19 September 2010

Dari Raub ke Sibu



 Kat sana kalau berkawan, jangan sampai pergi ke rumah kawan tu sorang-sorang.

Kat tempat orang bahasa, mulut kena jaga.


Kalau nak pergi mana-mana majlis, pergi dengan kawan, jangan pergi sorang2.


Tak payah kerja elok2 sangat, kalau buat elok2 kena stay kat sana.


Pasni sangkut dengan orang sana la ye!

Kat atas ni antara benda2 yang keluar daripada mulut old-timer di kalangan sedara-mara bila aku cakap first station aku kat Sibu. Macam-macam lah yang dorang cakap, termasuk la salah sorang sepupu yang menerima laknat aku dalam blog ni (well yes, i've become emotional during that time, kalau kau tak buat mak aku risau mungkin aku tak tulis macam tu, what can i say is you deserve to be curse lol)

 Emosi yang tak stabil ditambah dengan bitching menghasilkan complex maniac disorder okeh

Kisah yang diringkaskan seringkas mungkin.

13 September aka Raya ke-4

Bertolak ke Putrajaya, tidur kat rumah Abang Zimi & Kak Lia (Kak Lia sepupu aku) di Putrajaya. Tiga kereta, family aku (3 orang adik laki bujang aku stay kat rumah, malas nak ikut), Mak Teh, Mak Andak, Mak Uda, Aton (sepupu), family Mak Itam (minus sepupu2 perempuan aku). Sempat berjalan ke Alamanda, beli barang2 sikit. Malam tu buat online check-in, tidur lebih kurang pukul 12 kot.


14 September aka Raya ke-5

Bertolak ke LCCT, pukul 5:30 pagi. Sampai sana dalam pukul 6:15 pagi. Scan beg, bawak ke check-in luggage (shit, i thought my bag was too heavy, 10 kg je rupanya! Burn 10 kg lagi - max weight is 20 kg). Jumpa dengan Fikri & ayah dia, bergambar dengan keluarga, salam-salam, dengar pesanan + nasihat sebelum naik flight, kemudian pergi ke departure gate no 14. Seat aku 8A (dekat tingkap), tapi Fikri pulak duduk situ (dia seat 8B), malas nak bising, duk jela kat situ, lagi pun 1st time aku naik flight jadi tak kisah sangat. Tu la first time naik flight, jadi lihatlah kalian betapa perapnya aku, anak teruna yang tak pernah naik flight. Sampai kat Kuching pukul 10 pagi, jumpa Shah & Shukor kat tempat teksi, kemudian ambik teksi direct ke JKN Sarawak.

Cerita kat JKN agak panjang. Baiklah, urusan kat JKN settle hari tu jugak, tapi disebabkan masa taklimat kesemua bakal PRP (provisional registered pharmacist - ahli farmasi berdaftar bersyarat, kat Malaysia fresh grad farmasi kena buat latihan siswazah selama setahun, then baru layak to be entitle as ahli farmasi berdaftar penuh) yang datang hari tu - Aku, Fikri, Shukor, Khir, Shah, Firun, Solleh, Imah, Fatimah Fadzil, Azeila, Priscilla (lupa lak cara eja nama minah ni) berlangsung pada waktu petang, maka aku yang kena hantar ke Sibu bersama Khir dan Fikri ni, dan jugak Shah dan Shukor yang dihantar ke Miri kena tunggu sampai hari esoknya sebelum dapatkan waran tiket untuk ke tempat masing2. Terima kasih banyak kepada Mr Patrick, Mr Joseph, Mr akulupanamadia, dan semua staff kat situ, serius memang dorang sangat2 helpful.

Masa tengah hari, aku, Fikri, Shukor & Shah (Khir pun sampai awal tapi dia stay ngan abang dia kat kuarters kem tentera) berjalan cari hotel kat area hospital tu. Jumpa la jugak, lepas tiga kali tanya orang (dua staf hosp, sorang penolong pegawai keselamatan - tulis pak guard kang kecik hati, bagi la title penuh). Duduk kat Hung Hung Inn, lepas second wave members datang (lebih kurang pukul 3 petang - Solleh, Firun dan semua girls except Priscilla sampai ke JKN), maka kitorang yang dah check in pun tunjuklah hotel tu kat dorang, tolong bawak barang sekali.

Malam tu aku, Fikri, Shukor, Solleh, Shah & Firun berjalan kaki sejauh 1.2 km ke Jalan Satok (Mr Patrick yang suggest tempat ni). Memang banyak gerai kat kawasan tu, lebih kurang macam area...aku tak tau nak samakan macam area mana, kalau bagitau pun mungkin korang pun tak tau, jadi lupakan pasal analogi. Tapi area situ memang banyak la stalls (area kedai makan ni berdepan dengan Wisma Satok, pastu kalau berjalan macam kitorang ni from Jalan Abang Zaidi Adruce kemudian turn left ke Jalan Satok, korang akan lalu KFC sebelum melintas jalan ke kawasan gerai ni). Aku rasa kebanyakan gerai makan ni gerai makan orang Muslim, tapi pasal ni 1st time datang, dan 1st day kat situ, maka kami pun..makan kat KFC. Kepada orang JAKIM, kitorang buat keputusan makan kat KFC sebab ada logo halal JAKIM kat KFC tu jadi sama ada valid tak valid tu, kitorang tak leh buat apa la, tawakal jela. Habis makan, berjalan kejap ke Wisma Satok. Lebih kurang macam Wisma PKNS Shah Alam je, cuma Wisma Satok tu lagi tinggi.

