07 August 2010

Sepintas lalu - brief comments on various issues

Perpaduan UMNO & PAS

- ideologi pun dah berbeza, macam mana nak bersatu?
- kalau UMNO & PAS tak bersatu, tak boleh ke orang Melayu bersatu sendiri? Oh, naifnya komen. Orang Melayu kan akan mengikut pemimpin, kan?
- orang Melayu bukan dari dulu tak bersatu ke? Hidup berpuak mengikut negeri, mengikut fahaman politik, mengikut fahaman mazhab
- kalau nak bersatu dari segi politik - asas politik tu sendiri berkenaan perebutan kuasa. Mengharapkan orang politik yang berlainan bulu bersatu tak ubah macam mengharapkan dubuk dan singa berkongsi bangkai impala.
- jadi, carilah jalan lain kalau betul nak menyatupadukan umat Melayu yang sentiasa berpecah belah ni.

Sime Darby 

- rugi RM 1.36 bilion
- yang baru didakwa atas tuduhan baru ni, seorang daripada pengurus yang bekerja di situ. Nilai rasuah = RM 99 000
- jauh lagi tu RM 99 000 kalau nak banding dengan nilai RM 1.36 bilion.
- apa khabar Tun Musa Hitam?

Isu pasir di Selangor

- itu je ke kebolehan UMNO Selangor? kalau setakat isu pasir nak guna modal nak rampas balik Selangor, kempunan la korang.
- orang Selangor sendiri cakap kat aku, perkara tu dah berlarutan sebelum Pakatan Rakyat memerintah Selangor lagi.
- lagi pun dalam isu tu, yang dibela sebenarnya siapa? kontraktor lombong pasir yang tak dapat sambung kontrak, atau rakyat Selangor?

Guru DG 41 - 48 dibenarkan berpolitik

- sebelum ni, cuma guru-guru bukan siswazah dibenarkan berpolitik - yang gred dibawah DG 41. ramai di antara mereka yang memegang jawatan penting - Ketua Bahagian, Ketua Pemuda, Exco dsbnya
- sekarang dah ramai guru-guru tu yang sambung belajar, jadi gred mereka dah naik ke DG 41. Kalau peraturan tak diubah, tak boleh la mereka join politik lagi.
- jadi nampak tak apa punca sebenarnya?

Keruntuhan moral - isu buang bayi

- banyak faktor - akses kepada bahan porno, pergaulan bebas, faktor galakan media.
- bahan porno - VCD, internet download
- pergaulan bebas - bukan sekadar pergaulan interaksi fizikal je. Zaman sekarang dah bermacam jenis media yang menggalakkan benda ni - Facebook, Tagged, dsbnya. Belum masuk lagi cinta sms, cinta ym.
- galakan media - setahun berapa banyak konsert? konsert Jom Heboh, konsert AF, konsert hari merdeka, konsert sambutan tahun baru. dekat konsert tu bergaul lelaki perempuan, bukan semua datang dengar lagu. benda lain buat dorang buat.

Angkatan Tentera Malaysia tak pakai C4,  tapi pakai PE

- aku dah pernah tulis pasal C4 ni.
- tambahan: C4 merupakan kod nama bahan letupan plastik yang digunakan oleh sesentengah negara seperti USA, Greece dan Norway. Manakala sesetengah negara seperti UK & France menggunakan istilah PE4.
- Malaysia? mungkin PE, sebab Kementerian Pertahanan dah keluarkan kenyataan mereka tak guna C4
- PE4 - plastik explosive 4, manakala C4 - compound 4. Kedua-duanya bahan letupan plastik
- tak payah la nak membelit.

Lambakan warga asing

- dah tau dorang bawak masalah, sekat & kawal la kemasukan. Kementerian Dalam Negeri, what the hell are you doing?
- polis bukan main ramai kalau ada ceramah politik. Tapi jarang-jarang aku tengok polis peronda tahan warga negara asing, check mintak passport.

Ramadhan al-Mubarak

- selamat menjalani ibadah puasa di bulan Ramadhan tak lama lagi
- oh ya, malam kemerdekaan nanti - serentak dengan permulaan 10 malam terakhir Ramadhan. Buatlah pilihan yang tepat.

Program Imam Muda

- tahniah kepada pemenang, sepupu kepada member serumah aku sendiri masa belajar kat UiTM
- cuma sekiranya ada 2nd season - harap selain daripada memaparkan perjalanan & aktiviti bakal-bakal imam ni, ada baiknya kalau rancangan tu fokus untuk educate penonton tentang perkara-perkara ibadah ni - jadi penonton pun boleh grab something - kalau dulu penonton tak pandai baca Al Fatihah, pas tengok Imam Muda jadi pandai baca Al Fatihah, kalau penonton tak pandai nak solat jenazah, pas tengok program tu mereka dapat belajar macam mana  nak buat - maksudnya penerangan kaedah tu dilakukan secara terperinci kepada penonton

Tun Mahathir tak faham 1Malaysia

- lain kali nak buat slogan, buat dalam format macam ni

Slogan  :- 1 Malaysia
Definisi : -
Objektif: -
Kaedah perlaksanaan: -
Kaedah mengukur kejayaan perlaksanaan: -
Alternatif penyelesaian sekiranya objektif belum berjaya dicapai: -

Baru orang senang faham.

Tarik balik subsidi

- subsidi tu duit kerajaan atau duit rakyat? Kalau duit subsidi tu hasil duit poket mak bapak politician, atau daripada gaji dorang - maka takde masalah nak guna perkataan subsidi tu.
- kalau subsidi tu hasil cukai pendapatan, cukai perkhidmatan, cukai jalan, cukai tanah dan segala macam cukai yang dibayar oleh rakyat marhaen, maka celakalah batang tubuh yang mengatakan subsidi akan membangkrapkan rakyat.
- yang membangkrapkan rakyat - rasuah, penyelewengan, pembaziran. Dah ada istana, buat satu lagi istana baru. Buat stadium, lepas setahun runtuh. Swastakan badan berkanun, lepas tu bangkrap, kemudian duit rakyat digunakan untuk ambil alih semula. Itu yang akan membangkrapkan negara.

Felda bangkrap?

- bentangkan hasil audit firma akauntan bebas. baru boleh tau betul ke tak nak bangkrap ke tidak

Saiful Bukhari entot Farah Azlina?

- sebab itu dalam Islam, nak tuduh orang berzina kena kemukakan 4 orang saksi. Kalau tak ada saksi, kena bersumpah li'an (sumpah laknat) untuk menuduh orang berzina
- Raja Petra Kamarudin tak buat pun salah satu daripada cara yang aku tulis kat atas. Aku pun boleh tulis, sape2 pun boleh tulis dan cipta suasana havoc tanpa bukti.
- jadi sama ada betul ke tidak, wallahua'lam.
- tapi kali ni, Saiful bukhari senyap je. tak nak bersumpah lagi ke?
- kesian Janna Mohd Zaki. Semalam tengok dia baca berita kat Nightline TV3. Muka senyum, dalam hati, sapa tau. Takziah juga diucapkan kepada tunang Farah Azlina. Dah hantar kad jemputan nikah, tiba2 cancel. Sabar la. Dugaan Allah.

Bila pilihanraya umum?

- selagi Selangor belum ada harapan nak jatuh semula ke tangan BN, dan selagi Sarawak & Sabah tak dapat dipastikan sama ada boleh jadi fix deposit - selagi tu PRU takkan diumumkan

Skim cepat kaya dan MLM

- dah berapa puluh tahun pun ramai lagi kena tipu. Belajar la daripada sejarah.
- kalau masuk bisnes macam ni boleh untung, ramai dah non-Melayu yang masuk dari dulu lagi.
- yang ramai kena tipu - Melayu

Mahasiswa - perlu ke diberikan kebenaran berpolitik?

- apa masalahnya? kalau mereka aktif berpolitik, abaikan pelajaran pastu dismiss, bukan salah orang lain, salah mereka jugak. Ada susahkan HEP atau naib Canselor ke?
- nak suarakan pendapat pun dah bermacam jenis filter dikenakan. Macam mana nak hasilkan mahasiswa berminda global, sedangkan minda mereka disekat?

Sekian

3 comments:

diyah_Noh said...

heee....apasal ko macam all out habis nih...fuhhhhhh..dasyat2...apa pun agree ngn semua tu....I followwwwwww

karl said...

macam all out ke naoh? aku rasa tak la analytical sgt..kalau full analysis maybe Dr House pun nangis kalau dia baca :P

diyah_Noh said...

xde la analytical..tapi semua benda bedal....kira all out la tu..heeeeeee...xpe2...aku suka!