19 July 2010

Ringkasan sejarah: Farmasi
Farmasi merupakan salah satu cabang kerjaya dalam dunia moden hari ni. Kerjaya ni dikenali sebagai salah satu kerjaya profesional dalam bidang kesihatan selain daripada doktor, doktor gigi,doktor haiwan, jururawat, optometrist, fisioterapi dan sebagainya. Farmasi dari segi definisinya, bermaksud kajian mengenai ubatan-ubatan, yang merangkumi jenis, kesan, kegunaan dan sifat kimia ubat-ubatan.

Sejarah awal

Sejarah awal farmasi bermula seawal tamadun Sumeria (tamadun terawal di dunia), di mana masyarakat tamadun tersebut dah mula mengumpulkan maklumat preskripsi (arahan untuk mengeluarkan ubat-ubatan) ubat-ubatan dengan merekodkannya di atas tablet tanah liat. Dalam tamadun China pula, kitab perubatan tertua dalam tamadun China, Shennong Bencao Jing dah wujud sejak zaman Dinasti Han. Manakala semasa pemerintahan Era Asuka dan Era Nara di Jepun, ahli farmasi diletakkan pada hierarki lebih tinggi daripada tabib/doktor yang merawat Maharaja pada ketika tu. Pada zaman pemerintahan Abbasiyah pada tahun 754 Masihi, gedung ubat atau farmasi runcit pertama diwujudkan di Baghdad.

Perkembangan ilmu

Perkembangan ilmu farmasi sebenarnya seiring dengan perkembangan ilmu botani/tumbuh-tumbuhan. Kebanyakan ubat-ubatan pada masa lampau diolah daripada pucuk, akar dan bahagian-bahagian lain daripada tumbuhan. Ilmuwan Islam seperti Al-Razi, Al-Biruni dan Ibnu Sina banyak menyumbang ke arah perkembangan dan pertambahan ilmu berkaitan dengan ubat-ubatan. Begitu juga dengan ilmuwan Greek seperti Pedanius Dioscorides yang mengarang kitab De Materia Medica pada abad pertama Masihi. Hingga sekarang, ilmu farmasi masih lagi berkembang dengan pelbagai kajian mengenai ubat-ubatan baru, yang diekstrak daripada tumbuhan ataupun diolah melalui proses kimia.

Pemisahan amalan perubatan dan farmasi

Secara ringkasnya, pada zaman dulu, doktor/tabib merupakan orang yang bertanggungjawab melakukan diagnosis (mengenalpasti jenis penyakit yang dihidapi pesakit) dan dalam masa yang sama menentukan ubat-ubatan yang perlu diberikan untuk merawat penyakit. Namun bila masa berlalu, tugas doktor/tabib bertambah dengan pertambahan pelbagai jenis penyakit dan ubat-ubatan, maka wujudlah satu profession yang dikenali sebagai ahli farmasi/pharmacist. Ahli farmasi bertanggungjawab mengenalpasti ubat-ubatan yang sesuai untuk sesuatu penyakit, mengetahui bahan kimia aktif di dalam sesuatu formulasi ubat-ubatan, mengenalpasti kesan-kesan sampingan yang mungkin timbul akibat penggunaan ubat-ubatan, dan pelbagai lagi tugas-tugas yang berkaitan dengan penggunaan ubat ke atas pesakit (Doktor pula menumpukan tugas terhadap diagnosis, menentukan jenis rawatan yang sesuai dan melakukan pembedahan jika perlu).

Berkenaan pemisahan tugas antara doktor dan ahli farmasi ni, sebenarnya dah berlaku lebih 800 tahun dulu, semasa Maharaja Rome, Frederic II mengeluarkan dikri yang memerintahkan supaya tugas antara ahli farmasi dan doktor dipisahkan. Begitu juga Ibnu Sina, yang menganjurkan perkara tersebut supaya bidang perubatan dan farmakologi (kajian mengenai kesan-kesan ubat) dipisahkan.

Farmasi dan akademik

Cukup pasal sejarah, sekarang kita cerita pasal akademik pulak. Dalam bidang farmasi, terdapat beberapa peringkat pembelajaran dalam bidang akademik untuk membolehkan seseorang berkecimpung dalam bidang ni. Peringkat pengajian paling rendah ialah Diploma Farmasi. Diploma Farmasi merupakan program pengajian selama 3 tahun, bila seseorang berjaya mendapatkan diploma tersebut beliau berhak untuk dilantik/bekerja sebagai Penolong Pegawai Farmasi/Juruteknologi Farmaseutikal di mana-mana premis farmasi atau hospital. Tugas Penolong Pegawai Farmasi ni, ialah membantu Pegawai Farmasi melakukan tugas-tugas seperti membancuh formulasi ubat-ubatan, melakukan proses packing ubat-ubatan dan tugas-tugas lain seperti melakukan dilution ubat-ubatan. Bagi peringkat pra-siswazah (peringkat pengajian sebelum pengajian lanjutan ke peringkat Master dan Doktor Falsafah), sehingga sekarang terdapat tiga jenis ijazah bagi melayakkan seseorang menjawat jawatan/bergelar ahli farmasi iaitu:

i. Sarjana Muda Farmasi (Kepujian) / Bachelor of Pharmacy (Honours)

Sarjana Muda Farmasi merupakan program prasiswazah yang kebiasaannya mengambil masa selama minimum 4 tahun pengajian (terdapat universiti yang mensyaratkan sekadar minimum 3 tahun pengajian). Kebanyakan universiti di Malaysia dan di semua IPTA di Malaysia menawarkan program ni. Ada universiti meletakkan syarat supaya graduan melakukan projek tahun akhir/penulisan ilmiah/thesis sebagai syarat bergraduat, tetapi ada universiti yang tidak meletakkan syarat tersebut

ii. Master of Pharmacy

Master of Pharmacy juga merupakan program prasiswazah yang mengambil masa selama 4 tahun, dan semua program Master of Pharmacy mensyaratkan penulisan ilmiah/thesis sebagai syarat bergraduat. Sistem pengajian pada tahun akhir distruktur agar sama tahap dengan pengajian pada peringkat pasca siswazah bagi membolehkan pelajar dianugerahkan dengan ijazah Master. Terdapat perbezaan antara Master of Pharmacy dan program Master (program ijazah lanjutan selama 1.5 - 2 tahun yang boleh diikuti oleh pemegang ijazah sarjana muda), iaitu tempoh pengajian - Master of Pharmacy > 4 tahun belajar, kemudian dianugerahkan Master manakala Master of Science/Business/etc > 1.5 - 2 tahun belajar, selepas memperoleh ijazah sarjana muda pertama.

iii Doctor of Pharmacy

Doctor of Pharmacy merupakan program prasiswazah yang mengambil masa selama 6 tahun, dan program ini menekankan ke arah penghasilan ahli farmasi klinikal (ahli farmasi yang bertugas hampir kesemuanya di hospital). Graduan yang mempunyai kelayakan ini juga layak untuk dilantik sebagai ahli farmasi, walaupun begitu, title Dr tidak diberi pada pangkal nama sebagaimana lulusan doktor perubatan, pergigian atau veterinar.

No comments: