04 July 2010

Review video: Jamming Project

Lantaran ketiadaan demo,LP,album terkini maka aku memilih untuk review video jamming oleh sekumpulan pemuzik (mungkin lebih tepat jamming band kot) yang mengupload video mereka ke dalam Youtube - Jamming Project.

Jamming Project - sebenarnya aku pun tak pasti sama ada ni nama rasmi band ni @ tak, tapi brader yg upload video-video jamming mereka turut menamakan channel youtube miliknya sebagai Jamming Project. Dianggotai oleh:

Pel-bass,
Saiful-drum,
Muzam-lead guitar,
Zam-guitar & vocal
Zahir - vocal (tapi brader ni nyanyi dalam masa session cover song Meniti Titian Usang, so tak sure anggota tetap @ penyanyi jemputan je)

Berlatar belakang lokasi jamming di studio milik penyanyi Sheila Majid, Akarkarya Studio, PJ, terdapat lima buah video jamming cover song dimuatkan dalam channel youtube mereka -Ranggi Metropolis , Alam Barzakh, Tiada Lagi Aku, Penunggu & Meniti Titian Usang. Permainan muzik mereka pada pendapat aku memang mantap dan setaraf dengan band-band profesional di Malaysia ni. Sound mix & control yang well balanced dan berkualiti, bassist dan drummer ngam. Walaupun tak terlalu mengimprovisasi dan kadang kala macam agak meniru sound recording asal, tapi permainan gitar Muzam harus diberi pujian - jarang sangat terkucil atau terbelakang. Vocal Zam unik, mungkin tak merdu tapi sesuai dengan lagu-lagu yang dibawakan oleh mereka.

Agak mengecewakan sebab video terakhir yang diupload ialah pada 10 bulan yang lalu, tapi komen kat channel yg terakhir 2 bulan lepas. Mungkin dorang ade alasan tersendiri kot, yang menyebabkan sesi jamming dorang terhenti. Apa-apa pun bagi aku, persembahan jamming dorang merupakan antara yang terbaik pernah aku jumpa kat youtube. Hopefully bila aku check balik channel dorang, ada video-video terbaru bakal diupload oleh mereka..hehe..

4 comments:

s h a r a h said...

haa saya mautau anda siapaaaa?

karl said...

sy cuma penganggur yg follow blog anda :P

tnya aliff farhan, dia kenal tak bos. :)

joeamir70 said...

Yap, memang kejap grup ni, solo guitar clean, vocal power, dan yg paling ok, depa memang pandai cari sound, dulu I used to be a bandboy too, so aku rasa depa ni memang ok.

karl said...

joe: dorang ni cam dah lama main band, tapi kat channel youtube cakap jam skali skala je. hehe