17 July 2010

Globalisasi dan arena muzik tanah air

Macam mana keadaan industri muzik negara sekarang?

Boleh dikatakan suam-suam kuku la, tu la saya punya pendapat. Kita masih ada artis / band aktif yang berbakat macam Bunkface, Hujan, OAG, Anna Raffali, Yuna dan lain-lain.

Tapi aku gerenti, muzik scene (especially mainstream) kat Malaysia tak segempak zaman kemunculan Search, Wings, atau sewaktu Cromok diperkenalkan, atau semasa Butterfingers, The Pilgrims hatta semasa kebangkitan rock kapak seperti XPDC, Kamikaze mahupun ketika rock leleh macam Data, Lestari, Ukays, Spring dan sebagainya kerap berkumandang di corong radio.

Kenapa jadi suam-suam kuku? Kenapa tak sehangat dulu?

Ada banyak faktor sebenarnya. Cetak rompak merupakan salah satu faktor, dan web hosting untuk free download seperti 4shared, Mediafire dan Megaupload memburukkan keadaan, tapi kalau nak diikutkan cetak rompak merupakan masalah klasik yang dihadapi oleh penggiat seni. Dari zaman awal 80-an lagi benda ni dah jadi masalah, cuma tak sebesar zaman sekarang. Bila terpaksa bergelut dengan masalah orang nak benda free je, jadi karyawan pun mula demotivated dan rasa tak berbaloi untuk hasilkan karya yang berkualiti.

Walau macam manapun, pada aku perkara yang menjadi cabaran paling besar buat artis kat Malaysia ialah globalisasi. Globalisasi, global village juga bukan perkara baru, Alfin Toffler dah keluarkan teori sejak 60-an lagi, so? Memang lah, tapi fenomena globalization ni mula mendadak naik semenjak internet berkembang biak di Malaysia ni. Bermula dengan Jaring, kemudian TMNet Streamyx dan skang Broadband, rakyat Malaysia dan juga peminat muzik sekarang dah berjaya mendapatkan akses kepada pelbagai karya-karya berkualiti daripada serata dunia. Kalau dulu zaman ada radio RTM balik-balik lagu Melayu jela keluar, pastu Astro pun takde lagi, maka peminat merasakan artis yang dorang nampak kat depan mata dorang tu kira habis hebatlah. Huii hebatnya Search, hebatnya Wings, hebatnya Sudirman..jom ramai-ramai beli tiket konsert dorang. Itu dulu. Zaman sekarang, kita ada Faizal Tahir, kita ada Tomok..tapi dunia ada Maher Zain, dunia ada Justin Bieber (betul ke tak aku eja, lantak la ingat aku bapok ke nak follow@tau nama budak tu), ada Shakira yang terer goyang punggung cam Inul. Akses kepada pilihan hiburan tu dah meluas, jadi bila orang rasa menyampah dengan muzik@vokal@rambut@tudung@facebook seseorang artis tu, maka peminat boleh pilih artis lain. Lagipun sape boleh halang, orang nak dengar lagu indon ke, british ke, hatta lagu ciptaan orang Tibet sekalipun..sebab dunia makin terbuka.

Bila berlaku persaingan semacam ni, satu jela jawapannya - the best will win. Kalau lagu local artis best, peminat tetap akan follow. Dorang akan sanggup berhabis duit beli tiket, album hatta sabun cap muka artis tu kalau dorang terhibur. Kalau tak, nyanyi lah kau sorang-sorang atas stage. Sebab globalisasi tak dapat dihentikan, tapi kualiti karya tu boleh diubah.

p/s Aku layan rock kapak..hehe..bawah ni lagu kumpulan Wings, teringat lagi dengar lagu ni time tunggu bas masa nak balik kampung kat stesen bas Temerloh, 6-7 tahun lepas, time sekolah asrama dulu. Haha

No comments: