08 August 2010

Jam hari kiamat

Baiklah, mungkin kelakar tajuk kat atas. Tapi demi menyahut seruan klon facebook Ibrahim Ali, maka aku akan cuba sedaya upaya untuk menggunakan bahasa Melayu dalam blog ni (dan sudah semestinya antara sebab lain, sebab English aku kucar lanar, tak seperti Ibrahim Ali @ Englishman)

Jam hari kiamat ni, merupakan suatu simbolik permukaan jam pada kulit majalah  Bulletin of the Atomic Scientists terbitan University of Chicago.



ni la rupanya kulit majalah tu

Untuk setiap edisi majalah, kedudukan jarum minit yang berwarna putih dan panjang tu akan berubah, mengikut suka hati kepala editor isu semasa berkenaan ancaman senjata nuklear, tapi sejak 2007, perubahan jarum minit tu turut berdasarkan perkembangan sains dan teknologi yang boleh mendatangkan bencana besar. Semakin hampir jarum putih tu dengan angka 12, maksudnya ancaman nuklear berada pada tahap yang amat merbahaya, kalau semakin jauh daripada angka 12 maksudnya risiko ancaman nuklear dah berkurang la.

Pada tahun 1947, titik permulaan jarum tu terletak pada minit ke-53 (7 minit sebelum pukul 12 malam) - ni kira baseline reading la. Semenjak tu kedudukan jarum minit tu sentiasa berubah-ubah, paling dekat dengan pukul 12 malam ialah pada minit ke-58 pada tahun 1953 (waktu tu, US & Soviet melakukan ujian thermonuklear selang sembilan bulan) dan paling jauh daripada angka 12 ialah pada tahun 1991 (US & Soviet menandatangani Perjanjian Pengurangan Senjata Strategik).

Walaupun majalah ni dihasilkan oleh pihak universiti dan berdasarkan evaluation oleh saintis terhadap perkembangan semasa berkenaan teknologi pemusnah, dah tentu la perkara ni tak lari daripada bias - universiti tu terletak di Amerika. Walaupun Amerika menjalankan development senjata yang lebih canggih dan boleh bawak kemusnahan besar kepada manusia sejagat hampir setiap tahun, perkara ni boleh dianggap sebagai tindakan mempertahankan diri dan tak membawakan impak kepada jarum jam tu. Sebaliknya kalau negara lain yang tiba-tiba come out with weapon of mass destruction, mungkin time tu jarum tu beralih kedudukan. Jadi, senang cerita, nak tengok boleh, nak percaya, assess sendiri pastu pikir la betul ke tak kedudukan jarum tu.

No comments: