20 July 2010

Kisah dua ekor katak* Credit kepada Kartunis Sireh, di atas kartun beliau dalam komik Apo yg mengingatkan aku balik pada cerita ni.

Pada satu masa dulu, ada dua ekor katak yang berkawan baik. Mereka selalu menghabiskan masa mencari makanan di kawasan kebun getah.

Satu hari, kedua-dua katak ni berlompat-lompatan di laluan yang selalu dilalui oleh penoreh getah. Sedang asyik berlompat, berlompat dan berlompat, mereka tak sedar bahaya di hadapan. Dengan secara tak sengaja, kedua-dua ekor katak tersebut terlompat lalu masuk ke dalam tong susu getah. Tong tersebut berisi susu getah yang dah separuh beku, tapi masih ada susu cair yang belum beku yang menenggelamkan separuh daripada badan katak-katak tersebut.

Sedang terperangkap dalam tong tersebut, salah seekor katak berterusan mengeluh dan menangis, "Matilah kita, tong ni besar, kita tak boleh nak melompat keluar," Katak tersebut terus menerus menangis, membiarkan badannya tenggelam dalam susu cair tersebut.

Rakannya pula berterusan mencuba melompat keluar daripada tong tersebut, tapi tak berjaya. Dia berkata, "Aku tak nak mati dalam tong ni, aku akan cuba juga lompat keluar," Katak tersebut berterusan cuba melompat keluar. Tak berhenti-henti.

Masa berlalu. Susu getah yang cair tu perlahan-lahan membeku. Katak yang sekadar duduk berdiam dan menangis tadi akhirnya perlahan-lahan mati.

Katak yang satu lagi, yang berterusan melompat tak berhenti-henti tadi, melihat bangkai kawannya terbenam di permukaan getah yang dah membeku. Akhirnya, dia mendapat satu idea. Katak yang masih hidup tersebut kemudian naik ke atas bangkai kawannya, lalu melompat keluar. Akhirnya katak yang berusaha untuk hidup tu berjaya meneruskan hidup.

(Ayat dalam perenggan kat bawah aku tiru bulat-bulat ayat kartunis Sireh, aku rasa ayat yang dia already well said)

Di dalam kehidupan kita sehari-hari... kadang-kadang kita tersilap langkah dan terperangkap di dalam satu keadaan yang sangat sukar. Mungkin disebabkan kita terleka akibat kesilapan, teraniaya, dianiaya, atau keadaan yang memaksa... Itu semua adalah hikmah Tuhan untuk menguji. Seseorang yang cekal akan berusaha lebih kuat untuk berjaya dalam ujian... menewaskan masalah. Yang lemah akan putus asa, sama ada hidup tak berdaya atau mati sia-sia...ada orang memilih untuk putus asa...ada orang tiada teraniaya...tapi selagi kita berusaha...pasti ada jalan untuk berjaya...

No comments: