04 August 2010

Teknik menembak: Double tap & hammer

Baiklah, bercerita tentang teknik melepaskan tembakan daripada senjata - double tap & hammer. Semasa melepaskan tembakan ke atas sasaran (sama ada papan, ataupun ancaman manusia seperti perompak, lanun dsbnya) perkara paling penting sekali sudah pastilah ialah memastikan peluru yang ditembak kena tepat pada sasaran. Apa guna menembak tapi tak kena, kan? Teknik biasa yang digunakan oleh orang awam kebiasaanya, halakan pistol, sasarkan tepat pada sasaran dan lepaskan tembakan, lepas tu tak kisah la sasaran tu kena kat kepala ke, badan ke, atau tangan. Tapi berlainan pula dengan anggota pasukan elit dan komando, mereka perlu memastikan tembakan yang dilepaskan dapat memaksimakan kecederaan dan menyebabkan kematian secepat mungkin, supaya ancaman dapat dineutralkan secepat mungkin. Perbezaan ketara antara pasukan elit dan komando berbanding tentera biasa adalah kepantasan pergerakan - termasuklah dari segi tembakan. Jadi aku kali ni aku nak bercerita pasal dua common teknik ni.



i. Double tap

Double tap bermaksud, dua das tembakan yang dilepaskan dalam selang masa recoil sesuatu senjata, di mana penembak mensasarkan kepada target, menembak, kemudian mensasarkan semula kepada target dan menembak semula dalam selang masa kurang daripada 1 saat. Senang cerita, dua kali tembak, dua kali bidik. Teknik ni dipercayai dicipta oleh Fairbairn dan Sykes, dua orang polis British kira-kira 80 tahun lalu. Kelebihan teknik ni, bila penembak membidik setiap kali menembak, tembakan kedua akan terkena berhampiran dengan tembakan pertama, memberikan impak hydrostatic yang maksimum untuk kepada sasaran dan membolehkan sasaran ditumpaskan secepat mungkin. Teknik tembakan ni paling popular di kalangan pasukan elit dan komando. Walaubagaimanapun, latihan intensif diperlukan untuk menguasai teknik ni, sebab jarak masa antara dua tembakan tu sangat singkat, dan perlu pulak nak membidik tepat sebelum menembak.

ii. Hammer

Hammer merupakan teknik yang hampir sama dengan double tap, cuma bezanya, penembak cuma menyasarkan sekali je senjata kepada sasaran, tembak sekali lepas tu tembakan kedua dilepaskan terus selepas recoil, tak kira la tembakan tu kena berhampiran dengan tembakan pertama tadi. Maksudnya, kalau tembak sekali kena kat perut, mungkin tembakan kedua kena kepala. kalau double tap, tembakan pertama kena jantung, tembakan berikutnya sepatutnya kena berdekatan area jantung jugak la (close proximity). Selalunya orang awam la kot kalau tembak macam ni. Tapi tahap bahaya teknik ni hampir sama dengan teknik double tap, cuma double tap tu kira tahap lagi professional la.

Walau apa pun, pada pendapat aku, teknik apa pun yang diguna, janji kena sasaran sudah. Sebab penggunaan senjata api ni turut bergantung kepada keselesaan dan style penembak tu sendiri.

1 comment:

ezany said...

salam.. jom join pertandingan menulis cerita berilhamkan lagu.. http://ezanyempires.blogspot.com/2010/07/cerita-berilhamkan-lagu.html