agama Kristian terus jadi freethinker. Maybe ada sesuatu yang dorang jumpa kat Temple of Solomon tu yang menyebabkan dorang jadi camtu (ada yang kaitkan penemuan dorang dengan tinggalan ilmu2 sihir zaman Firaun kat temple tu yang menyebabkan perubahan pemikiran dorang). Bila Gereja Katholik tau yang depa ni dah tak pegang teguh pada Kristian, habis semua kena tangkap, seksa, bunuh. Dalam masa yang sama, ada pendapat yang mengatakan pihak Gereja bersekongkol dengan Raja Philip (Raja Perancis) pada zaman tu untuk membolot kekayaan geng2 Knight of Templar nih. Ada yang terlepas lalu lari pergi ke tempat yang boleh dorang sembunyikan diri, secara spesifik kat Scotland (Grand Lodge Freemason kat Scotland merupakan yang tertua di dunia). Grand Lodge ni, macam port lepak la..kalau budak Melayu KL suka lepak kat mid valley, kat Bintang Walk, geng Freemason ni lepak kat Grand Lodge. Geng2 Freemason ni mendapatkan perlindungan daripada pemerintah Scotland pada masa tu, menyelinap ke dalam persatuan tukang ukir batu kat situ dan lama kelamaan, dorang menjadikan persatuan tukang ukir batu tu sebagai Grand Lodges (perhatikan kat lambang Freemason, kan ada compass - salah satu alat yang digunakan oleh tukang ukir).

Jadi Freemason ni, kalau melalui setakat yg aku tau & baca la, dorang berpegang (ataupun mewujudkan, aku tak pasti yang mana satu) kepada idea humanisme & materialisme. Aku tak sempat nak kaji habis pasal humanisme & materialisme, ada terbaca gak sikit tapi tak khatam, so korang boleh explore la apa falsafah sebenar humanisme & materialisme ni, tapi secara ringkasnya berdasarkan falsafah ni, Tuhan tak wujud bagi dorang. Dan daripada humanisme & materialisme ni kemudian bercabang dan berkembang pulak kepada beratus aliran pemikiran yang lain seperti socialisme, communisme (komunis) malah dalam bidang sains (eg Evolution Theory oleh Charles Darwin). Kesemua aliran pemikiran ni semuanya menolak kewujudan Tuhan. Tapi kalau korang jadi ahli Freemason, antara syaratnya korang kena percaya kepada kewujudan Supreme Being. Jadi benda apa Supreme Being ni masih kontroversi, sebab ahli Freemason sendiri (yg baru join) dibenarkan untuk speculate apa benda Supreme Being ni - mungkin Tuhan, dan ada pengkaji/pengcopy-paste cerita Freemason yang mendakwa Supreme Being ni ialah Iblis. 


 Logo Freemason

Kenapa Freemason berusaha keras nak menyebarkan fahaman anti-ketuhanan dorang melalui falsafah dan teori sains? Aku pun tak dapat nak bagi jawapan yang tepat, tapi for sure yang paling jelas sebab dorang nak semua orang jadi atheis lah, atau pun paling tidak jadi sekular (agama terasing daripada kehidupan). Apa untungnya dorang buat camni? Baiklah aku ada teori, tapi tak perlu ikut/percaya teori aku ni sebab aku fikir berdasarkan logik dan pendapat aku. Bila semua orang tak percaya pada Tuhan, manusia akan hilang panduan dan akan mencari Tuhan, kan? Sebab memang fitrah manusia yang percaya kepada kewujudan kuasa ghaib yang lebih berkuasa daripada dorang. Bila manusia dah tak percaya kepada kewujudan yang sebenar, kemudian geng2 Freemason ni la yang akan bertindak sebagai Tuhan kepada manusia/atau mewujudkan Tuhan baru kepada manusia untuk disembah - dorang jadikan kuasa, harta, pangkat sebagai "Tuhan" sembahan yang baru untuk manusia. Bayangkan semua orang sembah kau jadi Tuhan, kau boleh la nak manipulate dorang, nak buat apa je untuk kepentingan/serakah nafsu ko. Ha itu la pendapat aku. Tapi mungkin betul dan mungkin salah, aku tak mintak korang percaya, aku nak bagitau je.

Walau macam mana pun, usaha ke arah mewujudkan masyarakat dunia yang atheis atau sekular ni ada jugak kepincangannya. Teori Evolusi sebagai contoh, yang menyatakan manusia berevolusi daripada beruk, dah pun dapat disangkal oleh dunia sains sendiri (e.g dalam bidang geologi, ada kajian berkenaan kewujudan bakteria pada zaman Pre Cambrian & Cambrian. Zaman Pre Cambrian dan Cambrian mempunyai spesis bakteria yang tersendiri, jadi geologist boleh predict batuan yang terbentuk tu merupakan lapisan pada zaman yang mana satu. Yang anehnya, bakteria yang wujud pada zaman Pre Cambrian dan Cambrian ni memang berbeza terus, takde langsung ciri-ciri evolusi pada zaman yang terdahulu sedangkan kalau mengikut Teori Evolusi, sepatutnya mesti ada persamaan antara bakteria yang wujud di pada zaman yang bersebelahan je ni. Jadi secara mudahnya, makhluk2 atas muka bumi ni tak berevolusi sebaliknya diciptakan secara berasingan).

Firman Allah
"Sesungguhnya orang kafir itu merencanakan tipu daya yang jahat dengan sebenar-benarnya. Dan Aku pun membuat perancangan pula dengan sebenar-benarnya. Maka berilah tangguh orang-orang kafir itu, iaitu berilah tangguh kepada mereka barang sebentar" (At-Thaariq, 86:15-17)

Dalam salah sebuah sumber buku yang aku baca - Global Freemasonry tulisan Harun Yahya, seorang penulis daripada Turki, menyatakan tak sepatutnya kesemua pengikut Freemason dipersalahkan atas kegiatan-kegiatan anti-agama oleh Freemason, seperti juga tak sepatutnya semua orang Yahudi dimusuhi sedangkan cuma sebahagian yang menggerakkan fahaman Zionis. Bagi aku pulak, memang dah jadi tanggungjawab setiap umat Islam untuk berdakwah macam yang dah dipesan oleh ustaz yang mengajar aku masa kat sekolah dulu, jadi sebenarnya cara nak berdepan dengan fahaman2 palsu oleh Freemason ni ialah melalui jalan dakwah la. Tak perlu la kaji dan kaitkan segala  jenis simbol dengan gerakan Freemason. Betul la memang tak dinafikan ada jugak usaha macam mind-control, subliminal messaging yang dijalankan malah dilakukan eksperimen untuk digunakan bagi menyebarkan fahaman tertentu, tapi rasanya perkara yang lebih penting yang perlu diutamakan oleh umat Islam ialah dakwah tu sendiri. 

Anyway, kalau ada sape2 nak add on/perbetulkan fakta yg aku tulis, dipersilakan. Sebab setakat ni itulah kefahaman aku pasal Freemason nih. Dorang tak menyebarkan fahaman melalui simbol, sebaliknya melalui aliran fahaman yang jadi falsafah dan ikutan orang.

p/s Aku ni bukan la orang baik, kadang2 macam setan gak. Tapi percaya la aku cuba sedaya upaya nak jadi orang baik. 

Malas nak letak link, internet jam. Kalau nak check kesahihan tulisan aku ni, sila gunakan Mozilla Firefox untuk websurfing, highlight frasa/ayat yang nak ditentukan kesahihan dan tekan right-click,pastu pilih search at Google.

No comments: