24 August 2010

Seekor singa di dalam hutan..err, hutan?

Semalam aku tengok rancangan Malaysia Hari Ini (iye, saya masih menganggur, tunggu je epik pengembaraan yang aku akan tulis tak lama lagi bila start keje nanti), ada disiarkan pasal Dato' Siti Nurhaliza, penyanyi pojaan hati ramai bercerita kepada sekumpulan kanak-kanak masa majlis berbuka (kot?). Ada la sedutan beliau bercerita tu disiarkan sekejap kat tv, lebih kurang camni la..

Pada suatu masa dahulu, ada seekor singa tinggal di dalam hutan..



Seekor singa di dalam hutan? Walawei..pastu ternampak la buku cerita yang beliau pegang..memang betul pun, kat dalam buku tu terlukis gambar singa dalam background hutan. Aku tau cerita ni, pasal singa kena jerat dengan jaring, pastu ade tikus yang datang tolong gigit jaring tu sikit2 sebagai tanda kenang budi sebab singa tu spare nyawa dia dulu.

Ok la, pasal singa kat dalam hutan tu..memang tak dinafikan singa ni binatang mamalia yang bertebaran si merata kawasan, tapi habitat dan tempat tinggal utama singa ialah kawasan padang rumput savanna di sekitar benua Africa. Savanna merupakan salah satu ekosistem yang wujud kat atas muka bumi ni selain paya, tasik, hutan hujan dan sebagainya. Mungkin ada jugak dalam sesetengah kes singa wujud kat area pergunungan (singa gunung aka Puma concolor ) tapi kebiasaannya, dan selalunya singa boleh dijumpai di savanna, seperti juga macam pacat, harimau yang mudah dijumpai di dalam hutan hujan khatulistiwa di Malaysia dan ular sawa yang mudah dijumpai di paya.


Apa masalahnya dengan cerita tu, setakat cerita aje pun, apa nak serius sangat? Memang la, betul la cerita kanak-kanak tu fiksyen je, tapi at least untuk sesetengah perkara guna la fakta yang betul. Susah weh nak jumpa singa kat dalam hutan, memang takkan jumpa punya la, jadi guna la binatang lain. Harimau ke, harimau kumbang ke, kucing hutan ke. Sebab selain bercerita, sekurang-kurangnya budak-budak tu boleh belajar fakta yang betul. Lagipun lambat laun dorang akan tau jugak, kalau dorang tengok Nat Geo kat tv contohnya, sure2 dokumentari pasal singa akan menunjukkan latar belakang savanna dan bukannya hutan.





   

1 comment:

Anonymous said...

Memang ada. Org panggil singa hutan. Kt royal belum ada tapak kaki dia. Tanya org asli tau la. Rajin2 lah cari info. Peace.