16 July 2010

Forrest Gump dan falsafah kehidupan



Ada sesiapa tak pernah menonton filem ni?

Secara jujur first time aku tengok filem ni beberapa tahun lalu masa ditayangkan di TV3. Mula-mula aku menjangkakan filem ni sebuah filem-drama yang bosan. Tapi waktu tu tergerak nak tengok sampai habis, dan akhirnya, jangkaan aku meleset. Filem ni amat berbaloi ditonton.

Filem ni berkisar tentang Forrest Gump, seorang veteran Perang Vietnam yang bercerita tentang kisah hidupnya, bermula daripada kasut pertama yang dimilikinya, kemudian bagaimana dia kenal erti persahabatan dan percintaan, kerjaya yang diceburi secara accidental hinggalah kisah bagaimana akhirnya beliau berjaya menjadi usahawan yang berjaya.

Menariknya tentang filem ni adalah dua watak utamanya, Forrest Gump dan Jenny. Forrest Gump, seorang yang lurus bendul, mengikut saja arahan daripada orang lain tanpa berfikir terlalu banyak. Jenny, seorang kanak-kanak yang brilliant pada awal usia, menjadi mangsa penderaan seks ayahnya, membesar sebagai remaja yang punya cita-cita untuk mengejar populariti namun akhirnya terjebak dalam arus hippie. Lakon layar filem ini menggarap pertembungan antara dua spektrum yang bertentangan. Dari satu sudut, Forrest sebagai manusia yang lurus bendul, tak terlalu memikirkan akan cita-cita, setia pada janji dan tak berputus asa berjaya melakar kehidupan yang indah. Malah Forrest berjaya menukarkan manusia lain yang hampir putus harapan, iaitu Lt Dan Taylor berubah menjadi seorang yang optimis lalu berjaya dalam hidup. Manakala daripada spektrum yang berbeza, Jenny yang hilang punca dalam cita-cita yang dikejarnya, hidup tak keruan dan mengambil masa yang lama sebelum menemui pintu kebahagiaan.

Aku cukup tertarik masa babak Forrest bercerita kepada Jenny tentang bagaimana dia melihat keindahan bintang di langit saat bertarung di Vietnam dan tasik jernih berlatarkan gunung ketika beliau mengembara sekeliling Amerika. Bagaimana sebenarnya wujud keindahan dalam kehidupan ni, walaupun di mata kita cuma terbayang kepayahan. Dan aku sendiri cuba nak berbuat macam apa yang dilakukan oleh Forrest, tapi setakat ni belum berhasil.

Dan sememangnya, hidup ni taklah sukar kalau kita menghilir mengikut arus. Cara Forrest berfikir, yang jarang memikirkan sesuatu secara kompleks nampaknya berhasil untuk dia. Cuma aku terfikir, adakah cara yang sama boleh diaplikasi untuk kehidupan kita, kerana Forrest Gump memang ada kelemahan - kehidupannya dicipta manusia. Sedangkan kehidupan manusia diciptakan oleh Maha Esa. Atau pun mungkin benar cara dia berfikir boleh dipraktikkan siapa saja, cuma masalahnya, mungkin kita tak mempunyai keberanian untuk berfikir semudah tu.

Apa-apa pun, filem ni memang best. Banyak yang boleh dipelajari. Kalau tak pernah menonton lagi, try la cari.

2 comments:

velasrizal said...

kena download kt torrent citer ni..

Jersi Baru Manchester United Musim 2010/2011

karl said...

velasrizal: saya amat2 mengalakkan :)