15 September aka Raya ke-6

 Hospital Sibu

Lepas dapat waran flight kat JKN, kitorang yang kena hantar ke bahagian lain kat Sarawak ni pergi la naik teksi ke Kuching International Airport. Aku bertiga dengan Fikri & Khir bertolak pukul 2, sampai sana pukul 3 petang. Kat sana sorang staff, Azizi dah standby dengan Pajero bawak kitorang pergi kat area perumahan kat depan hospital, setakat tengok rumah sewa kosong, ambik nombor jela. Pastu ke hospital. Briefing kejap dengan Madam Martina, pergi ke pejabat am untuk settlekan urusan pendaftaran kat pejabat,. Sampai pejabat, dorang taknak guna salinan dokumen yang dah siap2 disahkan, nak yang plain je. Cilakak btol, buat penat aku + habiskan duit je fotostat banyak2. Gambar pun nak kena ambik kat kedai yang hospital dah tetapkan, kat Sibu. Ok la, dagang hamba dagang merempat, ikut jelah malas nak bising. Pastu salah sorang PPF, Madam Jasmi (aku ingat lupa nama dia, rasanya betul la kot) tolong tunjuk surau kat kitorang, kemudia dia ngan suami dia Mr Franklin bawak kitorang ke rumah sewa kawan suami dia kat housing area yang sama jugak (yang Azizi bawak kitorang masa datang tadi), sampai la kat area rumah teres 2 tingkat, 4 bilik. Sewa RM 600 sebulan. Pas masuk rumah, tengok ada air con, tapi takde kipas. Ada satu set sofa, meja makan, langsir - nasib baik elektrik ngan air ada jugak. Time tu jugak setuju - daripada serabut nak pergi hotel ke bandar (dah la jauh gak tu), tido jela kat situ malam tu jugak. Time keluar cari makan, hahaha ni special sikit, nanti ada bab lain pasal makanan kat sini. 

16 September aka Raya ke-7

Cuti umum sempena tarikh Anwar Ibrahim kantoi konon nak tubuh kerajaan baru Hari Penubuhan Malaysia. Cuci-cuci rumah. Beli bantal, baldi, cerek air, sterika, kemudian usung macam bangla (teringat Musa Hassan usung katil masa kes Anwar dulu, hahahaha tapi ni lagi sadis la, kat depan orang ramai tengah hari panas). Jumpa tuan rumah, Mr Wong. Bagitau benda2 yang rosak, mintak pasang kipas kat living room. Tak banyak sangat benda dibuat hari tu.

17 September aka Raya ke-8

Dah start kerja dan punch card. Sesi orientasi, penerangan, tak buat kerja sangat pun. Gi masjid, sorang PRP yang dah nak tamat latihan, Grace tolong bawak kitorang bertiga ke masjid. Hoho, tolong jangan jadikan isu kat dalam TV3 kecuali kalau ko memang nak aku tutup blog ni. Takde aktiviti sangat la, setakat jumpa pharmacy-in-charge untuk briefing, pastu tolong bawak barang ke satellite pharmacy - tu jela. Hari Isnin minggu depan start kerja. Aku kat Drug Information Services (bahagian yang berfungsi menjawab segala persoalan pasal ubat-ubatan daripada seluruh warga hospital), Fikri & Khir kat Out Patient. 

18 September (mood raya berakhir)

Wisma Sanyan

Pergi ke Sibu, naik van sewa (teksi la kot, tak tau nak describe camne). Ambik gambar kat kedai gambar yang pejabat hospital suruh pergi. Kat dalam kedai nampak macam-macam jenis gambar, termasuklah gambar berjudul "Old & Young" - sorang orang tua lanjut, sorang lagi awek - dua2 tak berbaju duk kat tingkap. Boleh tahan la awek tu, sila datang ke Sibu kalau nak tengok sendiri. Pastu pergi ke Wisma Sanyan, bangunan tertinggi di Sarawak. Nak cari ATM CIMB Bank tapi tak jumpa, kat sini DVD cetak rompak rilek je jual dalam kedai, berbanding dengan Shah Alam yang memang susah nak dapat kalau pergi Plaza Alam Sentral. Balik rumah, lepas Zuhur membuta sampai pukul 6:15 petang. Maghrib masuk pukul 6:33 petang.

Macam tu la lebih kurang setakat ni. Mintak maaf takde gambar selain gambar internet, towkey blog ni papa kedana, cuma dagang merantau. Nanti aku post tips sikit pasal Sarawak ni (particularly about Kuching & Sibu lah) - pasal makanan, transport, accomodation. Shalom.





   

1 comment:

ima.FURRY said...

Ade tak hotel yg dekat dgn jkns??